Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Τα εκθέματα

77. Μεγάλη Ελλάδα, Λευκανία, Μεταπόντιον

Νομισματικές Συλλογές Τράπεζας της Ελλάδος, αρ. ευρ. BG-RE218.
Ονομαστική αξία: 1/6 στατήρος.
Μέταλλο: Άργυρος.
Βάρος: 1,37 γραμμάρια.
Διάμετρος: 10 χιλιοστά.
Χρονολόγηση: Περί το 550-480 π.Χ.Εμπρόσθια όψη:
ΜΕΤ. Στάχυ μέσα σε στικτό κύκλο.

Οπισθία όψη:
Βουκράνιο διακοσμημένο με ταινίες και ακτινωτός κύκλος σε εσώγλυφο.

Οι σιτοβολώνες της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα ήταν η Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία), η Σικελία, η Σαρδηνία και η Αίγυπτος, ενώ ο Εύξεινος Πόντος ήταν μία πηγή σιτηρών που εφοδίαζε τις περιοχές κυρίως του Αιγαίου. Πολλές πόλεις αυτών των περιοχών απεικόνισαν πάνω στο νόμισμα θεότητες της γεωργίας – τη Δήμητρα, την Περσεφόνη και τον Τριπτόλεμο – ή τα ίδια τα προϊόντα (σίτο, κόκκους σίτου, κριθάρι, αμπέλι, βότρυ σταφύλου, τριαντάφυλλα), καθώς και γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή, όπως το άροτρο.

Το Μεταπόντιον, αχαϊκή αποικία, βρισκόταν στον κόλπο του Τάραντος, κοντά στις πόλεις του Τάραντος και της Ηράκλειας. Η πόλη, που ήταν σημαντικό λιμάνι, ήταν κτισμένη ανάμεσα σε δύο ποταμούς, τον Βράδανο (Bradanus) και τον Κασουέντο (Casuentus).

Ο Στράβων (v. 222, vi. 264) αφηγείται ότι η αποικία ιδρύθηκε από κατοίκους της Πύλου που ακολούθησαν τον Νέστορα στην Τροία, ενώ ο Ιουστίνος θεωρεί ιδρυτή του Μεταποντίου τον Επειό, κατασκευαστή του Δούρειου Ίππου.

Η κύρια παραγωγή των εύφορων εδαφών της πόλεως ήταν τα σιτηρά και για το λόγο αυτό τα νομίσματα της πόλης έχουν ως έμβλημα ένα στάχυ, από τις απαρχές της νομισματοκοπίας της τον 6ο έως τον 3ο αι. π.Χ. Η πόλη είχε μάλιστα αφιερώσει στο θεό Απόλλωνα, στο ιερό των Δελφών, ένα δεμάτι με χρυσά στάχυα – «θέρος χρυσούν» (Στράβων, vi. 264). Ο πλούτος της πόλεως διαφαίνεται επίσης και από το θησαυρό του Μεταποντίου στην Ολυμπία, τον οποίο είδε ο Παυσανίας (Ηλιακά, 19.11).

Βιβλιογραφία: Sylloge Nummorum Graecorum, Grèce, Col. Réna H. Evelpidis I, Italie - Sicile - Thrace, Louvain 1970, αρ. 218

<< Πίσω στα εκθέματα

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Αμερικής 3, Αθήνα 102 50
Τηλ: 210.320.4444, Φαξ: 210.320.2253
Email: museum@bankofgreece.gr


 
Σύνδεσμος προς την Εικονική Πινακοθήκη τής Τράπεζας της Ελλάδος
Σύνδεσμος προς τη σελίδα του Μουσείου στο Facebook