Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906-1966) - Χαρακτική

O Αλέξανδρος Κορογιαννάκης ανήκει στην πρώτη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών που προσέγγισαν τη χαρακτική, ένα καλλιτεχνικό πεδίο που είχε σταματήσει να διδάσκεται στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Κορογιαννάκης μελέτησε και εξερεύνησε τις δυνατότητες, τις διάφορες τεχνικές και τις πολλαπλές εφαρμογές της χαρακτικής: ασχολήθηκε με την ξυλογραφία, τη χαλκογραφία και τη λιθογραφία και, στο πλαίσιο αυτό, σχεδίασε τραπεζογραμμάτια, εικονογράφησε βιβλία ή λευκώματα και φιλοτέχνησε γραμματόσημα. Όλα αυτά συνέθεσαν ένα πλούσιο έργο, που καταδεικνύει την έμφαση στη λεπτομέρεια, την ακρίβεια και την τεχνική δεινότητα του χαράκτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχικά τα βιογραφικά στοιχεία του Κορογιαννάκη, συνοδεία φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Έπειτα, εκθέματα που προβάλλουν ορισμένες από τις πολλές εφαρμογές της χαρακτικής. Στη συνέχεια, αναδεικνύεται η σχέση του καλλιτέχνη με την Τράπεζα της Ελλάδος και η συμβολή του στη σχεδίαση και χάραξη τραπεζογραμματίων: ο επισκέπτης μπορεί να δει προσχέδια τραπεζογραμματίων που εκτίθενται για πρώτη φορά, καθώς και όλα τα εκτελεσμένα τραπεζογραμμάτια που σχεδίασε και που αποτελούν μέρος όχι μόνο της εγχώριας τέχνης, αλλά και της οικονομικής μας ιστορίας. Έπειτα, συγκεντρωμένα είναι βιβλία και λευκώματα που εικονογράφησε. Η έκθεση ολοκληρώνεται στην κυρίως αίθουσα με τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτικά του.Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Αμερικής 3, Αθήνα 102 50
Τηλ: 210.320.4444 Φαξ: 210.320.2253
Email: museum@bankofgreece.gr


 
Σύνδεσμος προς την Εικονική Πινακοθήκη τής Τράπεζας της Ελλάδος
Σύνδεσμος προς τη σελίδα του Μουσείου στο Facebook