Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 75 Χρόνια

Η Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος

Mε την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας φιλοξενήθηκε (από τις 3 Νοεμβρίου 2003 ως τις 7 Ιουλίου 2004) έκθεση με θέματα από την ιστορία του ιδρύματος. Στα εκθέματα περιλαμβάνονταν ιστορικά έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, έργα τέχνης, μακέτες, χαρακτικά, προπλάσματα κλπ τραπεζογραμματίων και κερμάτων καθώς και μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονταν:

Δεκάδες έγγραφα, τα οποία φωτίζουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ιδρύματος και της οικονομικής ιστορίας της χώρας, όπως το Παράρτημα του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου 1927, στο οποίο προεβλέπετο η σύσταση ανεξάρτητου εκδοτικού ιδρύματος κ.α.
Αντιπροσωπευτικά σχέδια από εναλλακτικές προτάσεις κατόψεων, όψεων - προοπτικών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας, που εγκαινιάσθηκε το 1938.
Προπλάσματα, μήτρες, όργανα και μηχανές από το Ίδρυμα Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα στάδια παραγωγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων.
Έργα τέχνης των καλλιτεχνών που εργάσθηκαν στο Ι.Ε.Τ.Α. και δημιούργησαν αξιόλογες συνθέσεις ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές μέσα σε αυστηρά περιορισμένες επιφάνειες όπως αυτές του τραπεζογραμματίου και του κέρματος.

Επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία μετείχαν Διοικητές και εκπρόσωποι Κεντρικών Τραπεζών, διεθνών οικονομικών οργανισμών καθώς επίσης η πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας, μέλη του διπλωματικού σώματος, διοικήσεις και στελέχη των ελληνικών τραπεζών, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Χ. Γκαργκάνας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean Claude Trichet. Ακολούθησε ομιλία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμου με θέμα "Ανάπτυξη με σταθερότητα: Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο εορτασμός περιελάμβανε επίσης συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που δόθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε έκθεση 39 επιλεγμένων έργων ζωγραφικής και χαρακτικής από την συλλογή της, τα οποία αντιπροσωπεύουν την εκατονταετία 1830-1930. Η έκθεση διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρέμεινε ανοικτή από την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003 έως την Κυριακή 30 Μαρτίου 2003. Τα εγκαίνιά της έγιναν από τον Διοικητή Νικόλαο Γκαργκάνα την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2003.Με επισημότητα και λαμπρότητα έγιναν, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2003, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα εγκαίνια της έκθεσης «Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής, 1830-1930», με 39 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής τα οποία είχαν προηγουμένως εκτεθεί, από τις 30/9 έως τις 3/12/2002, στο Μέγαρο Eccles στην Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Ομοσπονδιακό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ (Federal Reserve).


Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Χ. Γκαργκάνας εγκαινιάζει την έκθεση με 39 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και των συλλεκτών Βασίλη Ι. Βαλαμπού, Φραντζέσκας Ιακωβίδου, Μίνας Παπαλουκά, Γιάννη Περδίου και Νικολάου Πετσάλη-Διομήδη.«Η τέχνη μάς επιτρέπει να μεταδίδουμε αξίες που δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν και να εκφραστούν με άλλους τρόπους. Όπως συμβαίνει και με την ποίηση, η αξία της τέχνης έγκειται εξίσου στο τι εκφράζει και στο πώς το εκφράζει. Ο George Bernard Shaw είχε πει κάποτε ότι, ενώ ένας καθρέφτης δείχνει την εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου, ένα έργο τέχνης αποκαλύπτει την ψυχή του». Ν. Γκαργκάνας στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης.«Από την πρώτη περίοδο του βίου της, η ελληνική τέχνη διακόπτει με το βυζαντινό παρελθόν της και τίθεται ως τέχνη καθαρώς ευρωπαϊκή. Η στροφή προς την Ευρώπη θα γίνει με τόλμη και περίσκεψη, ενώ η θεώρηση του παρελθόντος θα επανέλθει αρκετά αργότερα ως αναζήτηση της ελληνικής ταυτότητας και πηγή εμπνεύσεως». Μανόλης Βλάχος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην εμπεριστατωμένη ομιλία του με θέμα «Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής, 1830-1930».Στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τεύχος 20 (Ιανουάριος 2003) του Οικονομικού Δελτίου δημοσιεύεται εκτενής μελέτη με τίτλο «Η νομισματική πολιτική μέσα από τα κείμενα της Τράπεζας της Ελλάδος: 1990-2000», στην οποία επισκοπούνται ιστορικά η νομισματική πολιτική που ασκήθηκε κατά τη δεκαετία πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, καθώς και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα κατά την ίδια περίοδο. Συγγραφείς είναι οι Ηρακλής Βορίδης, Ελένη Αγγελοπούλου και Ιφιγένεια Σκοτίδα, οικονομολόγοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας.


Σχετικά Θέματα