EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή των Ελλήνων για την Υπόθεση Novartis

21/02/2018 - Ομιλίες

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

1. Δίστασα προς στιγμή να αποφασίσω αν θα ζητήσω να παρασταθώ και να μιλήσω στην Ολομέλεια ή αν θα περιοριζόμουν στη κατάθεση υπομνήματος. Μήπως το αξίωμα του Κεντρικού Τραπεζίτη που υπηρετώ θα απαιτούσε την απουσία μου από την αίθουσα σήμερα και τον περιορισμό μου σε γραπτή έκθεση των απόψεών μου; ΄Η μήπως, για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, θα έπρεπε ακόμη και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου ώστε να μην δοθεί, έστω και σε μνησίκακους ή κακόπιστους, η εντύπωση ότι χρησιμοποιώ αυτό το αξίωμα ως ασπίδα έναντι της Δικαιοσύνης, η οποία, φυσικά, έχει κάθε δικαίωμα να ελέγχει τις καταγγελίες οποιουδήποτε κατά οποιουδήποτε, όποιο αξίωμα κι αν κατέχει;

 2. Δίστασα, ωστόσο, μόνον προς στιγμή.

Η απουσία μου από το Κοινοβούλιο θα μπορούσε, εύλογα, να εκληφθεί ως καταφρόνηση των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Ταυτόχρονα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας που η Συνθήκη της ΕΕ και του Εθνικού Δικαίου, επιφυλάσσει στους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Διότι η ανεξαρτησία αυτή θα ετίθετο προφανώς εν αμφιβόλω αν σε κάθε αναπόδεικτη κατηγορία, σε κάθε διατυπούμενη κακόβουλη υπόνοια και ισχυρισμό εναντίον του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έσπευδε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του για λόγους υποτιθέμενης δήθεν ευθιξίας.

Θα επιβεβαίωνε έτσι την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της δεν είναι και τόσο ανεξάρτητοι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και ότι αναπόδεικτες κατηγορίες και συκοφαντικοί ισχυρισμοί, οι οποίοι φυσικά πρέπει να ελεγχθούν, χρησιμοποιούνται ως όχημα για να αναιρέσουν ή για να κάμψουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας ή για να πλήξουν το ανεξάρτητο φρόνημα του Διοικητή της.

3. Κατ` αρχάς, λοιπόν, βρίσκομαι εδώ ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή της.

4. Δεν μπορούσα να απουσιάζω από εδώ σήμερα, όμως, και για έναν άλλο, περισσότερο προσωπικό, λόγο.

 Ενώ στους υπό κατηγορία Πρωθυπουργούς και Υπουργούς, ο Κανονισμός δίνει, με την άδεια της Βουλής, βήμα να ακουστούν, δεν δείχνει την ίδια γενναιοδωρία για άλλα πρόσωπα που είναι προφανές ότι έμμεσα ή άμεσα κατηγορούνται επειδή είναι συγγενείς πρώην Υπουργών. Στην περίπτωσή μου πρόκειται φυσικά για τη σύζυγό μου Λίνα Νικολοπούλου.

5. Η σύζυγος μου Λίνα Νικολοπούλου ίδρυσε την εταιρεία MINDWORK το 2008, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν κληθώ από την τότε τρικομματική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, να αναλάβω Υπουργός Οικονομικών. Αντικείμενο των εργασιών της εταιρείας της είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών marketing, δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης, επικοινωνίας, οργάνωσης συνεδρίων και συναφών υπηρεσιών, κατά βάση στο χώρο της υγείας, τον οποίο η σύζυγός μου υπηρετεί εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια από πολλές διαφορετικές θέσεις. Η Λίνα Νικολοπούλου είναι βιολόγος, με διδακτορικό στη Νευροφυσιολογία, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν ιδρύσει την εταιρεία της είχε εργαστεί για 24 χρόνια, πρώτα στον ακαδημαϊκό χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στο χώρο των επιχειρήσεων, πολυεθνικών και εγχώριων, του φαρμάκου, της υγείας και της επικοινωνίας. Παρά τις αντιξοότητες που θα αναφέρω αμέσως παρακάτω, που συνδέονται με τη δική μου στοχοποίηση, η υποδειγματική αυτή εταιρεία στα δέκα χρόνια λειτουργίας της έχει συμβάλει στα δημόσια οικονομικά με πληρωμή φόρων 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Προτού αναφερθώ στο παρόν κατηγορητήριο θέλω να πω ότι από το έτος 2013 η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν δυσφημιστεί και συκοφαντηθεί χυδαία κατ` επανάληψη με τελικό στόχο πάντα εμένα. Θυμίζω μερικά περιστατικά:

- Ιούλιος 2013: Την «Εκστρατεία ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την πρόληψη της πολυφαρμακίας» ανέλαβε η εταιρεία της συζύγου μου μαζί με μια άλλη εταιρία μετά από διεθνή διαγωνισμό που κατακυρώθηκε την άνοιξη του 2012, προτού καν εγώ γίνω υπουργός. Και όμως γράφτηκε τότε: «Η σύζυγος Στουρνάρα έχει τον τρόπο της…». Το προφανές για τους συκοφάντες είναι ότι πήρε το έργο επειδή ήμουν υπουργός. Στην πραγματικότητα για το έργο αυτό είχαν δώσει τη χαμηλότερη τιμή… Για μήνες όμως αναπαράγονταν αυτά τα δημοσιεύματα..

- Δεκέμβριος 2015: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο. Τίτλος εντύπου: «Βάφτισαν τον καρκίνο μολυσματικό για να πάρει εκατομμύρια η οικογένεια Στουρνάρα». Ποιος είναι ο στόχος; Ο Γιάννης Στουρνάρας. Ήταν έργο συγχρηματοδοτούμενο, ΕΣΠΑ, διάρκειας δύο ετών. Κατακυρώθηκε σε ένωση δυο εταιρειών, στην οποία συμμετείχε η εταιρεία της συζύγου μου, μετά από διεθνή διαγωνισμό τον Οκτώβριο του 2010. Παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αποπληρώθηκε το Ιούνιο του 2013, ελέγχθηκε με επιτόπια επαλήθευση το 2014 από τη Διαχειριστική Αρχή. Και όμως εκατοντάδες δυσφημιστικά άρθρα γράφτηκαν και αναπαράχθηκαν και ακόμη αναπαράγονται.

- Σεπτέμβριος 2016: Εισβολή της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας MINDWORK στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, την ημέρα που η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποφάσιζε, όπως και έκανε, την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου μιας τράπεζας για λόγους καταλληλότητας (Fit & Proper). Προέβησαν σε παράνομη έρευνα και κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων, καθώς και ολοκλήρου του ηλεκτρονικού αρχείου των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.

Παράνομη εισβολή, καθόσον στην παραγγελία του Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών γίνεται λόγος για «ανακρινόμενη υπόθεση», χωρίς να προσδιορίζεται πουθενά στην έκθεση η υπόθεση αυτή, και μέχρι σήμερα ακόμη παραμένει άγνωστη.

Σαφής κατάχρηση εξουσίας, δεδομένου ότι διενεργήθηκε πλήρης επιτόπιος φορολογικός έλεγχος χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλαδή, χωρίς προηγουμένη κοινοποίηση σχετικής απόφασης της Φορολογικής Διοίκησης και χωρίς πράξη του αρμόδιου επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης. Απολύτως άκυρη. Ακόμη και σήμερα, 17 μήνες μετά δεν της έχουν επιστραφεί τα αρχεία της. Πάντως «τζίφος η έρευνα για τη Στουρνάρα»…

Ας έρθουμε τώρα στην παρούσα υπόθεση. Οι κατηγορίες εις βάρος της συζύγου μου και της εταιρείας της από τους άγνωστους προστατευόμενους μάρτυρες, με στόχο φυσικά πάντα εμένα, έχουν ως εξής:

1) «Η MINDWORK χρησιμοποιήθηκε για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες… Για παράδειγμα, μια εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους…. Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK...». Οι ανωτέρω δύο προτάσεις αναφέρονται στο περίφημο πλέον έγγραφο του FBI, το οποίο παρεμπιπτόντως με εμφανίζει ως Κεντρικό Τραπεζίτη στην Ελλάδα, από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος 2013, δηλαδή χρονική περίοδο που ήμουν Υπουργός Οικονομικών. Το έγγραφο αυτό αναφέρει και άλλες χονδροειδείς ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα ότι ίδρυσα το ΙΟΒΕ! Όπως γνωρίζετε το ΙΟΒΕ ιδρύθηκε το 1974! Και συνεχίζει το έγγραφο παρακάτω: «Η MINDWORK ήταν ο οργανωτής και αποζημιώθηκε για την συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 Ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών». Παραδέχεται δηλαδή ο συγγραφέας ότι η αμοιβή της MINDWORK ήταν χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές! Μήπως γιατί δεν υπήρχε τίποτα το επιλήψιμο στο συγκεκριμένο έργο; Θα επανέλθω όμως πιο κάτω.

Ένας από του προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ στην κατάθεσή του της 1ης Δεκεμβρίου 2017 αναφέρει: «…το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα…».

Η αλήθεια, η πλήρης και αδιαμφισβήτητη αλήθεια, είναι η εξής:

- Ουδέποτε η MINDWORK έλαβε υψηλότερες αμοιβές από τις δέουσες, σύμφωνα με την αγορά στο πλαίσιο του τομέα δραστηριότητάς της. Τις υπηρεσίες της MINDWORK στα συνέδριά της αγόρασαν και άλλες εταιρείες. Όλες οι εταιρείες πλήρωναν τις ίδιες τιμές με τη Novartis. Υπάρχουν συμβάσεις, παραδοτέα, εντολές αγοράς, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπέζης. Οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια της MINDWORK δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών. Η Novartis είναι μία από τις 100 μεγάλες εταιρείες πελάτες της MINDWORK.

- Στα 10 χρόνια λειτουργίας της MINDWORK ελάχιστη είναι η συμμετοχή της Novartis στον κύκλο εργασιών της και ανέρχεται στο 3,62%. Αυτό αποδεικνύει ότι η Novartis είχε πολύ μικρή σημασία για το οικονομικό αποτέλεσμα της MINDWORK.

- Σημειώστε ότι για την επίμαχη περίοδο Ιούλιος 2012- Ιούνιος 2014 που ήμουν Υπουργός Οικονομικών, οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια MINDWORK αποτελούν μόνο το 2,3% του κύκλου εργασιών της, ποσοστό μικρότερο από το 3,62% που είναι για όλη την περίοδο 2009-2017.

- Οι συνολικές αμοιβές της MINDWORK για υπηρεσίες προς τη Novartis την περίοδο 2010-2015 κατά βάση μειώνονται. Δεν αυξάνονται.

- Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή της Novartis στη MINDWORK έχει καταγραφεί το 2010, δηλαδή πολύ πριν από την περίοδο της υπουργίας μου (Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2014).

- Ο ειδικότερος τζίρος της MINDWORK από χορηγίες της Novartis στα 16 συνέδρια που συνολικά συμμετείχε από το 2009 έως σήμερα, είναι 155.085ευρώ (μέση δαπάνη ανά συνέδριο 9.693ευρώ). Σημειώστε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι αυτός είναι τζίρος, δεν είναι αμοιβή. Από τον τζίρο πληρώνονται τα κόστη τρίτων (ξενοδοχεία, επισιτιστικά, εκτυπώσεις κτλ), τα οποία κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 60 με 65 τοις εκατό του τζίρου, και αφαιρούνται για να προσδιοριστεί το μικτό κέρδος της εταιρείας. Από το μικτό κέρδος αφαιρούνται τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (μισθοί, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, συντηρήσεις κλπ) για να προσδιοριστεί το καθαρό κέρδος προ φόρων. Κατόπιν αφαιρούνται οι φόροι επί των κερδών για να προσδιοριστεί το καθαρό κέρδος, μετά την πληρωμή των φόρων.

- Στην Ελλάδα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΟΦ για το έτος 2016 οργανώνονται στην επικράτεια κάθε χρόνο περισσότερα από 1700 ιατρικά/φαρμακευτικά συνέδρια και εκδηλώσεις συνολικού ύψους περίπου 33,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η MINDWORK οργανώνει στην Ελλάδα πολύ λίγα συνέδρια κάθε χρόνο από το σύνολο των 1700 της χώρας, περίπου 3 τοις χιλίοις.

- Η Novartis στα 33,5 εκατομμύρια της αγοράς συμμετέχει με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, σε εννέα χρόνια η Novartis ξόδεψε 22,5 εκατομμύρια ευρώ σε συνέδρια, ενώ 7 τοις χιλίοις από τον συνολικό προϋπολογισμό της Novartis ήταν οι χορηγίες της σε 16 συνέδρια της MINDWORK (155.085 ευρώ σε σύνολο 22,5 εκατομμύρια ευρώ)

(Καταθέτω στα πρακτικά αναλυτικούς πίνακες που αποτυπώνουν τη συνεργασία της MINDWORK με τη Novartis.)

- Όσον αφορά την εκδήλωση για δημοσιογράφους, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, πρόκειται για εκπαιδευτική εκδήλωση που η MINDWORK διοργάνωσε για τη Novartis στις 8.7.2013, στον Πόρο. Η MINDWORK τιμολόγησε συνολικά 20.090 ευρώ. Από αυτά, τα κόστη τρίτων ανήλθαν σε 14.909,20 ευρώ και το μικτό κέρδος της MINDWORK ήταν 5.181ευρώ.

Είναι η μοναδική εκπαιδευτική εκδήλωση που ανέλαβε η εταιρεία της συζύγου μου τη διοργάνωσή της για λογαριασμό της Novartis εκτός Αθηνών. Η εταιρεία της συζύγου μου συνεπώς δεν «φέρεται να οργάνωνε εκδρομές σε νησιά για δημοσιογράφους», όπως γράφεται στην πρόταση των βουλευτών που συζητάτε. Ο πληθυντικός αριθμός οφείλεται στην ευγενική «γενναιοδωρία» των βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση και όχι στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι οι αναθέσεις υπηρεσιών από τη Novartis στην εταιρεία της συζύγου μου, είναι επίσημες, γνωστές και διαφανείς, αποδεικνύονται από τα νόμιμα παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, που ήταν και είναι ήδη στη διάθεση των αρχών, αφού, πέραν των συνήθων φορολογικών ελέγχων, έχει, όπως ήδη ανέφερα παραπάνω, κατασχεθεί το ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα λογιστικά στοιχεία της εταιρείας της στις 15 Σεπτεμβρίου 2016. Η αμοιβή που προκύπτει γι’ αυτές στην εταιρεία της συζύγου μου είναι εύλογη και εντός του πλαισίου της αγοράς τέτοιων υπηρεσιών. Είναι δε αμελητέα και προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δωροδοκίες δικές μου ή άλλων πολιτικών!

Άλλωστε το έγγραφο του FBI πουθενά δεν αναφέρει ότι προέκυψε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως αναφέρει ότι η αμοιβή της εταιρείας της συζύγου μου ήταν χαμηλή σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών που κατέβαλε η Novartis, όπως ανέφερα προηγουμένως.

Όποιος, λοιπόν, επικαλείται το έγγραφο αυτό για να επιβεβαιώσει τις υποψίες ή τις υπόνοιες του, θα πρέπει να βρει άλλα επιχειρήματα, περιστατικά και μεθόδους και όχι τις νόμιμες συναλλαγές της εταιρείας της συζύγου μου με τη Novartis.

2) Υπάρχει ωστόσο άλλη μία ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη συναλλαγή της εταιρείας της συζύγου μου με τη Novartis:

Πρόκειται για την κατάθεση πάλι του ιδίου μάρτυρα με την κωδική ονομασία ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ της 1ης Δεκεμβρίου 2017 και της 5ης Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την κατάθεση αυτή, η εταιρεία της συζύγου μου διοργάνωσε το «τελικό event του Harvard Project» στα τέλη του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής, που μέσω αυτού δήθεν δωροδοκήθηκαν μεταξύ άλλων, εγώ, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο μάρτυρας αυτός, λοιπόν, καταθέτει ότι μέσω της αμοιβής που έλαβε η εταιρεία της συζύγου μου ξεπλύθηκε μέρος του χρήματος των δωροδοκιών.

Η τελική εκδήλωση για το Harvard Project οργανώθηκε πράγματι από την εταιρεία της συζύγου μου, όχι στο τέλος του 2013, που λέει ο μάρτυρας, αλλά στις 21.3 2014. Όχι στο Μέγαρο Μουσικής, που λέει ο μάρτυρας, αλλά στο ξενοδοχείο King George, και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τιμολογήθηκε από την MINDWORK στα 20.875 ευρώ και από αυτά τα κόστη υπέρ τρίτων ήταν 18.449,24 ευρώ.

Συνεπώς απέμεινε υπέρ της MINDWORK, μικτό κέρδος 2.400 ευρώ.

Το ποσό αυτό, λοιπόν, των 2.400 ευρώ, κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα, χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλυθεί μέρος των εκατομμυρίων με τα οποία δήθεν δωροδοκήθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ!

6. Ιδού, λοιπόν, το προφανώς συκοφαντικό της κατηγορίας κατά της συζύγου μου και της εταιρείας της, που αποδεικνύεται βλακώδης.

Που όμως για να καταδειχτεί ως βλακώδης από τον κατ` αρχάς αισχρό, συκοφαντικό και πολλαπλώς επικίνδυνο χαρακτήρα της μαρτυρίας του «προστατευόμενου μάρτυρα» ή του υποβολέα του, ήταν ανάγκη να έρθω σήμερα εδώ.

Στη Βουλή των Ελλήνων.

Και να ζητήσω συγγνώμη από τη σύζυγό μου για όσα αισχρά και συκοφαντικά υπομένει αυτά τα χρόνια επειδή είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Είναι, φαίνεται, μέρος της μοίρας των συζύγων και των οικογενειών των δημοσίων προσώπων στη χώρα αυτή: να λοιδωρούνται, να συκοφαντούνται, να διαπομπεύονται, ακόμη και να απειλούνται, προκειμένου να πληγεί ο σύζυγός τους… Της ζητώ συγγνώμη και της ζητώ να κάνει υπομονή.

7. θα μου επιτρέψετε τώρα να έρθω στο γενικότερο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι αξιοπρόσεκτο και προκαλεί εντύπωση ότι στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται εκείνοι οι πολιτικοί που μείωσαν δραστικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το 2010 και μετά, αλλά και το μερίδιο που έχει η Novartis στην αγορά! Θυμίζω ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κορυφώθηκε στο ποσό των 5,1 δισεκ. ευρώ το 2009 και άρχισε να μειώνεται από το 2010 και μετά. Ιδιαίτερα την περίοδο που ήμουν Υπουργός Οικονομικών έφτασε στο ελάχιστο ποσό των 2 δισεκ. ευρώ το 2014, και παρέμεινε στο επίπεδο αυτό από τότε. Σημαντικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, διαρθρωτικά μέτρα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η επαναφορά της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και παρεμβάσεις στα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων και των φαρμακοαποθηκών, συνέβαλαν στη σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από μία άλλη οπτική γωνία, το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανά κάτοικο ήταν 460 ευρώ, ενώ μειώθηκε στα 183 ευρώ το 2014, εξέλιξη που φέρνει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο δε αφορά τη Novartis, όχι μόνο ο τζίρος της μειώθηκε δραστικά αυτή τη διετία, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜS, μειώθηκε και το μερίδιο της στην αγορά: Από 9,2% το 2011 σε 8,9% το 2012, 7,7% το 2013 και 7,5% το 2014.

8. Αφού εξήγησα τους δύο λόγους για τους οποίους επέλεξα να έρθω στη Βουλή, έρχομαι στην πρόταση κατηγορίας που με αφορά, ή αλλιώς στην πρόταση για την άσκηση δίωξης που έχει υποβληθεί από τους 30 βουλευτές του Σύριζα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 154 που συζητείται σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής.

Εγώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είμαι νομικός.

Διαβάζω, ωστόσο, στην παράγραφο 3 του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής ότι « Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Έχω τη βέβαιη γνώμη ότι, αν και με τη κατάθεση της δικογραφίας το περιεχόμενό της έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο και όχι μόνο, την πρόταση των βουλευτών δεν την χαρακτηρίζει η σαφήνεια που επιβάλλει η διάταξη.

Πουθενά δεν γράφεται ποια ή ποιες πράξεις αξιόποινες μου αποδίδουν οι αξιότιμοι κύριοι βουλευτές που την υπογράφουν.

Αντ` αυτού, προτείνονται τα εξής:

1. Να μην ασκηθεί δίωξη για τις πράξεις απιστίας που ενδεχομένως έχω, μεταξύ άλλων κι εγώ, δήθεν διαπράξει, λόγω αποσβεστικής προθεσμίας. Ωστόσο με κάθε σεβασμό προς τους προτείνοντες, δεν είναι στην αρμοδιότητά τους και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό «πρόταση για μη δίωξη» ακόμα και στην περίπτωση που οι προτείνοντες έχουν διαπιστώσει «αποσβεστική προθεσμία», αλλά μόνον «πρόταση για άσκηση δίωξης».

2. Για τις πράξεις της δωροληψίας και δωροδοκίας που ενδεχομένως έχω, μεταξύ άλλων κι εγώ, δήθεν διαπράξει, «να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης.» Ωστόσο, η πρόταση άσκησης δίωξης δεν μπορεί να περιορίσει την αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα συσταθεί, μόνο στο ζήτημα της αρμοδιότητάς της. Υποχρέωσή της κατά το Σύνταγμα είναι να εξετάσει τις κατηγορίες, τις υπόνοιες, τα στοιχεία, και να εκδώσει πόρισμα που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει αν θα ασκηθεί η δίωξη.

Ως προς την έλλειψη της απαραίτητης σαφήνειας που χαρακτηρίζει την πρόταση, είμαι υποχρεωμένος να πω εγώ αυτά, που οι συνάδελφοί σας απέφυγαν να περιλάβουν στην πρότασή τους:

Αγνώστων στοιχείων μάρτυρες, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας από τις εισαγγελικές αρχές, έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου (για την εταιρεία της συζύγου μου αναφέρθηκα πιο πριν) κατά το διάστημα που ήμουν Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο 2012 έως τον Ιούνιο 2014:

Ότι δωροδοκήθηκα με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ που μου έφερε ο Κωνσταντίνος Φρουζής στο γραφείο μου στο Υπουργείο Οικονομικών σε τσάντα, προκειμένου να συμψηφιστούν φορολογικές οφειλές της Novartis με ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς αυτή. Επίσης, ότι με απόφασή μου εκταμιεύτηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ προς τη Novartis.

Οι μαρτυρίες αυτές στο σύνολό τους είναι εντελώς ΨΕΥΔΕΙΣ.

Ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις, ούτε είχα τέτοια αρμοδιότητα. Μάταια ζητώ εβδομάδες τώρα να μου δείξουν σχετικές αποφάσεις μου και τις υπογραφές που έβαλα για να υλοποιηθούν. Απλά, δεν υπάρχουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μάρτυρες επαναλαμβάνουν με ακρίβεια στις καταθέσεις τους αυτά που εδώ και καιρό αναμασά γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα, που έχει σχεδόν εργολαβικά αναλάβει τη δυσφήμιση εμού και της συζύγου μου. Δυστυχώς για όλους αυτούς, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ.

9. Ζητώ από τη Βουλή και την Επιτροπή που θα συσταθεί, να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό μου, ότι δηλαδή οι μαρτυρίες αυτές στο σύνολό τους είναι εντελώς ψευδείς, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Έχω δικαίωμα να προβάλλω αυτή την απαίτηση προς εσάς, γιατί με χρήση των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, οι ψευδείς αυτές κατηγορίες που πλήττουν κατά βάναυσο και αισχρό τρόπο τον πυρήνα της προσωπικότητάς μου, την τιμή και την αξιοπρέπεια μου, εμφανίζοντάς με ως άπιστο κρατικό λειτουργό που δωροδοκήθηκε για να βλάψει τη πατρίδα του, διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό. Διαχύθηκαν επίσης στο εξωτερικό και πλήττουν καίρια το κύρος του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας.

Οι ίδιες διαδικασίες, που εξ αντικειμένου χρησιμοποιήθηκαν για να απλωθεί το δηλητήριο της ψευδολόγου συκοφαντίας, ανάγκη πάσα είναι να χρησιμοποιηθούν για να αρθούν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, τα αποτελέσματά της.

Για τούτο, ακόμη κι αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν εν τέλει την κουκούλα της ανωνυμίας, είναι ανάγκη να μην περιβάλλει η Βουλή των Ελλήνων με την κουκούλα της αοριστίας και της θολής και αμφίβολης μικροπολιτικής σκοπιμότητας τις διαδικασίες που ανοίγονται σήμερα με την πρόταση, μεταξύ άλλων, και για τη δίωξή μου.

- Όχι λοιπόν αποσβεστική προθεσμία.

- Όχι πρόταση για μη δίωξη λόγω αποσβεστικής προθεσμίας, που υποκρύπτει τη μικρόψυχη σκοπιμότητα να διατηρηθεί δραστικό το φαρμάκι της συκοφαντίας, χωρίς το αντίδοτο της υπεράσπισης .

- Συγκρότηση της Επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα, σήμερα, προκειμένου να εξετάσει άμεσα όλες τις κατηγορίες, οι οποίες για όσο χρόνο παραμένουν χωρίς απόδειξη, συνιστούν συκοφαντίες.

10. Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση που έχετε και να προστατέψετε το κοινωνικό σύστημα από τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή να παραμείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι κατηγορίες, και να μετατραπεί, έτσι, σε θεσμό, με τη δική σας συμμετοχή, η συκοφαντία στο δημόσιο βίο της Χώρας.

Διότι όπως έχει πει ο Εμίλ Ζολά,

«Εάν αποκρύψεις την αλήθεια και τη θάψεις κάτω από το χώμα, θα μεγαλώσει και θα μαζέψει τόση δύναμη μέσα της, που την ημέρα που θα εκραγεί θα τινάξει τα πάντα στο διάβα της».

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι