EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Ισοζύγιο Πληρωμών: Δεκέμβριος 2008

19/02/2009 - Δελτία Τύπου

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Τον Δεκέμβριο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1.813 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 3.127 εκατ. ευρώ. Το μήνα αυτό το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά και το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Δεκέμβριο του 2007, ενώ τα ισοζύγια υπηρεσιών και εισοδημάτων δεν εμφάνισαν αξιόλογες μεταβολές.

Ο περιορισμός του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 1.115 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων (κατά 562 και 389 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και την υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 164 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο κατά 62 εκατ. ευρώ ή 6%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ ή 3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 90 εκατ. ευρώ υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές και για λοιπές υπηρεσίες κατά 35 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η μικρή υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων (κατά 16 εκατ. ευρώ) οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 310 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 415 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2007 οι εν λόγω πληρωμές περιελάμβαναν και την αναδρομική εισφορά (ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ) που είχε καταβάλει η Ελλάδα στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό λόγω της προς τα άνω αναθεώρησης του ΑΕΠ. (Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,6 δισεκ. ευρώ ή 8,0% σε σύγκριση με το 2007 και διαμορφώθηκε σε 35 δισεκ. ευρώ, δηλαδή σε 14,5% του ΑΕΠ (έναντι 14,2% το 2007). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,5 δισεκ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,9 δισεκ. ευρώ. Σε πολύ μικρότερο βαθμό οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 422 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν κατά 1,8 δισεκ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (15,2%) ήταν σχεδόν τριπλάσιος του ρυθμού αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (5,8%). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 808 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 607 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 704 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν σημαντικά το 2008 (κατά 2,2 δισεκ. ευρώ ή 13,3%), καθώς έως και τον Οκτώβριο οι εισπράξεις σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες από ό,τι τους αντίστοιχους μήνες τους 2007, ενώ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ήταν μικρότερες. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν μόνο κατά 186 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2007, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) εμφάνισαν περιορισμένη αύξηση (κατά 343 εκατ. ευρώ ή 3,0%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ (ή 6,3%). Οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 284 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 1,8 δισεκ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1,2 δισεκ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κατά 318 εκατ. ευρώ) αλλά και τη σημαντική μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ (κατά 1.1 δισεκ. ευρώ, για το λόγο που προαναφέρθηκε).



Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Δεκέμβριο του 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 143 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2007: 1.349 εκατ. ευρώ). (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 4,1 δισεκ. ευρώ, ελαφρά μικρότερο (κατά 242 εκατ. ευρώ) από ό,τι το 2007. Τέλος, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών), παρουσίασε πλεόνασμα 6,8 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 926 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2007.



Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 3 δισεκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2008, μικρότερο κατά 607 εκατ. ευρώ από ό, τι τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Το 2008 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 30,9 δισεκ. ευρώ, έναντι 28,1 δισεκ. ευρώ το 2007.



Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Δεκέμβριο του 2008 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους κατέγραψαν καθαρή εισροή 153 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη επένδυση στην κατηγορία αυτή αφορά εισροή 28 εκατ. ευρώ από την Αγγλική εταιρεία DIXONS για την εξαγορά του ποσοστού συμμετοχής της FOURLIS στην εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Εξάλλου, οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους επίσης κατέγραψαν καθαρή εισροή (ύψους 222 εκατ. ευρώ). Οι σημαντικότερες συναλλαγές της κατηγορίας αυτής αφορούν αφενός εισροή (αποεπένδυση) 520 εκατ. ευρώ λόγω ρευστοποίησης της επένδυσης του ANTENNA σε τηλεοπτικό σταθμό στη Βουλγαρία και αφετέρου εκροή 235 εκατ. ευρώ που αφορά τη συμμετοχή της ΤΙΤΑΝ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΑΒΕΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της TITAN ΑMERICA LLC στις ΗΠΑ (166 εκατ. ευρώ) και της COLUMBUS PROPERTIES στην Ολλανδία (69 εκατ. ευρώ). Τέλος, καταγράφηκε εκροή 42 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ROMANEASCA (Ρουμανία).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή 659 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 4,4 δισεκ. ευρώ) και στην πώληση μετοχών του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 0,3 δισεκ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την καθαρή εκροή (ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ) λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και της πώλησης μετοχών Ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές (ύψους 0,4 δισεκ. ευρώ). Όσον αφορά τις "λοιπές" επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (κατά 7,5 δισεκ. ευρώ) ενώ αύξηση σημείωσαν και οι αντίστοιχες τοποθετήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού (κατά 5,4 δισεκ. ευρώ). Συγχρόνως παρατηρήθηκε εκροή 0,3 δισεκ. ευρώ για εξόφληση δανείων που είχαν χορηγηθεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από μη κατοίκους.

Το 2008 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 3,5 δισεκ. ευρώ ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων της Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 1,8 δισεκ. ευρώ. Επίσης, το 2008 σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 16,4 δισεκ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, η εισροή κεφαλαίων για αγορές ομολόγων και εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 19,9 δισεκ. ευρώ) και η εισροή κεφαλαίων λόγω της πώλησης μετοχών εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 2,9 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισαν την εκροή κεφαλαίων τόσο για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ) όσο και λόγω πωλήσεων μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 3,7 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 12,1 δισεκ. ευρώ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (ύψους 40,9 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στο εξωτερικό από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές (ύψους 27,0 δισεκ. ευρώ) .

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Ιανουαρίου 2009 θα ανακοινωθούν στις 20 Μαρτίου του 2009.



Προσωρινό Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών (εκατ. ευρώ)

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι