Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο είδη χρήματος
Το ευρώ είναι το νόμισμα της ζώνης του ευρώ. Περισσότεροι από 346 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διατηρούν στην κατοχή τους τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ που χρησιμοποιούν ως μετρητά και όταν πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές πληρώνουν σε ευρώ. Μία από τις αρμοδιότητές της ΕΚΤ, παράλληλα με τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών (αγγλικά), είναι η έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών.
Τα μετρητά όμως και η ηλεκτρονική πληρωμή δεν είναι το ίδιο πράγμα: τα μεν είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας και η δε είναι ιδιωτικό χρήμα.
Όλοι χρησιμοποιούμε διαρκώς και τα δύο είδη χρήματος. Αλλά η διαφορά είναι σημαντική για να κατανοήσουμε την ανάγκη για ψηφιακό ευρώ.
Τι είναι το χρήμα κεντρικής τράπεζας;
Το χρήμα που δημιουργείται στην ΕΚΤ ονομάζεται χρήμα κεντρικής τράπεζας. Τα μετρητά στο πορτοφόλι ή την τσάντα σας είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας. Στην πραγματικότητα, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα είναι επί του παρόντος το μόνο είδος χρήματος κεντρικής τράπεζας που διατίθεται στο κοινό.
Το χρήμα κεντρικής τράπεζας ονομάζεται επίσης δημόσιο χρήμα επειδή εκδίδεται από δημόσιο οργανισμό – την κεντρική τράπεζα – και, ως εκ τούτου, υποστηρίζεται από τον δημόσιο τομέα.
Τι είναι το ιδιωτικό χρήμα;
Οι εμπορικές τράπεζες επίσης δημιουργούν χρήμα. Αυτό ακριβώς κάνουν όταν σας χορηγούν νέο δάνειο και τα χρήματα εμφανίζονται στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αυτό το είδος χρήματος ονομάζεται ιδιωτικό χρήμα. Περιλαμβάνει επίσης το υπόλοιπο που βλέπετε στο αντίγραφο κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού σας και τις αποταμιεύσεις στον λογαριασμό σας. Όλες οι πληρωμές που πραγματοποιείτε με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών αποτελούν μεταφορές ιδιωτικού χρήματος, επειδή χρησιμοποιείτε χρήματα που έχουν δημιουργηθεί από την τράπεζά σας.
Πώς όμως αλληλεπιδρούν τα είδη του χρήματος;
Όταν κάνετε αναλήψεις τραπεζογραμματίων, μετατρέπετε το ιδιωτικό χρήμα στον τραπεζικό σας λογαριασμό σε χρήμα κεντρικής τράπεζας. Εναλλακτικά, μετατρέπετε το δημόσιο χρήμα –π.χ. κάποιος σας έδωσε ένα τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ για τα γενέθλιά σας– σε ιδιωτικό χρήμα καταθέτοντάς το στην τράπεζά σας.
Το δημόσιο χρήμα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για το νομισματικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστεύονται την αξία του ιδιωτικού χρήματος που εκδίδουν οι τράπεζες. Μια επιχείρηση αποδέχεται μια πληρωμή από την πιστωτική σας κάρτα επειδή γνωρίζει ότι μπορεί να μετατραπεί στο ίδιο ποσό χρήματος κεντρικής τράπεζας.
Το ψηφιακό ευρώ: γεφυρώνοντας το χάσμα
Φιλοδοξία της ΕΚΤ είναι να συνδυάσει τα οφέλη του χρήματος κεντρικής τράπεζας με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα και πραγματοποιούν τις πληρωμές τους σήμερα. Αυτό θα επιτρέψει να παρέχουμε δημόσιο χρήμα σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν των μετρητών. Ο τρόπος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο είναι ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας: το ψηφιακό ευρώ.
Όπως ξοδεύετε τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μια κάρτα ή μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για να πραγματοποιείτε τις πληρωμές σας με ψηφιακά ευρώ. Όμως θα είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας, με την εγγύηση και την υποστήριξη της ΕΚΤ.
Τα οφέλη του ψηφιακού ευρώ
Η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί, με τη σειρά του, να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Ένα άλλο όφελος είναι ότι το ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του νομίσματός μας έναντι μη ρυθμιζόμενων τεχνολογικών εξελίξεων στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα –όπως τα κρυπτοστοιχεία και οι εναλλακτικές λύσεις πληρωμών που δεν χρησιμοποιούν μεγάλα σχήματα καρτών– που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα bitcoin, Ethereum, Tether και άλλα «κρυπτονομίσματα» δεν είναι χρήμα
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά κρυπτοστοιχεία να ξεφυτρώνουν σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης γνωστά ως «κρυπτονομίσματα». Ωστόσο, η ονομασία αυτή είναι παραπλανητική, καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν επιτελούν τις τρεις λειτουργίες του χρήματος: αξιόπιστο μέσο συναλλαγών, μέσο αποθήκευσης αξίας και λογιστική μονάδα.
Επιπλέον, κανένα κεντρικό ίδρυμα δεν υποστηρίζει ούτε διαχειρίζεται τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού. Δεν έχετε καμία εγγύηση ότι θα μπορείτε να τα ανταλλάξετε με χρήματα όταν θα χρειαστεί.
Ακόμη και τα σταθερά κρυπτονομίσματα, τα οποία προσπαθούν να προσφέρουν λιγότερο ευμετάβλητα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνολογίες, δεν είναι τόσο σταθερά όσο ισχυρίζονται ότι είναι. Η αξία ενός σταθερού κρυπτονομίσματος βασίζεται αποκλειστικά σε μια υπόσχεση που έχει δοθεί από μια ιδιωτική εταιρεία. Εκτός από τη βραδύτητα και το υψηλό κόστος των συναλλαγών, οι εκδότες σταθερών κρυπτονομισμάτων δεν είναι επίσης σαφείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Και σίγουρα δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε τους καθημερινούς λογαριασμούς σας.
Η ανάγκη για ψηφιακό ευρώ
Πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται από τα μετρητά και στρέφονται προς τις νέες ψηφιακές πληρωμές. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τον ρόλο του δημόσιου χρήματος ως νομισματικού σημείου αναφοράς και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμά μας.
Η έκδοση ψηφιακού ευρώ θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε το νομισματικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών. Θα προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να πραγματοποιούν ασφαλείς πληρωμές οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δημοσιεύθηκε: 5 Οκτωβρίου 2022
Η ανωτέρω παρουσίαση γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.