Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας: Από τη «σπάνη» στην «αφθονία»: ερευνητικές εμπειρίες και ευρήματα για το χρήμα, το χρέος, τις τιμές και τις νομισματικές σχέσεις στην Επανάσταση του 1821
28/03/2023 (Σεμινάρια)
Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΙΕΣΟΙ
Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας που συνδιοργανώνει με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σας καλούν στην ομιλία με τίτλο:
Από τη «σπάνη» στην «αφθονία»: ερευνητικές εμπειρίες και ευρήματα για το χρήμα, το χρέος, τις τιμές και τις νομισματικές σχέσεις στην Επανάσταση του 1821
Ομιλητής: Σίμος Μποζίκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Λίγα λόγια για το θέμα:
Η άνθηση της οικονομικής ιστορίας στην Ελλάδα κατά τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια συνδέθηκε με μεγάλα προγράμματα ιστορικής έρευνας. Μόνο που αυτή η εξέλιξη ελάχιστα άγγιξε το Εικοσιένα ως πεδίο μελέτης. Το κύριο βάρος έπεσε στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας και κυρίως στο πλαίσιο του νέου ελληνικού κράτους μετά το 1830. Έτσι, μέχρι πρόσφατα, η μόνη παρακαταθήκη για τα ενδιάμεσα χρόνια ήταν μια παλαιά συζήτηση επικεντρωμένη στα οικονομικά του αγώνα.
Με αφετηρία τον Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος θεμελίωσε σε ακαδημαϊκή βάση το ενδιαφέρον για τα οικονομικά του αγώνα, ενδιάμεσο σταθμό τη συμβολή του Παναγιώτη Β. Δερτιλή και κατάληξη τις πιο πρόσφατες προσεγγίσεις, αυτό το ερευνητικό πεδίο καθορίστηκε από την πυκνότητα του ιδρυτικού γεγονότος του νέου ελληνικού κράτους· το ίδιο το ιδρυτικό γεγονός οριοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τα ερωτήματα και την έμφαση στο δημόσιο οικονομικό χώρο. Σήμερα, καθώς αναθερμάνθηκε αυτή η συζήτηση, μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τις ελλείψεις και τις δυνατότητες, να προσθέσουμε νέα ερευνητικά ερωτήματα και, το λιγότερο, αρχίζοντας από το δημόσιο οικονομικό χώρο, να εξετάσουμε άλλες σφαίρες που διασταυρώνονται με αυτόν.
Με αφετηρία το ερώτημα για τις πηγές χρηματοδότησης της Επανάστασης, θα παρουσιαστούν ερευνητικές εμπειρίες, διαπιστώσεις και ανοιχτοί προβληματισμοί για το χρήμα και το χρέος, το νομισματικό πλέγμα και το γενικό επίπεδο τιμών από το 1821 έως το 1833. Θα συζητηθεί η κυκλοφορία αξιογράφων και μέσων αναβολής πληρωμών (που ήταν συνδεδεμένα με τα δημόσια έσοδα και σε ένα βαθμό λειτουργούσαν ως οιονεί χρήμα), ο ρόλος του χαρτονομίσματος επί Καποδίστρια και, τελικά, τα συνολικά χρέη που άφησε η περίοδος 1821-1833. Τέλος, έμφαση θα δοθεί στο νομισματικό πλαίσιο, τις ισοτιμίες και τις τιμές, ως μεταβλητές στάθμισης της επίδρασης που είχε το γρόσι και το επίπεδο των τιμών στις δημοσιονομικές λειτουργίες.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3, στην Αθήνα. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Το πλήρες πρόγραμμα των προσεχών ομιλιών βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Αφίσα της εκδήλωσης