EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την κλιματική αλλαγή «Athens World Wide Views»

24/06/2015 - Δελτία Τύπου

Παρουσιάστηκαν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της 6ης Ιουνίου 2015 «Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια», που συνδιοργανώθηκε από το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Jean Loup Kuhn-Delforge και εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής. Εισηγητική παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός και Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ, ενώ τα αποτελέσματα της διαβούλευσης παρουσίασε η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι η δημόσια διαβούλευση συνέβαλε στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία να ενσωματωθεί η γνώμη των πολιτών στα επιχειρήματα της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) στο τέλος του χρόνου στο Παρίσι. Τόνισε επίσης ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι κατά πολύ μικρότερο αν δράσουμε για να την αντιμετωπίσουμε από ό,τι αν την αφήσουμε να εξελιχθεί χωρίς καμία προληπτική παρέμβαση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης είναι μια κρίσιμη συνιστώσα που θα ληφθεί υπόψη από τη Διάσκεψη. Ο κ. Σταματόπουλος αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της ΕΜΕΚΑ, τις δύο μέχρι στιγμής μελέτες της («Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα» και «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης») και έδωσε έμφαση στην υπό συγγραφή εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη διαβούλευση, γιατί, όπως ανέφερε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο θέμα επιστήμης, αλλά και δημοκρατίας, καθώς ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο πραγματικά δημοκρατικός πολίτης που παίρνει αποφάσεις για τη χώρα του και το μέλλον των παιδιών του. Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν πολίτες σε πολλές περιοχές που δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αλλά και κυβερνήσεις που εξακολουθούν να θεωρούν ως επαχθές το κόστος της προστασίας από την κλιματική αλλαγή, αντί να το αντιλαμβάνονται ως ένα εφαλτήριο για μία διαφορετική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει μια πηγή ευκαιριών.

Ο κ. Kuhn-Delforge εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του ελληνικού σκέλους της διαβούλευσης, που πιστοποιεί την ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και στη συνέχεια ανέφερε τους τρεις βασικούς στόχους της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, που είναι: α) η επίτευξη μιας καθολικής συμφωνίας με τη δέσμευση των μερών για μείωση κατά 2º C της θερμοκρασίας της Γης σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, β) η ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού και τεχνολογικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την οικολογική διαχείριση και γ) η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις της ελληνικής κοινής γνώμης ενώνονται με τις απόψεις πολιτών από άλλες 75 χώρες για να ενδυναμωθεί η φωνή της κοινωνίας των πολιτών στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που θα γίνουν στο Παρίσι και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των φορέων με τους επιστήμονες, ώστε να βελτιωθεί η ενημέρωση των πολιτών με τελικό στόχο τη βέλτιστη προσαρμογή της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη τόνισε ότι είναι εξίσου σημαντική η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου και επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο, εκτός από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και όσων λαμβάνουν αποφάσεις, θα συμβάλλει στην έγκαιρη προειδοποίηση, ιδιαίτερα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Σύντομος απολογισμός της διαβούλευσης

World Wide Views on Climate and Energy

Αποτελέσματα της ψηφοφορίας World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια

Φωτογραφικό Υλικό:

Φωτό 1: Το πάνελ της εκδήλωσης. Από αριστερά η Επιστημονική Γραμματέας της ΕΜΕΚΑ κα Θεοδώρα Αντωνακάκη, η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Jean Loup Kuhn-Delforge και ο Ακαδημαϊκός και Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός.

Φωτό 2: Γενική άποψη του κοινού της εκδήλωσης.

Φωτό 3: Από αριστερά το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, ο Ακαδημαϊκός και Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Jean Loup Kuhn-Delforge, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης και η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη

 

 

 

 

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι