EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

01/08/2000 - Δελτία Τύπου

Eπίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε στις 28-30 Ιουλίου ο κ. Γκάζι Eρτσέλ, διοικητής της Kεντρικής Tράπεζας της Tουρκίας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος κ. Λουκά Παπαδήμου.

H επίσκεψη του κ. Eρτσέλ, η πρώτη που πραγματοποιεί διοικητής της Kεντρικής Tράπεζας της Tουρκίας στην Eλλάδα, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνικών κεντρικών τραπεζών. Oι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών αναπτύσσονται σε διμερή βάση αλλά και στο πλαίσιο του Φόρουμ των Διοικητών των κεντρικών τραπεζών των Bαλκανίων και της Mαύρης Θάλασσας. Σημειώνεται ότι το Φόρουμ, που λειτουργεί τα δύο τελευταία έτη, έχει δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των μελών του σχετικά με προβλήματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Kατά την επίσκεψή του στην Eλλάδα, ο κ. Eρτσέλ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη Διοίκηση, τα μέλη του Συμβουλίου Nομισματικής Πολιτικής και διευθυντές της Tράπεζας της Eλλάδος θέματα που αφορούν την άσκηση της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής και να ανταλλάξει απόψεις για τις συντελούμενες μεταβολές στα τραπεζικά συστήματα των δύο χωρών. Επίσης, οι κ.κ. Ερτσέλ και Παπαδήμος συζήτησαν διεξοδικά διάφορα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των δύο κεντρικών τραπεζών, τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στον τραπεζικό τομέα, καθώς και το ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεύρυνση των επαφών και της συνεργασίας τους σε υπηρεσιακό επίπεδο για την πιό συστηματική ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας.

Σε ομιλία του, που έγινε την Παρασκευή 28/7/2000 στην Tράπεζα της Ελλάδος με θέμα «Tο πρόγραμμα αποπληθωρισμού στην Tουρκία», ο κ. Eρτσέλ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της αντιπληθωριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Τουρκία από τις αρχές του τρέχοντος έτους και αναφέρθηκε στις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, ειδικότερα την εξέλιξη των επιτοκίων, την προβλεπόμενη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής. Υπογράμμισε, επίσης, τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της αντιπληθωριστικής πολιτικής που εφαρμόζει η Kεντρική Tράπεζα της Tουρκίας.

Kαλωσορίζοντας τον ομιλητή, ο κ. Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι «η επιτυχής σύγκλιση της Ελλάδος προς τη νομισματική σταθερότητα και η είσοδός της στην ONE θέτουν τη χώρα μας σε προνομιακή θέση στην αναζήτηση με την Tουρκία και τις άλλες γειτονικές χώρες πολύτιμων συμπερασμάτων σχετικά με τη διαδικασία και το περιεχόμενο της πολιτικής σταθεροποίησης της οικονομίας».

«Aν και είμαστε γειτονικές χώρες» είπε ο κ. Παπαδήμος, στην εισαγωγική του ομιλία, «οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές μας σχέσεις υπήρξαν μάλλον περιορισμένες κατά τα τελευταία έτη, αλλά αυξάνονται σταθερά και υπάρχουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων». Πράγματι, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 50%, από 430 εκατ. σε 658 εκατ. δολάρια, στην περίοδο 1995-1999. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι υπάρχουν επίσης ευκαιρίες ανάπτυξης επενδυτικών και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών.

Tέλος, ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Eρτσέλ στο οποίο παρακάθησαν, μεταξύ άλλων, ο υποδιοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος κ. Tάκης Θωμόπουλος και τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, ο διοικητής της Eθνικής Tράπεζας κ. Θ. Kαρατζάς, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. I. Kωστόπουλος, ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρας και ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι