EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Χαιρετισμός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιου Α. Προβόπουλου στην ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Κικής Δημουλά

08/11/2013 - Ομιλίες

Η αποψινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τράπεζα της Ελλάδος. Το τιμώμενο πρόσωπο δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες φωνές της παγκόσμιας ποίησης σήμερα, αλλά υπήρξε στο παρελθόν και μέλος της οικογένειας της Τράπεζας, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1959 έως το 1974. Απόψε λοιπόν έχουμε τη χαρά να τιμούμε την ποιήτρια Κική Δημουλά ή, αν προτιμάτε, την αγαπητή Βασιλική Ράδου, έναν άνθρωπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για την ποίηση της Κικής Δημουλά έχουν ειπωθεί και γραφεί πολλά, μεταξύ άλλων πως «είναι η μεγαλύτερη ποιήτρια της ελληνικής γλώσσας μετά τη Σαπφώ».[1] Το όνομά της άλλωστε έχει ξεφύγει από τα στενά ελληνικά σύνορα και συζητείται εδώ και πολλά χρόνια στους διεθνείς λογοτεχνικούς κύκλους. Σε λίγη ώρα, οι εκλεκτοί ομιλητές που έχουμε τη χαρά να βρίσκονται κοντά μας και βέβαια η ίδια η ποιήτρια, θα φωτίσουν με ξεχωριστό τρόπο το ποιητικό όραμα και τη μυθώδη διαδρομή της.

Η αποψινή εκδήλωση προς τιμήν της Κικής Δημουλά, όπως είπα στην αρχή, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει διττό χαρακτήρα. Είναι κατ’ αρχάς μια χειρονομία ευγνωμοσύνης και τιμής, μια αυτονόητη θα έλεγα εκδήλωση σεβασμού στο πρόσωπο της μεγάλης μας ποιήτριας. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια έμπρακτη δήλωση, πρώτον, της σημασίας που δίνει η Τράπεζα στον πολιτισμό και, δεύτερον, της βούλησής της να επενδύσει σ’ αυτόν ακόμα και σε τούτη τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τραπεζικός τομέας, έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα σημαντικό πυλώνα στήριξης του πολιτισμού της χώρας μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στην ίδρυση δικού της Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης με σκοπό να ενοποιήσει τις πολυσχιδείς πολιτισμικές δραστηριότητές της, δηλ. το Μουσείο, τις καλλιτεχνικές, νομισματικές και άλλες συλλογές, το πολύτιμο ιστορικό αρχείο της, τη Βιβλιοθήκη, και τις αντίστοιχες εκδόσεις. Βάζοντάς τα όλα κάτω από μία στέγη, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το Κέντρο Πολιτισμού της Τράπεζας, να γίνει ένας σημαντικός δίαυλος προβολής και προώθησης του νεοελληνικού πολιτισμού στο μέλλον.

Θα ήθελα να κλείσω αυτόν το σύντομο χαιρετισμό ευχόμενος στην Κική Δημουλά πολλές ακόμα δημιουργίες, οι οποίες, παραφράζοντας δικούς της στίχους, να μας δίνουν διέξοδο «ανάμεσα σε επίγνωση κι ελπίδα»,[2] να μας κάνουν να ονειρευόμαστε «μακράς διαρκείας όνειρα»[3] και να μας ταξιδεύουν.

Ευχαριστώ τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια που μας έκανε την τιμή να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση, την Κική Δημουλά βεβαίως, τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποψινή εκδήλωση, καθώς και όλους εσάς που ήρθατε να την παρακολουθήσετε.

  


[1] Νίκος Δήμου σε λόγο που εκφώνησε το 1988, βλ.: http://doncat.blogspot.gr/2013/01/blog-post_30.html (το ιστολόγιο του ιδίου).

[2] Συλλογή «Χλόη θερμοκηπίου», Ίκαρος, 2005, ποίημα «Υγιές συμπέρασμα ασθενούς», στ. 28 (σελ. 66).

[3] Ibid, ποίημα «Ύμνος δισύλλαβος», στ. 25 (σελ. 73).

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι