EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Άνοδος τιμών των ομολόγων και αξίας των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο

07/11/2001 - Δελτία Τύπου

Θεαματική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με αντίστοιχη αύξηση της αξίας των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) τον Οκτώβριο. Η εγχώρια αγορά ομολόγων επωφελήθηκε από το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στις αντίστοιχες διεθνείς αγορές, στις οποίες έχουν στραφεί οι επενδυτές αναζητώντας ασφαλείς αποδόσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

Τη σημαντικότερη άνοδο από 279 έως 493 μονάδες βάσης (bps) κατέγραψαν οι τιμές των μακροπρόθεσμων τίτλων (10ετή και 20ετή ομόλογα αντίστοιχα) έναντι των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων τίτλων (20 bps τα 3ετή έως 135 bps τα 7ετή). Το 10ετές αντιπροσωπευτικό ομόλογο (benchmark) έκλεισε τον Οκτώβριο σε 103,59 έναντι 100,80 τον Σεπτέμβριο.

Αντιστρόφως, οι αποδόσεις άγγιξαν νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Στο τέλος Οκτωβρίου, η απόδοση του 10ετούς benchmark διαμορφώθηκε σε 4,87% από 5,24% τον Σεπτέμβριο. Η διαφορά της μέσης απόδοσης του 3ετούς ομολόγου (λήξεως 11.2.03) από του 20ετούς διευρύνθηκε σε 2,24% τον Οκτώβριο έναντι 2,1% τον Σεπτέμβριο και 0,64% πριν ένα έτος, αυξάνοντας αντίστοιχα την κλίση της καμπύλης αποδόσεων (steeper). Η απόκλιση της διαφοράς των μέσων αποδόσεων του 10ετούς ελληνικού και του γερμανικού benchmark περιορίσθηκε σε 45 bps έναντι 48 bps τον Σεπτέμβριο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα μειώθηκε για πρώτη φορά στις 42 bps.

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ύψους 31 δισεκ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, αντανακλώντας το έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάιο (28 δισεκ. ευρώ), ενώ τον Σεπτέμβριο η αξία των συναλλαγών ήταν 26 δισεκ. Από το σύνολο των εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο, το 53,11% αφορούσε σε αγορές τίτλων, ενώ κατά το 9μηνο Ιαν.-Σεπ. 2001 το μέσο μηνιαίο ποσοστό ήταν της τάξεως του 49,64%. Εντονότερο ήταν το ενδιαφέρον για αγορά τίτλων με εναπομένουσα διάρκεια πέραν των 7 ετών (52,4% στο σύνολο των αγορών). Ωστόσο, η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η τραγωδία στις ΗΠΑ αντανακλάται και στη μετακίνηση των επενδυτών στο βραχυμεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων. Κατά το 8μηνο Ιαν.-Αυγ. 2001, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους με διάρκεια μέχρι 7 έτη ήταν χαμηλότερο (μέσο μηνιαίο ποσοστό αγορών 39,8%), ενώ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε σε 44,9% και τον Οκτώβριο σε 47,6%.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία δημοπρασία 5ετών ομολόγων (λήξεως 24.3.05), κατά την οποία το μέσο σταθμικό επιτόκιο υποχώρησε σε 3,97% από 4,81% την προηγούμενη (Ιούλιος). Οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές, δεδομένου ότι μειώνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες (ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε 3,6% από 3,8% τον Αύγουστο) και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το επόμενο έτος θα είναι ο υψηλότερος στη ζώνη ευρώ (4% σύμφωνα με τις πρόσφατες τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ).

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι