EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Ισοζύγιο Πληρωμών: Μάιος 2009

21/07/2009 - Δελτία Τύπου

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2009  το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 1.239 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 2.039 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τη μεγάλη υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε.

Η υποχώρηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 1.522 εκατ. ευρώ) προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 930 εκατ. ευρώ (επειδή η δαπάνη για εισαγωγές συρρικνώθηκε κατά 30,1%, δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 16,1%), καθώς και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 485 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 107 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 539 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 356 και 240 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 24,2% και 10,9% αντίστοιχα) σε σύγκριση με το Μάιο του 2008. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 165 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων σχεδόν διπλασιάστηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3.774 εκατ. ευρώ ή 23,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 12.396 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αντίθετα, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων εμφάνισε περιορισμένη αύξηση.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5.876 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3.310 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1.948 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 617 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4.043 εκατ. ευρώ ή 23,9%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 733 εκατ. ευρώ ή 13,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1.487 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 27,0% και οι καθαρές εισπράξεις κατά 1.124 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 17,9% και 6,6% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 299 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 114 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και για τόκους καταθέσεων και δανείων, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών πληρωμών για μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως μείωση των εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ και δευτερευόντως αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Μάιο του 2009 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πολύ μικρό πλεόνασμα 13 εκατ. ευρώ, έναντι 314 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2008. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 827 εκατ. ευρώ, έναντι 2.108 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 2.425 εκατ. ευρώ, έναντι 4.206 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 2.026 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2009, έναντι ελλείμματος 2.965 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2009 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 11.569 εκατ. ευρώ, έναντι 14.062 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δηλαδή μειώθηκε κατά 17,7%.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2009 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 244 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές της κατηγορίας αυτής αφορούν, πρώτον, την εισροή 152 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Crédit Agricole SA (Γαλλία) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki Bank με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της Γαλλικής εταιρίας να διαμορφωθεί στο 82,48% και, δεύτερον, την εισροή 55 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Ηofer KG (Αυστρία) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aldi Ελλάς Supermarket EE. Στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος καταγράφηκε καθαρή εκροή 45 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά εκροή 59 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Eurobank στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Bank Post SA (Ρουμανία).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 11,9 δισεκ. ευρώ, η οποία αντανακλά την αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 11,3 δισεκ. ευρώ) και τη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 0,6 δισεκ. ευρώ).

 Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε σημαντική καθαρή εκροή ύψους 9,9 δισεκ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως την μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (κατά 9,2 δισεκ. ευρώ) και την αύξηση (εκροή) κατά 0,5 δισεκ. ευρώ των αντίστοιχων τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1.554 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 389 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 19,8 δισεκ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων για αγορές ομολόγων και εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 17,2 δισεκ. ευρώ). Εισροή κεφαλαίων καταγράφηκε επίσης λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα του εξωτερικού (κατά 3,2 δισεκ. ευρώ).

Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εκροή ύψους 8,9 δισεκ. ευρώ αντανακλά την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 8,7 δισεκ. ευρώ), καθώς και την εκροή 2,0 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα από μη κατοίκους. Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν κατά πολύ την εισροή κεφαλαίων λόγω αύξησης κατά 1,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Στο τέλος Μαίου 2009 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

 Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Ιουνίου 2009 θα ανακοινωθούν στις 18 Αυγούστου του 2009.

Προσωρινό Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών (εκατ. ευρώ)

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι