EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη συνέντευξη τύπου για το ευρώ

05/09/2001 - Ομιλίες

Ομιλία του κ. Λουκά Παπαδήμου

Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

κατά τη συνέντευξη τύπου για το ευρώ

5 Σεπτεμβρίου 2001

Κυρίες και Κύριοι,

Καλώς ήλθατε στη σημερινή εκδήλωση για το ευρώ, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση των τραπεζογραμματίων ευρώ στη Φρανκφούρτη.

Έχουμε εισέλθει στην τελική φάση της μετάβασης στο νέο μας νόμισμα το ευρώ, το δικό μας νόμισμα.

Την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα, με την πλήρη ένταξή της στην ΟΝΕ, υιοθέτησε το ευρώ ως το νόμισμά της. Ήδη από την αρχή του 2001, όλες οι συναλλαγές στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων που διενεργούνται μεταξύ των τραπεζών, άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Τράπεζας της Ελλάδος, πραγματοποιούνται σε ευρώ. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται με λογιστικές εγγραφές μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, και επομένως το ευρώ έχει ήδη εισαχθεί σε λογιστική μορφή. Το γεγονός αυτό είναι αρκετό ώστε το ευρώ να αποτελεί από την αρχή του έτους το νόμισμά μας και η ισοτιμία της δραχμής προς το ευρώ είναι αμετάκλητα σταθερή (1 ευρώ ισοδυναμεί με 340,750 δραχμές).

Για τους περισσότερους πολίτες όμως, για όλους εμάς που πραγματοποιούμε τον κύριο όγκο των συναλλαγών μας χρησιμοποιώντας τραπεζογραμμάτια και κέρματα δραχμών, το ευρώ θεωρείται μέχρι στιγμής μια «εικονική πραγματικότητα». Με την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2002, το ευρώ θα γίνει πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα για όλους μας. Τότε, όλοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι το ευρώ είναι πράγματι το δικό μας νόμισμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές τους από 300 εκατομμύρια πολίτες σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και από πολλούς άλλους διεθνώς.

Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι διττός:

-- Πρώτον, θα σας παρουσιάσουμε τα πραγματικά τραπεζογραμμάτια ευρώ και, ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους. Επίσης, θα σας δώσουμε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία προεφοδιασμού των τραπεζών και επιλεγμένων επιχειρήσεων με τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους, ώστε να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία τους από την 1η Ιανουαρίου 2002 σε ολόκληρη την επικράτεια. Η εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή αποτελεί μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την Τράπεζα της Ελλάδος.

-- Δεύτερον, θα σας πληροφορήσουμε για το ενημερωτικό πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο αποτελείται από την Εκστρατεία Ενημέρωσης Ευρώ 2002 και πρόσθετες επικοινωνιακές δραστηριότητες. Η Εκστρατεία Ενημέρωσης Ευρώ 2002, οι περισσότερες δράσεις της οποίας θα υλοποιηθούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σχεδιάστηκε από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πιστεύουμε ότι η σωστή και λεπτομερής πληροφόρηση του κοινού θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή μετάβαση στο νέο νομισματικό περιβάλλον.

Την παρουσίαση των τραπεζογραμματίων ευρώ και της διαδικασίας προεφοδιασμού των τραπεζών θα κάνει ο κ. Μιχάλης Βαρελάς, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τον οποίο παρακαλώ να έλθει στο βήμα.

-------------

Το δεύτερο μέρος της σημερινής παρουσίασης αφορά το ενημερωτικό πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το ευρώ. Η Εκστρατεία Ενημέρωσης Ευρώ 2002, αποσκοπεί στην εξοικείωση των πολιτών, εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ, με τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ και στην παροχή κάθε σχετικής πρακτικής πληροφορίας. Επίσης, αποσκοπεί στην εκπαίδευση των ταμιών των τραπεζών και επιχειρήσεων, καθώς και των αστυνομικών οργάνων, στην αναγνώριση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ. Η Εκστρατεία αυτή περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις και βασίζεται εν μέρει στη συνεργασία διαφόρων φορέων, των «ευρω-συνεργατών», οι οποίοι λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές πληροφόρησης». ΄Οπως προανέφερα, η Εκστρατεία αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, με την υποστήριξη της εταιρείας Publicis.

Τη σχετική παρουσίαση θα κάνει ο κ. Λεωνίδας Σπανός, Διευθυντής Επικοινωνίας για θέματα σχετικά με το ευρώ του γραφείου της εταιρείας Publicis στην Ελλάδα.

-------------

Κλείνοντας τη σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία σε μερικές πρόσθετες εκδηλώσεις και ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες:

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση «Ευρώ, ένα νόμισμα για την Ευρώπη. Η ιστορία του χρήματος». Στη διοργάνωση της Έκθεσης αυτής, την οποία θα εγκαινιάσει ο κ. Πρωθυπουργός στις 8 Σεπτεμβρίου, συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Για να διευκολυνθεί η επαφή και γνωριμία των παιδιών με το ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατασκευάσει και θα διανείμει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των σχολείων σε παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ευρωδρομίες», καθώς και το κόμικ «Ευρωκλής», με θέμα το ευρώ. Το παιχνίδι αυτό θα αρχίσει να διατίθεται και στο κοινό την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 17 Οκτωβρίου 2001, όπως αναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για την εισαγωγή του ευρώ, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Willem Duisenberg. Στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν και άλλες ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, που θα διοργανωθούν από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας .
  • Στις αρχές Νοεμβρίου 2001 θα εκτεθούν σε διάφορους δημόσιους χώρους εκατό εικαστικές συνθέσεις σε σχήμα μεγεθυσμένου κέρματος ευρώ από πολυεστέρα, τις οποίες έχουν ζωγραφίσει παιδιά από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
  • Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω και να υπογραμμίσω ότι προς το τέλος του έτους θα αποσταλεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ειδικό ενημερωτικό έγχρωμο φυλλάδιο σχετικά με το νέο νόμισμα σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ολοκληρώνω με ορισμένες γενικές επισημάνσεις. Όλοι κατανοούμε ότι η εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, ένα σύνθετο εγχείρημα το οποίο περιλαμβάνει διάφορα στάδια και απαιτεί πολλές ενέργειες. Τα πρώτα στάδια αφορούν το σχεδιασμό και την παραγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων και έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτυπώσει και έχει στη διάθεσή της τις απαιτούμενες ποσότητες τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ, ώστε να αρχίσει άμεσα ο προεφοδιασμός των τραπεζών, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων και του όλου εγχειρήματος απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες, την Κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και επαγγελματικούς φορείς. Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις τράπεζες παίρνει και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της για την ομαλή εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή.

Η ευρεία και αξιόπιστη ενημέρωση των συναλλασσομένων για τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ καθώς και τη διαδικασία εισαγωγής τους στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σας παρουσιάσαμε σήμερα τις προγραμματιζόμενες επικοινωνιακές ενέργειες που αποσκοπούν στην πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού κοινού για το ενιαίο νόμισμα. Καλούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συνεργαστούν μαζί μας και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή και αξιόπιστη πληροφόρηση των πολιτών, συντελώντας έτσι στην επιτυχή αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής αλλαγής και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης για την ομαλή μετάβαση στο νέο μας νόμισμα.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι