Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Δέκατη επέτειος κυκλοφορίας των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ

Πριν από δέκα χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2002, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια 5 χώρες ακόμα έχουν υιοθετήσει το Ευρώ. Έτσι, σήμερα 17 κράτη μέλη συνολικά – και 332 εκατομμύρια άνθρωποι – χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα. Το ευρώ έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της Ευρώπης, ενώ τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στα πλαίσια του εορτασμού της δέκατης επετείου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κεντρικές Τράπεζες έχει αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

Διαγωνισμός Euro Run 2012: Από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου 2012, θα διεξαχθεί ο διαδικτυακός διαγωνισμός Euro Run για παιδιά της "γενιάς του ευρώ", δηλ. παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ημέρα επισκεπτών στην ΕΚΤ: Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η ΕΚΤ σχεδιάζει να διοργανώσει ημέρα ελεύθερης προσέλευσης επισκεπτών στις εγκαταστάσεις της. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν καλύτερα για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, από την ιστορία του χρήματος μέχρι τη διαδικασία παραγωγής του.