EN

Άρθρα & Συνεντεύξεις

  • Κοινοποίηση:

Άρθρο του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Α. Μουρμούρα στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

10/11/2019 - Άρθρα & Συνεντεύξεις

In Memoriam *
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ (1966-2019
)


     Πορεύθηκες διδάσκοντας δια του παραδείγματος σου. Οπλισμένη με εγκράτεια γνώσεων, με περισσή αγάπη, ανιδιοτέλεια και προσφορά για το συνάνθρωπο και τους φοιτητές σου, αλλά και την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου, άνοιγες σε όλους τον ενάρετο δρόμο της αλήθειας και του φωτός μέχρι και τις τελευταίες σου στιγμές. Έφυγες την ώρα του καθήκοντος σε διεθνές συνέδριο και με τρόπο αδόκητο κι άδικο, προσφέροντας στην επιστήμη και στο συνάνθρωπό σου μέχρι τέλους.

     Έμελλε το βράδυ του Σαββάτου 5/10/2019 να κοπεί ξαφνικά το νήμα της ζωής σου, τραγική σύμπτωση τη μέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, εσύ, όντως, Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης στην αγαπημένη σου ιστορική Αρχαία Ολυμπία, σε ένα ακόμη διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας που συμμετείχες ως ομιλήτρια, ενώ προηγήθηκαν, μόνο τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο, δύο ακόμη Ανακοινώσεις σου σε διεθνή συνέδρια στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας και στο Βελιγράδι. Το Πανεπιστήμιο, η έρευνα, τα συνέδρια, τα βιβλία σου, οι φοιτητές και φοιτήτριες σου ήταν η ευρύτερη οικογένειά σου.

      Αφιερώθηκες στη γνώση της ανθρώπινης ύπαρξης, στην αναζήτηση των απαντήσεων που απασχολούν τον άνθρωπο ες αεί. Η οξυδέρκειά σου σε οδήγησε μέσα από το δυνατό υπόβαθρό σου και με εργαλείο την αναλυτική φιλοσοφία σε βαθιές φιλοσοφικές αναζητήσεις και στοχασμούς, καρπός των οποίων υπήρξαν τα 7 βιβλία σου και πάνω από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις, μετά το ‘Άριστα’ σου από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, το Διδακτορικό σου από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το post-doc από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Κατέκτησες επάξια την Καθηγητική πρώτη βαθμίδα που ήταν για σένα ένας ευγενής στόχος ζωής. Σε διέκρινε παράλληλα κι ένας φιλοσοφικός ρεαλισμός, ο οποίος σου επέτρεπε να καταλαμβάνεις και υψηλές διοικητικές θέσεις, όπως της Συγκλητικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, της προεδρεύουσας του Τμήματος σου Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, της Προέδρου της Επιτροπής Ηθικής , Δεοντολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου, κλπ. Ίδρυσες και διεύθυνες με απόλυτη επιτυχία το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ηγεσία και Διοίκηση στην Εκπαίδευση, ένα ακόμη , από τα πολλά σου, εκπαιδευτικά εγχειρήματα και πνευματικό σου δημιούργημα, ένα ακόμη αποτύπωμα σου που σήμερα ακμάζει . Πάνω από όλα είχες την αναγνώριση κι αποδοχή των συναδέλφων σου ανά την υφήλιο στο κοινό σας γνωστικό αντικείμενο, που είναι και το τελικό ζητούμενο για έναν επιστήμονα.

     Αληθινή πνευματική ταγός, αποτέλεσες πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές φοιτητών, ξεχωριστή δάσκαλος ανάμεσα στους συναδέλφους σου. Έχοντας μέσα σου έμφυτο και σε ύψιστο βαθμό το χάρισμα της διδασκαλίας και το ταλέντο της μετάδοσης της γνώσης, «καθήλωνες» τα ακροατήρια στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα συνεδριακά κέντρα, με το μοναδικό σου «τα λέει όλα απέξω». Έδινες απλόχερα το χρόνο σου στις φοιτήτριες και τους φοιτητές σου. Έλεγες συχνά και με έμφαση ότι ‘για αυτά τα παιδιά είμαι στο Πανεπιστήμιο’. Μοναδική σου δέσμευση η επιστημονική σου συνείδηση.

     Ως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και δημόσια λειτουργός διακρίθηκες για την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος. Ως γυναίκα διανοούμενη, διακρίθηκες για τη βαθειά σου μόρφωση, την ευρύτητα της σκέψης σου, την εγελιανή πνευματικότητά σου, την ανεξαρτησία της γνώμης σου, χωρίς αναστολές και υπερβολές. Ήσουν μια σπουδαία γυναίκα. Ξεχώριζες για την Αξιοπρέπειά σου ( με άλφα κεφαλαίο), την ευγένειά σου, την καλή σου καρδιά και τη δικαιοσύνη σου. Αγαπούσες τη ζωή, άφηνες παντού το αποτύπωμά σου έντονο. Ως μητέρα , δύο είναι τα μεγάλα σου άλφα: Αυταπάρνηση κι Αφοσίωση, ο ορισμός της μητρικής αγάπης.

     Άλλοι πιο ειδικοί θα μιλήσουν για το τελευταίο εκδοθέν βιβλίο σου με τίτλο: «Η Εκ-παίδευση και η Φιλοσοφία της: Ηθικές απαιτήσεις και πολιτικά προτάγματα» (Απρίλιος 2019) που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς  όλων των βαθμίδων, και το οποίο δεν προλάβαμε να το παρουσιάσουμε στην αγαπημένη μας πόλη τη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση η οποία θα φροντίσω να γίνει μέσα στην τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Διαβάζω ένα μικρό απόσπασμα από τον Πρόλογο του πιο πάνω σου βιβλίου, αφιερωμένο στην κόρη μας που υπερ-αγαπούσες : «Τι έχει να προσφέρει σήμερα η φιλοσοφία στην εκπαίδευση; Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης μέσα από τη διερεύνηση αναφορικά με τις επιστημολογικές δυνατότητες και τα όρια των ιδεωδών του λόγου και της γλώσσας, διεκδικεί γνωστική διακριτικότητα και ακαδημαϊκή αξιοπιστία, ελίσσεται εύρωστα πέρα από τις επιστημολογικές και πρακτικές κακοήθειες των μεγάλων «-ισμών» και αναπτύσσει μια δυναμική διαλεκτική ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη: ανταποκρίνεται στα αιτήματα της εκπαιδευτικής έρευνας και πολιτικής, στις ανησυχίες και τις ανάγκες των μάχιμων λειτουργών της εκπαίδευσης. Στη μετα-αναλυτική περίοδο, η φιλοσοφία δεν είναι μια μετα-δραστηριότητα. Προσφέρεται στην εκπαίδευση και ενσωματώνεται ολιστικά στις σύγχρονες διεργασίες μάθησης, διδασκαλίας, έρευνας και πολιτικής» (Βασιλική Καραβάκου, 2019).

      Όλη σου η ζωή ήταν μια συνεχή προσφορά στο συνάνθρωπό σου. Ακόμη κι ο αδόκητος κι άδικος τρόπος που αναχώρησες για το μεγάλο ταξίδι, ήταν μια επιπλέον σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο σου. Χρειαζόταν η επωνυμία σου και οι τίτλοι σου για να πυροδοτήσουν την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το τραγικό συμβάν στην Αρχαία Ολυμπία, και να δοθεί ένα τέλος στην αβελτηρία των αρμοδίων. Μαθαίνουμε τώρα ότι θα ανοίξει η καρδιοχειρουργική κλινική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, που κάποιοι την είχαν κλείσει τον Απρίλιο του 2017 στο βωμό οριζόντιων περικοπών, ζωτικών δαπανών στο χώρο της υγείας για την επίτευξη ανούσιων πρωτογενών υπέρ-πλεονασμάτων. Το ευχόμαστε και προσευχόμαστε για αυτό κάθε μέρα. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να καταγραφεί και το εξής: Aνάγκασες τους αρμόδιους, με την επωνυμία σου να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό, φοβούμενοι τη γενική κατακραυγή, και να προβούν σε ενέργειες για να ανοίξει η κλινική στο Ρίο και η οποία θα εξυπηρετεί όλη την Πελοπόννησο, τόπο που αγαπούσες, μιας και έλκεις από εκεί την καταγωγή από τον πατέρα σου. Εσύ το κατάφερες αυτό, εσύ έβγαλες από τον λήθαργο το αθηνοκεντρικό κράτος, εσύ άξιο τέκνο της ελληνικής επαρχίας. Σήκωσες τον πήχη ψηλά. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα σωθούν πολλές ζωές συμπατριωτών μας και ξένων επισκεπτών στο μέλλον. Λαμβάνω μηνύματα αμέριστης συμπαράστασης από όλη την επικράτεια, αλλά και απαίτησης να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό!

Ασχολήθηκες και με τη φιλοσοφική διάσταση του χρόνου. Έζησες «επί δύο» τα χρόνια της ζωής σου, σε όρους προσφοράς, επαγγελματικής καταξίωσης, αποτυπώματος, συγκινήσεων, στοχασμών, εμπειριών και ταξιδιών ανά την υφήλιο, κι αυτό απαλύνει λίγο την άφατη θλίψη μας. Υποκλίνομαι με πολλή αγάπη.

Αθάνατη η Μνήμη Σου.

* του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητή Ιωάννη Α. Μουρμούρα, πρώην Υφυπουργού Οικονομικών, συζύγου της εκλιπούσας, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 10/11/2019.


​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι