Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Στο δίμηνο Μαϊου – Ιουνίου 2000 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 1.792 εκατ. ευρώ, έναντι 1.010 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο δίμηνο του 1999, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του 2000 να αυξηθεί κατά 2.179 εκατ. ευρώ, σε σχέση με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Από την αύξηση αυτή, το 50% περίπου προέρχεται από τον υπερτριπλασιασμό της δαπάνης για καθαρές εισαγωγές καυσίμων.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 1999, παρά το ότι οι εξαγωγικές εισπράξεις εμφάνισαν μεγάλη άνοδο, η οποία συνδέεται με την επιτάχυνση της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις Βαλκανικές και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Η αυξημένη δαπάνη για καύσιμα κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι, η μέση τιμή αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2000 διαμορφώθηκε σε 26,85 δολ. το βαρέλι έναντι 13,38 δολ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους καθώς και στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Εξάλλου, η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές (εκτός καυσίμων) αφορά κυρίως εισαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και υπολογιστών, ηλεκτρικών μηχανών και εξοπλισμού ενσύρματης και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και επιβατικών αυτοκινήτων. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων εξακολούθησαν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, στηριζόμενες σε σημαντικό βαθμό στην επέκταση των καταναλωτικών δανείων, ενώ οι αυξημένες εισαγωγές των υπόλοιπων κατηγοριών συνδέονται άμεσα με την άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο εκείνου του ΑΕΠ και την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η αύξηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 347 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι αποτέλεσμα του διπλασιασμού των εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, αλλά και της σημαντικής ανόδου των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Τέλος, η σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου μεταβιβάσεων, το πλεόνασμα του οποίου αυξήθηκε κατά 1.259 εκατ. ευρώ, στην ίδια περίοδο, οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Στο δίμηνο Μαϊου – Ιουνίου 2000, οι σπουδαιότερες εξελίξεις στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών αφορούν την αύξηση των καθαρών εισροών τόσο για επενδύσεις χαρτοφυλακίου όσο και για άμεσες επενδύσεις (κατά 511 και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οι τελευταίες συνδέονται κυρίως με συμμετοχές μη κατοίκων σε εγχώριες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στην ίδια περίοδο, στην κατηγορία των «λοιπών επενδύσεων», οι κινήσεις της οποίας αφορούν κυρίως καταθέσεις, ειδικότερα καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, και δανεισμό ή αποπληρωμή δανείων της Γενικής Κυβέρνησης, σημειώθηκε μικρή καθαρή εκροή έναντι ισόποσης περίπου εισροής στο δίμηνο Μαϊου – Ιουνίου 1999.
Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2000, η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου του 1999, λόγω του ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους η εκροή εγχώριων κεφαλαίων για επενδύσεις στο εξωτερικό ήταν υψηλότερη της αντίστοιχης εισροής ξένων κεφαλαίων. Χαμηλότερες έναντι των αντίστοιχων καθαρών εισροών του πρώτου εξαμήνου του 1999 ήταν και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου (3.563 εκατ. ευρώ, έναντι 4.444 εκατ. ευρώ), ενώ, τέλος, στην κατηγορία των «λοιπών επενδύσεων» σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 1.874 εκατ. ευρώ.
Οι εξελίξεις στα ισοζύγια τρεχουσών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών (μετά το συνυπολογισμό των τακτοποιητέων στοιχείων) διαμόρφωσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στο τέλος Ιουνίου 2000 σε 15,7 δισεκ. δολάρια (16,4 δισεκ. ευρώ) έναντι 18,9 δισεκ. δολ. στο τέλος του 1999. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ύψος των συναλλαγματικών διαθεσίμων στο τέλος Αυγούστου 2000 ανήλθε σε 15,4 δισεκ. δολάρια.