EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Εκδήλωση προς τιμήν του Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935)

29/09/2022 - Δελτία Τύπου

  • Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935)
  • Για τον Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη μίλησαν οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας

Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, εκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και πολυσχιδούς πνευματικού ανθρώπου Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935).

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα και ο κατεξοχήν μελετητής των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα. Επέλεξε μάλιστα να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία με την μελέτη ​μιας κεντρικής τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βασίλης Ράπανος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank, ο. κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της Athens Review of Books, κ. Μανώλης Βασιλάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην «Ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας» του Ανδρέα Ανδρεάδη σημείωσε ότι ο αναγνώστης της μπορεί να τη διαβάσει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να εστιάσει στις αλλαγές που επήλθαν στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών από τότε που το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1904, στις οποίες οφείλουμε πολλές από τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε όρους νομισματικής σταθερότητας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εστιάσει στις συνέχειες: «να αναγνωρίσει πόσα από τα θεμελιώδη διλήμματα που εμφανίζονται στην αφήγηση του Ανδρεάδη παραμένουν μαζί μας μέχρι σήμερα: η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ πιστωτικής χαλάρωσης, προς αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, και επιζήμιας χαλαρότητας, που ανεβάζει τις τιμές των αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων· η επιλογή ανάμεσα στη διαφύλαξη της πιστωτικής σταθερότητας και την αποθάρρυνση κερδοσκοπικών συμπεριφορών»

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ράπανο, ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός οικονομολόγος της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με πραγματικά πρωτοπόρες απόψεις για τον ρόλο του κράτους και τα αίτια της επέκτασής του. Σημείωσε μάλιστα ότι «πολλές από τις διαπιστώσεις του για την αναποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση, τη χαμηλή φορολογική βάση, τον ανορθολογισμό μεγάλου μέρους των δημόσιων δαπανών και τον έντονο κομματισμό στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν και σήμερα επίκαιρες».

Στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ανέλυσε τις μεθοδολογικές αρχές βάσει των οποίων κινήθηκε επιστημονικά ο Ανδρεάδης. Σύμφωνα με αυτές, η αφηρημένη θεωρία και η εμπειρική πραγματικότητα έπρεπε να αλληλοσυμπληρώνονται και η οποιαδήποτε μονομερής επιστημονική προσέγγιση έκρυβε κινδύνους και, πιθανά, λανθασμένα επιστημονικά συμπεράσματα: «Με κριτήριο την σύνθεση θεωρίας και πράξης ο Ανδρεάδης ανέλυσε τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και της σύγχρονης Ελλάδας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άνθηση του όποιου πολιτισμού και η κατίσχυση οποιουδήποτε πολιτειακού καθεστώτος απαιτούσε υγιή δημόσια οικονομικά ή, με άλλα λόγια αποφυγή, σπατάλης του Δημοσίου».

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Διαβάστε εδώ την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
  • Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φωτογραφία 1:

Από αριστερά: ο κ. Βασίλης Ράπανος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, και ο κ. Μανώλης Βασιλάκης.

Φωτογραφία 2:

Από αριστερά: ο κ. Βασίλης Ράπανος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, και ο κ. Μανώλης Βασιλάκης.

Φωτογραφία 3:

O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Φωτογραφία 4:

Γενική άποψη της εκδήλωσης.


​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι