EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Έκδοση του Ολυμπιακού αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

12/05/2004 - Ομιλίες

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Νικολάου Χ. Γκαργκάνα

για την έκδοση του Ολυμπιακού αναμνηστικού κέρματος

των 2 ευρώ

12 Μαΐου 2004

Κυρίες, κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα το αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ, που εκδίδεται με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμφισβήτητα είναι το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Η Ελλάδα, όπως και η Φινλανδία η οποία το 1952 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια μικρή χώρα. Στους αγώνες του Ελσίνκι συμμετείχαν 5.000 αθλητές από 69 χώρες. Στην Αθήνα θα φιλοξενηθούν 16.000 αθλητές και συνοδοί τους από 201 χώρες, περισσότεροι από 20.000 δημοσιογράφοι και πολλές χιλιάδες επισκέπτες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έχουν απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε χρόνο, ανθρώπινους πόρους και κυρίως χρήμα για τη χώρα μας. Το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ που παρουσιάζουμε σήμερα, εκτός από την σημασία που έχει για την προβολή του σημαντικού αυτού γεγονότος, είναι και μια μικρή συμβολή στο κόστος των επενδύσεων αυτών. Οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν, θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην Ελληνική οικονομία όχι μόνον κατά το τρέχον έτος αλλά και για μια σειρά ετών.

Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, συνεχίζει την παράδοση έκδοσης αναμνηστικών κερμάτων κυκλοφορίας για μεγάλα αθλητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας. Τα τελευταία χρόνια ανάλογες εκδόσεις είχαν πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της διεξαγωγής στην Ελλάδα των αγώνων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, Καλαθοσφαίρισης, Ελληνορωμαϊκής Πάλης και Άρσης Βαρών. Επίσης, το έτος 2000 εκδόθηκε η πρώτη σειρά ελληνικών αναμνηστικών κερμάτων κυκλοφορίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η οποία περιελάμβανε έξι κέρματα των 500 δραχμών με παραστάσεις Ολυμπιακής θεματολογίας. Αυτά ήταν και τα τελευταία κέρματα δραχμών που εκδόθηκαν πριν υιοθετηθεί το ευρώ από τη χώρα μας.

Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο Ολυμπιακό αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας σε ευρώ. Το Ολυμπιακό αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ. Στην εθνική όψη του κέρματος αυτού απεικονίζεται ο Δισκοβόλος του Μύρωνος, του μεγάλου Έλληνα γλύπτη του 5ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με το ρωμαϊκής εποχής χάλκινο αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Στο άγαλμα αυτό, ο Μύρων κατορθώνει να αιχμαλωτίσει τη δυναμική του παλμού της δισκοβολίας, καθώς ο αθλητής αναπαριστάται στην προσπάθειά του να πετάξει το δίσκο, με πρόσωπο ανέκφραστο από την αυτοσυγκέντρωση και όλους τους μύες του σώματος σε ένταση. Ο αθλητής καταλαμβάνει όλον το χώρο του εσωτερικού κύκλου του κέρματος, ενώ στον εξωτερικό κύκλο βρίσκονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εθνική όψη απεικονίζονται επίσης οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι, το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην αγγλική γλώσσα, καθώς και η ένδειξη της ονομαστικής αξίας του κέρματος "2 ευρώ" στα ελληνικά. Την παράσταση της εθνικής όψης επιμελήθηκε ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης κ. Παναγιώτης Γράββαλος, ενώ το γύψινο πρόπλασμα ο επίσης γνωστός γλύπτης κ. Κωνσταντίνος Καζάκος. Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο.

Η άλλη όψη του κέρματος φέρει την ενιαία ευρωπαϊκή παράσταση των κερμάτων των 2 ευρώ. Στην όψη αυτή αναγράφεται η ονομαστική αξία "2 EURO", και απεικονίζεται χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ίσως γνωρίζετε, την παράσταση αυτή φιλοτέχνησε ο Βέλγος χαράκτης Luc Luycx. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναμνηστικού κέρματος κυκλοφορίας των 2 ευρώ ταυτίζονται με αυτά των κερμάτων 2 ευρώ που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία. Το κέρμα αυτό θα είναι συνεπώς αποδεκτό ως μέσο συναλλαγής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Το κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται το κέρμα των 2 ευρώ από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα κέρματα κυκλοφορίας ευρώ.

Θεωρώ ότι η μακρά εμπειρία του προσωπικού καθώς και ο τεχνικά άρτιος εξοπλισμός του Ιδρύματος Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα τέλειο από πλευράς τεχνικής αλλά και αισθητικής.

Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι το κέρμα αυτό θα γίνει δεκτό με θερμό ενδιαφέρον από το ελληνικό και διεθνές κοινό, καθώς τιμά ένα μοναδικό γεγονός μεγάλης συμβολικής σημασίας: τη επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, την Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω την ομιλία μου με μερικούς, κατά την άποψή μου πολύ επίκαιρους, στίχους του Καβάφη, από το ποίημά του "Φιλέλλην":

 

Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει.

Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά,

Οχ' υπερβολική, όχι πομπώδης

Αλλ' όμως βέβαια τιμητική.

Κάτι πολύ εκλεκτό απ' το άλλο μέρος-

Κανένας δισκοβόλος έφηβος ωραίος.

 

Σας ευχαριστώ.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι