Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Ημερίδες και Συνέδρια

H Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τη European Real Estate Society (ERES) διοργάνωσε το Μάρτιο του 2015 το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Αγορά Ακινήτων, με θέμα: “Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων και στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα”. Το συνέδριο προλόγισε ο Διοικητής κ. Γ. Στουρνάρας και συντόνισαν ο Υποδιοικητής κ. Θ. Μητράκος (α΄ ενότητα) και ο καθηγητής του Henley Business School κ. Σ. Τσολάκος (β’ ενότητα). Το συνέδριο παρακολούθησαν 250 στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων, φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της Ελλάδος και του εξωτερικού όπως και στελέχη κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην α΄ ενότητα του συνεδρίου με θέμα: “Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων”, ομιλητές ήταν: Ο κ. Andrew Kanutin από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΚΤ να αναπτύξει έναν ευρωπαϊκό δείκτη επαγγελματικών ακινήτων. Η κα Michela Scatigna από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που αναφέρθηκε στη συλλογή και χρήση δεδομένων επαγγελματικών ακινήτων από την BIS. Η κα Βασιλική Βλαχοστεργίου, του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζα της Ελλάδος, που παρουσίασε τους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων για την Ελλάδα που δημοσιεύονται από την Τράπεζα και τέλος, η γενική διευθύντρια της εταιρείας Αθηναϊκή Οικονομική, κα Δίκα Αγαπητίδου, η οποία αναφέρθηκε στους προσδιοριστικούς παράγοντες και τις μεταβλητές της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων.
Στη β΄ ενότητα, με θέμα: “Στρατηγικές διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών”, ομιλητές ήταν: Ο κ. Éamonn D’Arcy (καθηγητής του Henley Business School) και η κα Paloma Taltavull La Paz (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Alicante), που παρουσίασαν την εμπειρία της Ιρλανδίας (ΝΑΜΑ) και της Ισπανίας (SAREB) αντίστοιχα. Ο κ. Peter Cosmetatos (CREFC Europe), που μίλησε για τη βιώσιμη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων ακινήτων και τον ρόλο των ρυθμίσεων στην Ευρώπη. H κα Αγγελική Ζέρβα, υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παρουσίασε το κανονιστικό πλαίσιο για τα επισφαλή στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών. Η κα Κερασίνα Ραυτοπούλου, σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία μίλησε, από την πλευρά της κυβέρνησης, για τις κατευθύνσεις διαχείρισης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τις απόψεις της αγοράς, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Φράγκου (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), o κ. Δημήτρης Ανδρίτσος (Eurobank Property Services), ο κ. Θωμάς Ζιώγας (NAI Hellas), o κ. Γιάννης Ρεβύθης (Σύλλογος Μεσιτών Αττικής) και ο κ. Νίκος Χατζητσόλης (CBRE-Axies).
 
Το πλήρες υλικό (παρουσιάσεις και ομιλίες) του 3ου συνεδρίου του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο.
 
13/03/2015: 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Αγορά Ακινήτων με θέμα:
«Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων και στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα»Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε το Δεκέμβριο του 2011 το 2ο συνέδριο για την αγορά ακινήτων, με θέμα: "Η αγορά ακινήτων στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση". Το διεθνές αυτό συνέδριο προλόγισε ο Υποδιοικητής κ. Ι. Παπαδάκης και συντόνισαν το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής κ. Γ. Δημόπουλος (α’ ενότητα), ο Ειδικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Συμιγιάννης (β’ ενότητα) και ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων κ. Θ. Μητράκος (ειδικό θέμα). Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν συνολικά 240 άτομα, κυρίως από τις εμπορικές τράπεζες, τον επιχειρηματικό κόσμο, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, τη δημόσια διοίκηση, τους φορείς της κτηματαγοράς και τους άλλους συλλογικούς φορείς. Ήταν επίσης παρόντα στελέχη πολλών κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της ΕΕ.
Στην α’ ενότητα του συνεδρίου, για το διεθνές περιβάλλον, μίλησαν ο καθηγητής του Goethe University Frankfurt και σύμβουλος της ΕΚΤ κ. Μ. Haliassos (με θέμα "Housing as a form of wealth: International differences and the role of financial innovation"), ο Διευθυντής του European Research PPR κ. Sotiris Tsolacos (“Recent developments, prospects and risks in the international real estate market”), το μέλος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας κα Olympia Bover (“Housing boom and burst as seen from the Spanish Survey of Household Finances”) και το μέλος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας κ. Francesco Zollino (“Recent developments in the real estate market in Italy: main drivers and prospects”).
Στη β’ ενότητα, για την εγχώρια αγορά ακινήτων, μίλησαν ο οικονομικός αναλυτής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων του Ομίλου Eurobank EFG κ. Θ. Σαμπανιώτης για την “Ελληνική οικονομία και αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης”, ο Πρόεδρος της RICS Hellas κ. Ι. Γκάνος για τις “Εκτιμήσεις ακινήτων σε περίοδο κρίσης: επιπτώσεις και κίνδυνοι” και ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της ΤτΕ κ. Θ. Μητράκος για τις “Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και πρωτοβουλίες της ΤτΕ”.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ειδικό θέμα του συνεδρίου, σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο οποίο κατέθεσαν την πρότασή τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας και ο πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος Real Estate κ. Γ. Παναγιωτίδης (“Εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας: Ορισμένες νέες προτάσεις”). Το σχολιασμό της πρότασης αυτής έκανε ο Ορκωτός Εκτιμητής του ΣΟΕ (FRICS) και σύμβουλος Real Estate κ. Η. Ζιώγας και ακολούθησε εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση.
Το πλήρες υλικό (παρουσιάσεις και ομιλίες) του 2ου συνεδρίου του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων δίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο. 

2/12/2011-2ο Διεθνές Συνέδριο για την Αγορά Ακινήτων με θέμα:
«Η αγορά ακινήτων στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση»


Τον Απρίλιο του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Αγορά ακινήτων: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές», την οποία προλόγισε ο Διοικητής κ. Γεώργιος Α. Προβόπουλος και συντόνισε το Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Οικονόμου. Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και εμπορικών τραπεζών, ερευνητές οικονομικών ινστιτούτων, εκπρόσωποι φορέων της κτηματαγοράς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ιδιώτες.
Στην ημερίδα μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της EFG Eurobank-Ergasias κ. Γκίκας Χαρδούβελης για τη «Σπουδαιότητα της αγοράς κατοικίας στην οικονομία», ο Διευθυντής του Hedge Fund Guildhall Asset Management και Associate Member του Centre of Economic and Public Policy του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. Ηλίας Καρακίτσος για «Τα διδάγματα από την κρίση στην αγορά ακινήτων», ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Άρης Καρυτινός για «Το διεθνές και ελληνικό πλαίσιο λειτουργίας των REITs (Real Estate Investment Trusts)», ο Ειδικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Συμιγιάννης για τις «Τιμές κατοικιών: η πρόσφατη ελληνική εμπειρία», και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος για τα «Στατιστικά στοιχεία και Δείκτες Τιμών Ακινήτων: η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος».
Το πλήρες υλικό (παρουσιάσεις και ομιλίες) της ημερίδας του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων δίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο. 

29/04/2009-Ημερίδα "Αγορά Ακινήτων: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές"    


Σχετικά Θέματα