EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Ομιλία του Διοικητή κ. Γεώργιου Α. Προβόπουλου στα εγκαίνια του Κέντρου Επεξεργασίας & Διακίνησης Χρηματικού Θεσσαλονίκης (Κ.ΕΠΕ.ΔΙ.Χ)

25/02/2010 - Ομιλίες

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω το νέο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη που θα στεγάσει το Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού. Για την Τράπεζα της Ελλάδος το νέο Κέντρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί θα διευρύνει κατά πολύ τις δυνατότητές της στον κρίσιμο τομέα της κυκλοφορίας των τραπεζογραμματίων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και ορθολογική τους διαχείριση. Υπολογίζεται ότι στο νέο κέντρο θα εισάγονται προς επεξεργασία (καταμέτρηση, έλεγχο γνησιότητας και διαλογή) 240 εκ. τεμάχια το χρόνο, ποσό που αντιπροσωπεύει το 25% έως 30% της συνολικής παραγωγής του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τη Θεσσαλονίκη η λειτουργία του κέντρου σημαίνει ότι η πόλη εδραιώνεται ως μείζονος σημασίας κέντρο διακίνησης τραπεζογραμματίων ευρώ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες, που θα ενταχθούν μελλοντικά στη ζώνη του ευρώ. Ενισχύεται έτσι δυναμικά ο διεθνής χαρακτήρας και η εξωστρέφεια της πόλης, η οποία, ιστορικά, υπερβαίνει τα εθνικά πλαίσια και λειτουργεί ως πόλος ανάπτυξης και προόδου σε ένα πολύ ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

Mε την έναρξη λειτουργίας ενός νέου κέντρου επεξεργασίας και διακίνησης τραπεζογραμματίων ευρώ, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, δίνουμε ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα που αντιμετωπίζει σήμερα μια πρωτοφανή κρίση, όχι μόνο μένει σταθερά προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της επιλογή, αλλά και είναι αποφασισμένη να πράξει ότι είναι αναγκαίο για να διεκδικήσει έναν θετικό ρόλο στην ευρωζώνη.

Τα κτήρια της Τράπεζας της Ελλάδος είναι στενά συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική των δημοσίων κτηρίων στην Ελλάδα. Παρακολουθούν την εξέλιξή της, τοποθετούνται σε ιδιαίτερες θέσεις μέσα στις πόλεις και λειτουργούν εμβληματικά. Το κτήριο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το πιο πρόσφατο της οικοδομικής δραστηριότητας της Τράπεζας, ενώ το κτήριο του καταστήματος της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο ιδιόκτητο κτήριο που απέκτησε η Τράπεζα, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1933.

Συνδέονται έτσι, εδώ στη Θεσσαλονίκη, 80 περίπου χρόνια γόνιμης δραστηριότητας που σημαδεύεται από μία σειρά σημαντικών κτηρίων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με την ως τώρα πρακτική το κτήριο αυτό χωροθετείται στην περιαστική ζώνη της πόλης και εκφράζει χαρακτηριστικά τις νέες επιλογές της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής σε μία περίοδο που η αστική ανάπτυξη πλησιάζει σημείο κορεσμού. Ειδικά για το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, με το κτήριο αυτό η Τράπεζα δίνει ένα πρωτοποριακό στίγμα, δημιουργώντας, όπως βλέπετε, ένα μεγάλο κήπο από αμιγώς ελληνικά φυτά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί στην οροφή του κτηρίου το πιο μεγάλο σε έκταση «πράσινο δώμα» της χώρας μας.

Εγκαινιάζοντας το νέο Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού που στεγάζεται σ’ αυτό το θαυμάσιο κτήριο θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του.

 

 

 

 

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι