Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Σειρά Ευρώπη

Το νέο πρόσωπο του ευρώ

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων ονομάζεται «Ευρώπη» επειδή χαρακτηριστικό της είναι μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε το όνομα της ηπείρου μας.

Η προσωπογραφία προέρχεται από ένα αγγείο ηλικίας άνω των 2.000 ετών, το οποίο ανακαλύφθηκε στη νότια Ιταλία και ανήκει στη συλλογή του Λούβρου στο Παρίσι. Επιλέχθηκε με κριτήριο τον σαφή συσχετισμό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ προσθέτει και ένα ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια. Το Ευρωσύστημα επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προσωπογραφία της Ευρώπης στο υδατογράφημα, στο ολόγραμμα και στο παράθυρο με προσωπογραφία των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ.

Εισαγωγή της σειράς «Ευρώπη»

Η εισαγωγή της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ με την ονομασία «Ευρώπη» ξεκίνησε το 2013. Το δύο πρώτα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς, των 5 και των 10 ευρώ, τέθηκαν σε κυκλοφορία την 2α Μαΐου 2013 και την 23η Σεπτεμβρίου 2014 αντιστοίχως. Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ παρουσιάστηκε επισήμως την 24η Φεβρουαρίου 2015 και τέθηκε σε κυκλοφορία την 25η Νοεμβρίου 2015.

Οι άλλες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη» θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών και κατά αύξουσα ονομαστική αξία. Ο ακριβής χρόνος έκδοσης των άλλων ονομαστικών αξιών θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα τραπεζογραμμάτια και των δύο σειρών εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράλληλα ως νόμιμο χρήμα Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους επ' αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Ο δικτυακός τόπος της ΕΚΤ για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά «Ευρώπη» και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της, παρέχει επιπλέον πληροφορίες και αρχεία προς λήψη σχετικά με τα νέα τραπεζογραμμάτια και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό για την διαδικασία παραγωγής των τραπεζογραμματίων. Αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς δημοσίευση υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες περί αναπαραγωγής των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Το σχέδιο των νέων τραπεζογραμματίων της σειράς «Ευρώπη»

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της δεύτερης σειράς διατηρούν τα σχέδια της πρώτης σειράς, με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Τροποποιήθηκαν ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και να διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς.

Ονομαστική αξία

Χρώμα

Σχέδιο

€5

Γκρι

Κλασσικό

€10

Κόκκινο

Ρωμανικό

€20

Μπλε

Γοτθικό

Επίσης, στο νέο σχέδιο λαμβάνονται υπόψη οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ από το 2002 και μετά Ο ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Στα νέα τραπεζογραμμάτια απεικονίζονται:

  • το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • το όνομα του νομίσματος στο λατινικό, ελληνικό και κυριλλικό αλφάβητο,
  • ο αναθεωρημένος χάρτης της Ευρώπης, στον οποίο περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Μάλτα,
  • το σύμβολο ©, ενδεικτικό του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΚΤ, li>
  • η υπογραφή του προέδρου της ΕΚΤ,
  • τα αρχικά της ΕΚΤ σε εννέα γλωσσικές παραλλαγές: 

BCE:

γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, ισπανικά

ECB:

τσεχικά, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, λετονικά, λιθουανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά

ЕЦБ:

βουλγαρικά

EZB:

γερμανικά

EKP:

εσθονικά, φινλανδικά

ΕΚΤ:

ελληνικά

EKB:

ουγγρικά

BĊE:

μαλτέζικα

EBC:

πολωνικά

 

 

 


Σχετικά Θέματα
 
Σχετικοί Σύνδεσμοι