EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Προσφώνηση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο σε γεύμα εργασίας που παρετέθη προς τιμήν του Πρωθυπουργού στην Τράπεζα της Ελλάδος

15/01/2001 - Δελτία Τύπου

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στην Τράπεζα της Ελλάδος και να εκφράσω ορισμένες σκέψεις με την ευκαιρία της σημερινής σας επίσκεψης, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα και μας γεμίζει χαρά. Ταυτόχρονα, έχει και συμβολικό χαρακτήρα διότι πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα αποτελεί πράγματι ιστορικό γεγονός, ένα ορόσημο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και, γενικότερα, για τη συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η ένταξη στην ΟΝΕ έγινε πραγματικότητα διότι εσείς την αναδείξατε ως πρωταρχικό στόχο της χώρας, διαμορφώσατε τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες και καθορίσατε τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής για την πραγματοποίησή του. Επίσης, στηρίξατε με συνέπεια και σταθερότητα τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για την επίτευξη των οικονομικών στόχων.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που επίσης μας τιμά με την παρουσία του, ήταν ο κύριος υπεύθυνος και συντονιστής για τη διαμόρφωση και εφαρμογή, μαζί με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων και στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Και, τέλος, ας μου επιτραπεί να αναφέρω ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης με την άσκηση νομισματικής πολιτικής που συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τη σύγκλιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και την ομαλή μετάβαση στη ζώνη του ευρώ. Η τελευταία αυτή διαπίστωση δικαιολογείται και από τη λαϊκή παροιμία «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, καθώς και σε όλα τα στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας, για τη συμβολή τους στην επιτυχή εκπλήρωση του έργου της.

Το σημερινό γεύμα δεν αποσκοπεί, όμως, σε απολογισμό της πορείας προς το ευρώ, αλλά παρέχει την ευκαιρία να τιμήσουμε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για τον ηγετικό τους ρόλο στην επίτευξη του μεγάλου κοινού μας στόχου.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω με μια τελική διαπίστωση και μια ευχή. Η υιοθέτηση του ευρώ σηματοδοτεί για τη χώρα μας την αρχή μιας νέας εποχής με ευνοϊκές προοπτικές μονιμότερης νομισματικής σταθερότητας και ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Το ευρώ θα επηρεάσει καθοριστικά το οικονομικό περιβάλλον, τη λειτουργία των αγορών και, ειδικότερα, το τραπεζικό σύστημα. Θα απαιτήσει την περαιτέρω αναδιάρθρωση της οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική. Πιστεύω ότι οι νέες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία. Εύχομαι ο νέος εθνικός στόχος της πραγματικής σύγκλισης να επιτευχθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα με την οποία επιτεύχθηκε υψηλός βαθμός μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα μας και η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο γεύμα που παρετέθη σήμερα προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρεκάθησαν οι κάτωθι:

κ. Γιάννος Παπαντωνίου, Υπουργός Εθν. Οικον. & Οικονομικών

κ. Βασίλειος Ράπανος, Πρόεδρος Σ.Ο.Ε.

κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Οικονομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού

κ. Θεόδωρος Καρατζάς, Διοικητής Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Πρόεδρος ALPHA BANK

κ. Πέτρος Λάμπρου, Διοικητής Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος

κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Πρόεδρος Εμπορικής Τράπεζας

κ. Νικ. Νανόπουλος, Δ/νων Σύμβ. Τράπεζας ΕFG-EUROBANK ERGASIAS

κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς

κ. Παναγ. Θωμόπουλος, Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

κ. Νικ. Γκαργκάνας, Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

κ. Βασ. Δρουκόπουλος, Μέλος Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής Τ.Ε.

κ. Αντ. Μαντζαβίνος, Μέλος Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής Τ.Ε.

κ. Νικ. Παλαιοκρασσάς, Μέλος Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής Τ.Ε.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι