EN

Πώς ωφελούμαστε από το ευρώ

Είστε ένας από τους περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. Το ευρώ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σας ζωή – το έχετε στο πορτοφόλι σας και στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Όμως, δεν προσφέρει μόνο έναν εύκολο τρόπο να κάνετε τις πληρωμές σας αλλά σας επιτρέπει να αποταμιεύετε και να επενδύετε με σιγουριά. Χάρη στο ευρώ, η ζωή, η εργασία και οι σπουδές σε μια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ έχουν γίνει ευκολότερες. Το ευρώ σάς βοηθά επίσης να ακολουθείτε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας.

25 χρόνια μετά την υιοθέτησή του, το ευρώ είναι πλέον αποδεδειγμένα ένα σταθερό και αξιόπιστο νόμισμα. Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, φροντίζει το ευρώ ώστε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των χρημάτων σας και να μπορείτε να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα που σας εξασφαλίζει – και τώρα και στο μέλλον.

Σταθερότητα και ευημερία

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν μια καλή δουλειά χάρη στην οποία να μπορούν να συντηρηθούν οι ίδιοι και η οικογένειά τους. Όλοι μας στηριζόμαστε σε ένα σταθερό νόμισμα και σε ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που μας βοηθούν να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Αυτό ακριβώς είναι το έργο της ΕΚΤ. Να διατηρεί τις τιμές σταθερές, ώστε οι άνθρωποι να επενδύουν ή να αποταμιεύουν με σιγουριά. Η σταθερότητα των τιμών αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία και ένα οικονομικά σταθερό μέλλον για το οποίο μπορεί κανείς να κάνει σχέδια. Σταθερές τιμές σημαίνουν ότι τα χρήματά σας θα διατηρούν την αξία τους και ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν και να αναπτύσσονται.

Η αξία της ενότητας

Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα. Έχει μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και έχει γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, ενώνοντας διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Παρέχει ένα αίσθημα άνεσης και ασφάλειας και μας υπενθυμίζει ότι είμαστε μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας στην Ευρώπη.

Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο – την ΕΕ – και να δημιουργήσουμε την ενιαία αγορά της Ευρώπης. Το ευρώ έχει δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προσφέροντας στους πολίτες της ζώνης του ευρώ τη δυνατότητα να επωφελούνται από την ενιαία αγορά.

Το ευρώ κάνει τη ζωή μας ευκολότερη

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ σε 20 χώρες της ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να κάνετε συνάλλαγμα, κάτι που καθιστά πλέον παρελθόν τις προμήθειες συναλλάγματος. Το ευρώ απλουστεύει και κάνει λιγότερο δαπανηρή τη διαβίωση ή τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες. Επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν απευθείας τις τιμές και να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές, ενώ οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Κατάλληλο για το μέλλον

Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που εξελίσσεται παράλληλα με τις μεταβαλλόμενες οικονομικές ανάγκες και επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών, για παράδειγμα παρέχοντας ασφαλή τραπεζογραμμάτια καθώς και ταχείες και εύχρηστες ψηφιακές πληρωμές.

Στην ΕΚΤ διατηρούμε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ασφαλή, προστατεύοντάς τα από τους παραχαράκτες. Θέλουμε επίσης τα τραπεζογραμμάτιά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και να ενσωματώνουν ολοένα περισσότερο τους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και υποβάθρου. Γι’ αυτό επανασχεδιάζουμε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ

Προκειμένου το νόμισμά μας να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές εξελίξεις, εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Όπως και τα μετρητά, το ψηφιακό ευρώ θα σας επέτρεπε να πραγματοποιείτε ταχείες πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ χωρίς πρόσθετο κόστος.

Το έργο για το ψηφιακό ευρώ θα διασφαλίσει ότι θα συνεχίσετε να επωφελείστε από το ευρώ, σήμερα και στο μέλλον.

Αυτό το ξέρατε;

  • Εδώ και 25 χρόνια που έχει τεθεί το ευρώ σε κυκλοφορία, οι τιμές στη ζώνη του ευρώ είναι πιο σταθερές: Από την 1η Ιανουαρίου 1999, ο πληθωρισμός ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 2,09%. Η σταθερότητα των τιμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των ανθρώπων και της οικονομίας.
  • Όλοι μαζί τα πάμε καλύτερα: Η σταθερότητα που παρέχει το ευρώ διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στην αύξηση της ευημερίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές.
  • H ζώνη του ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο: Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η ζώνη του ευρώ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως.
  • Το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα παγκοσμίως: Το ευρώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Πράγματι, είναι το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο για τη λήψη και τη χορήγηση δανείων.
  • Η στήριξη των πολιτών προς το ευρώ είναι μεγάλη: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου περίπου τρεις στους τέσσερις πολίτες στη ζώνη του ευρώ στηρίζουν το ευρώ.
  • To ευρώ είναι σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας: Το ευρώ μάς δίνει την αίσθηση του ανήκειν. Μας θυμίζει ότι παραμένουμε ενωμένοι απέναντι στις αλλαγές και τις προκλήσεις.


Πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Δημοσιεύθηκε: 14 Νοεμβρίου 2018

Επικαιροποιήθηκε: 11 Δεκεμβρίου 2023

Η ανωτέρω παρουσίαση γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι