EN

Εκδήλωση

"Δασικά οικοσυστήματα, φυτική και ζωική παραγωγή"

04/04/2012 (Σεμινάρια)

ΕΜΕΚΑ,ΤτΕ

Καραμάνος Ανδρέας, Γεώργιος Ζέρβας & Αναστάσιος Σ. Νάστης

Καραμάνος Ανδρέας, Καθηγητής Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βολουδάκης Δημήτριος, Υπ. Διδάκτορας-Ερευνητής, “Προβλέψεις επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στην φυτική παραγωγή”. Με βάση τα υφιστάμενα κλιματικά σενάρια για το μέσο και το τέλος του 21ου αιώνα, επιχειρείται πρόβλεψη της συμπεριφοράς και των αποδόσεων των κύριων καλλιεργειών στις επιμέρους κλιματικές ζώνες της χώρας μας. Οι προβλέψεις για τις ετήσιες καλλιέργειες βασίζονται στο μαθηματικό μοντέλο ανάπτυξης καλλιεργειών AquaCrop με συνεκτίμηση των απωλειών γονίμου εδάφους. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας από περιοχές με ανάλογο κλίμα. Παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των καλλιεργειών ανά κλιματική ζώνη και σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους καλλιεργειών.
Δείτε τις διαφάνειες της παρουσίασης
Δείτε το βίντεο του σεμιναρίου

Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, “Κλιματική αλλαγή και ζωική παραγωγή”. Τα αέρια του θερμοκηπίου αναμένονται να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το μεταβολισμό, την υγεία, την αναπαραγωγική λειτουργία και τις αποδόσεις των παραγωγικών ζώων. Ο αυξανόμενος όμως πληθυσμός της γης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ορισμένων πολυπληθών χωρών αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου αύξηση των εκπεμπόμενων από αυτό αερίων του θερμοκηπίου. Ένας από τους στόχους της ζωικής παραγωγής είναι η μείωση, ή τουλάχιστον η μη περαιτέρω αύξηση, της παραγωγής των αερίων αυτών με παρεμβάσεις στον τρόπο εκτροφής, διατροφής και διαχείρισης των αποβλήτων των παραγωγικών ζώων.
Δείτε τις διαφάνειες της παρουσίασης
Δείτε το βίντεο του σεμιναρίου

Αναστάσιος Σ. Νάστης, Ομ. Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ, "Επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής στα δασικά οικοσυστήματα και μέτρα πρόληψης ζημιών". Η αναμενόμενη κλιματική μεταβολή θα επηρεάσει περισσότερο τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τα δασικά οικοσυστήματα, διότι οι δυνατότητες τεχνικής παρέμβασης είναι πολύ περιορισμένες. Τα δασικά οικοσυστήματα είναι ο δεύτερος, μετά τους ωκεανούς, σημαντικότερος απορρυπαντής του CO2 που κυρίως προκαλεί την κλιματική μεταβολή. Ανάλογα με το σενάριο όμως (αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας (Β2- 2 °C και Α2- 5 °C) και μείωση των κατακρημνισμάτων έως το έτος 2100), προβλέπεται ότι θα περιορισθεί η ικανότητα των δασικών οικοσυστημάτων για δέσμευση του CO2 κατά 23-45%. Δηλ. ένας σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής θα αδρανήσει μερικώς με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες συγκεντρώσεις CO2, ακόμη εντονότερη κλιματική μεταβολή. Προβλέπεται χωρική ανακατανομή των παραγωγικών δασών και αναμένεται μείωση της παραγωγικής δυνατότητας σε προϊόντα ξύλου. Παράλληλα θα αυξηθεί η επιφανειακή απορροή, η διάβρωση και οι πλημμύρες, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι πυρκαγιές. Πέραν από το άμεσο κόστος θα υπάρξει πρόσθετο κόστος από την απώλεια παραγωγικού εδάφους, τη λειψυδρία, τις πλημμύρες και την επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων. Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή ξύλου και βοσκήσιμης ύλης, θα υπάρξει μείωση της παραγωγής και πολλών υλικών και άυλων αγαθών, σημαντικά για την ευζωία και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τέλος, παρουσιάζονται στρατηγικές μετριασμού ενώ υπολογίζεται το συνολικό κόστος της άμεσης ζημιάς καθώς και το κόστος μέτρων πρόληψης των επιπτώσεων.
Δείτε τις διαφάνειες της παρουσίασης
Δείτε το βίντεο του σεμιναρίου




Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι