Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Σειρά Ευρώπη

Το νέο πρόσωπο του ευρώ

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων ονομάζεται «Ευρώπη» επειδή χαρακτηριστικό της είναι μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε το όνομα της ηπείρου μας.

Η προσωπογραφία προέρχεται από ένα αγγείο ηλικίας άνω των 2.000 ετών, το οποίο ανακαλύφθηκε στη νότια Ιταλία και ανήκει στη συλλογή του Λούβρου στο Παρίσι. Επιλέχθηκε με κριτήριο τον σαφή συσχετισμό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ προσθέτει και ένα ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια. Το Ευρωσύστημα επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προσωπογραφία της Ευρώπης στο υδατογράφημα, στο ολόγραμμα και στο παράθυρο με προσωπογραφία των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ.

Εισαγωγή της σειράς «Ευρώπη»

Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» τίθενται σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών. Το τέσσερα πρώτα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς, τα τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20 και 50 ευρώ, τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2013, το 2014, το 2015 και το 2017 αντιστοίχως.


Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ παρουσιάστηκαν επισήμως στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 και τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 28 Μαΐου 2019. Με αυτά ολοκληρώνεται η έκδοση της σειράς «Ευρώπη» καθώς η σειρά δεν θα περιλαμβάνει το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ μετά από απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την παραγωγή και την έκδοση του.


Τα τραπεζογραμμάτια και των δύο σειρών εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράλληλα ως νόμιμο χρήμα Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους επ' αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Ο δικτυακός τόπος της ΕΚΤ για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά «Ευρώπη» και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της, παρέχει επιπλέον πληροφορίες και αρχεία προς λήψη σχετικά με τα νέα τραπεζογραμμάτια και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό για την διαδικασία παραγωγής των τραπεζογραμματίων. Αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς δημοσίευση υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες περί αναπαραγωγής των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Το σχέδιο των νέων τραπεζογραμματίων της σειράς «Ευρώπη»

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της δεύτερης σειράς διατηρούν τα σχέδια της πρώτης σειράς, με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Τροποποιήθηκαν ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και να διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. 


 

Ονομαστική αξία

Χρώμα

Σχέδιο

 

Γκρι

Κλασσικό

 

Κόκκινο

Ρωμανικό

 

Μπλε

Γοτθικό

 Πορτοκαλί Αναγεννησιακό 
 Πράσινο Μπαρόκ και Ροκοκό
 Κίτρινο-Καφέ Αρχιτεκτονική Χάλυβα και Υάλου

Τα νέα τραπεζογραμμάτια λαμβάνουν υπόψη τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2004, το 2007 και το 2013 και απεικονίζουν:
- το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- το όνομα του νομίσματος στο λατινικό, ελληνικό και κυριλλικό αλφάβητο,
- τον αναθεωρημένο χάρτη της Ευρώπης, στον οποίο περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Μάλτα,
- το σύμβολο ©, ενδεικτικό του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΚΤ,
- την υπογραφή του προέδρου της ΕΚΤ
- τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εννέα γλωσσικές παραλλαγές για τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ και σε δέκα γλωσσικές παραλλαγές για τα νέα τραπεζογραμμάτια των 50, 100 και 200 ευρώ:

1

BCE:

Βέλγιο (γαλλικά), Ισπανία (ισπανικά), Γαλλία (γαλλικά), Ιταλία (ιταλικά), Λουξεμβούργο (γαλλικά), Πορτογαλία (πορτογαλικά), Ρουμανία (ρουμανικά)

2

ECB:

Βέλγιο (ολλανδικά), Τσεχία (τσεχικά), Δανία (δανικά), Ιρλανδία (αγγλικά), Λετονία (λετονικά), Λιθουανία (λιθουανικά), Κάτω Χώρες (ολλανδικά), Σλοβενία (σλοβενικά), Σλοβακία (σλοβακικά), Φινλανδία (σουηδικά), Σουηδία (Σουηδικά), Ηνωμένο Βασίλειο (αγγλικά)

3

ЕЦБ:

Βουλγαρία (βουλγαρικά)

4

EZB:

Γερμανία (γερμανικά), Λουξεμβούργο (γερμανικά), Αυστρία (γερμανικά)

5

EKP:

Εσθονία (εσθονικά), Φινλανδία (φινλανδικά)

6

EKT:

Ελλάδα (ελληνικά), Κύπρος (ελληνικά)

7

EKB:

Ουγγαρία (ουγγρικά)

8

BĊE:

Μάλτα (μαλτέζικα)

9

EBC:

Πολωνία (πολωνικά)

10

ESB:

Κροατία (κροατικά)


Σχετικά Θέματα
 
Σχετικοί Σύνδεσμοι