EN

Εκδήλωση

Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας: Δικτατορίες και εκπαίδευση: Αποκαλύπτοντας τις επιπτώσεις της μείωσης της διάρκειας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

16/04/2024 (Σεμινάρια)

Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΙΕΣΟΙ

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας, που συνδιοργανώνει με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σας καλεί στην ομιλία με τίτλο:

"Δικτατορίες και εκπαίδευση: Αποκαλύπτοντας τις επιπτώσεις της μείωσης της διάρκειας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα"

Ομιλητής: Νίκος Γιαννακόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Λίγα λόγια για το θέμα:

Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τα ευρήματα ενός προγράμματος που υλοποιήθηκε από κοινού με τον Ι. Λαλιώτη. Κατά βάση, το πρόγραμμα μελετά την επίδραση της αλλαγής πολιτικού καθεστώτος στην εκπαίδευση και τον αντίκτυπό της στα ποσοστά γονιμότητας. Με επίκεντρο τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, η οποία μείωσε τα έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης από εννέα σε έξι, η εργασία αυτή εξετάζει πώς η αλλαγή αυτή οδήγησε σε μείωση των ποσοστών φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για αναλυτικούς σκοπούς, χρησιμοποιούνται μικροδεδομένα απογραφής πληθυσμού που αξιοποιούν τη μεγαλύτερη έκθεση στη μείωση των ετών υποχρεωτικής εκπαίδευσης που βίωσαν οι ομάδες ατόμων που έφθασαν στην ηλικία εισαγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λίγο μετά το πραξικόπημα του 1967. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα που επηρεάστηκαν είχαν υψηλότερα επίπεδα ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας μετρήσεις για τις γυναίκες που έκαναν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιακές ομάδες που επηρεάστηκαν από την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος απέκτησαν περισσότερα παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης εμπόδισε την κοινωνική κινητικότητα και πιθανώς συνέβαλε στην αύξηση της ανισότητας που παρατηρήθηκε επί δικτατορίας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται από τις 17.00 έως τις 19.00 στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3, στην Αθήνα. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Το πλήρες πρόγραμμα των προσεχών ομιλιών βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας.

Σχετικοί σύνδεσμοι: 
Αφίσα της εκδήλωσης




Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι