Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας: Σκέψεις για τη σύνθεση/συγκρότηση της (μικρο)αστικής τάξης στην Ελλάδα
04/04/2023 (Σεμινάρια)
Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΙΕΣΟΙ
Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας που συνδιοργανώνει με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σας προσκαλεί στην ομιλία με τίτλο:
«[…] συχνά μία και η αυτή οικογένεια ανέδειξεν ένα γεωργό, ένα επίσκοπον, ένα αρχηγόν της χωροφυλακής και ένα τέλος ληστήν εξίσου ένδοξον»: σκέψεις για τη σύνθεση/συγκρότηση της (μικρο)αστικής τάξης στην Ελλάδα
Ομιλητής: Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Λίγα λόγια για το θέμα:
Λαμβάνοντας ως δεδομένο το ειδικό κοινωνικό και πολιτικό βάρος της ελληνικής κοινωνίας της υπαίθρου τόσο τον 19ο όσο και τον 20ό αιώνα, ο ομιλητής θα επιχειρήσει να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες και γενικότερα ο κόσμος της υπαίθρου συγκροτείται και αναπτύσσει τις πρακτικές και στρατηγικές που έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξή τους στους μηχανισμούς του αστικού κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.
Σε ένα πρώτο επίπεδο, η βαρύνουσα θέση τους στο πολιτικό σύστημα, το ειδικό πολιτικό βάρος τους, προσδιόριζε στην ουσία και την πελατειακή ή συντεχνιακή τους ένταξη στους μηχανισμούς της πολιτικής εξουσίας και τη χρήση αυτών των μηχανισμών προς όφελός τους.
Από την άλλη, αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο την ελληνική ύπαιθρο είναι η ικανότητα προσαρμοστικότητας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, παράλληλα με μια διαρκή έφεση για κοινωνική άνοδο μέσω της ενδο- ή διαγενεακής κινητικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Τα στοιχεία αυτά είναι που θα προσδώσουν, κατά τον ομιλητή, τον ιδιαίτερο αγροτοαστικό ή μικροαστικό χαρακτήρα στην ελληνική κοινωνία διαχρονικά.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3, στην Αθήνα. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Το πλήρες πρόγραμμα των προσεχών ομιλιών βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Αφίσα της εκδήλωσης