EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Έκθεση έργων ζωγραφικής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. στην Washington

24/09/2002 - Δελτία Τύπου

Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην Washington, με το γενικό τίτλο: «Η Γένεση της Νεώτερης Ελληνικής Ζωγραφικής».

Τριάντα εννέα έργα των σημαντικότερων ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830-1930 θα εκτεθούν στο κεντρικό κτίριο της Federal Reserve System (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών) στην Washington, από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2002.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος και εμπλουτίζεται από ορισμένα έργα που έχουν δανείσει έλληνες συλλέκτες, η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Μεταξύ αυτών, έργα των κορυφαίων ζωγράφων, Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Θεόδωρου Βρυζάκη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Ιωάννη Ζαχαριά, Περικλή Πανταζή, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Γιάννη Τσαρούχη, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Βικεντίου Λάντσα, Ορέστη Κανέλλη κ.α.

Πρόκειται για σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό της Αμερικής να γνωρίσει σπουδαία δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής κατά την πρώτη εκατονταετία 1830-1930.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 3 Οκτωβρίου 2002 από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (FED) κ. ¶λαν Γκρίνσπαν και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα.

Σημειώνεται, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε την συλλογή έργων ελλήνων καλλιτεχνών από το 1928 με αποκλειστικό στόχο να συμβάλει στην πολιτιστική ανέλιξη του τόπου. Πρόθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα είναι τα έργα της έκθεσης να παρουσιασθούν και στην Ελλάδα, αφού αποτελούν ένα αξιόλογο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α. για καλλιτεχνικά θέματα, ιστορικός τέχνης κ. Μαίρη Ανν Γκόλεϋ με την συνδρομή (από ελληνικής πλευράς) της ιστορικού τέχνης κ. Μαίρης Μιχαηλίδου.

Τον κατάλογο της έκθεσης επιμελήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλης Βλάχος. Κείμενα του καταλόγου έγραψαν οι Μαίρη Ανν Γκόλεϋ, Μανόλης Βλάχος και οι συνεργάτες του, νεώτεροι ιστορικοί της τέχνης, Ζήνα Καλούδη, Μαρία Πλατή, Απόστολος Τριφύλλης, Δέσποινα Τσουργιάννη.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι