Για το σχέδιο της κοινής όψης των κερμάτων ευρώ διοργανώθηκε πανευρωπαϊκός διαγωνισμός. Νικήτρια αναδείχθηκε η σειρά που σχεδίασε ο Luc Luycx, από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου.
Για το σχέδιο της κοινής όψης των κερμάτων ευρώ διοργανώθηκε πανευρωπαϊκός διαγωνισμός. Νικήτρια αναδείχθηκε η σειρά που σχεδίασε ο Luc Luycx, από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου.
Μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 10 νέα κράτη-μέλη από 1ης Μαΐου 2004, κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν οι κοινές όψεις των κερμάτων των 10, 20 και 50 λεπτών και 1 και 2 ευρώ ώστε να απεικονίζουν τη νέα σύνθεση της ΕΕ.
Τα κράτη-μέλη εκδίδουν κέρματα με τις νέες κοινές όψεις σταδιακά από το 2007. Τα νέα κράτη που υιοθέτησαν το ευρώ από το 2007 και μετά (Σλοβακία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβενία) προέβησαν στην κοπή κερμάτων με τις νέες κοινές όψεις.
Στα κέρματα του 1, των 2 και των 5 λεπτών του ευρώ εμφανίζονται η ονομαστική αξία, οι λέξεις «EURO CENT», έξι γραμμές και δώδεκα αστέρια λίγο πριν τις άκρες των γραμμών. Στο μεσαίο τμήμα των γραμμών εμφανίζεται η υδρόγειος σφαίρα όπου προβάλλεται ανάγλυφα η ευρωπαϊκή ήπειρος σε σχέση με την Αφρική και την Ασία.
Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ εμφανίζονται η ονομαστική αξία, οι λέξεις «EURO CENT», έξι ευθείες κατακόρυφες γραμμές και 12 αστέρια λίγο πριν τις άκρες κάθε γραμμής. Το μεσαίο και άνω τμήμα των γραμμών επικαλύπτεται είτε από αναπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διακρίνονται χωριστά τα 15 κράτη-μέλη πριν από τη διεύρυνση της 1ης Μαΐου 2004, είτε από το χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά.
Στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ εμφανίζονται η ονομαστική αξία, η λέξη «EURO», έξι κάθετες γραμμές και 12 αστέρια λίγο πριν τις άκρες κάθε γραμμής. Στη δεξιά πλευρά της όψης αναπαριστάται είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεύρυνση της 1ης Μαΐου 2004 είτε, από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά, ο χάρτης της ευρωπαϊκής ηπείρου.