Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Νο 48 (Μάρτιος-Ιούνιος 2001)
03/07/2001 - Δελτία Τύπου
Κυκλοφόρησε το τεύχος 48 (Μάρτιος-Ιούνιος 2001) του "Στατιστικού Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας" της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το τεύχος αυτό, λόγω της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, όλες οι χρηματικές αξίες από τον Ιανουάριο του 2001 εκφράζονται σε ευρώ. Επιπλέον, δυο σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στα νομισματικά μεγέθη και στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών.
Συγκεκριμένα:
1) To νέο νομισματικό μέγεθος Μ3
Η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2000 χρησιμοποιούσε το δείκτη ρευστότητας Μ4Ν για την αξιολόγηση των νομισματικών συνθηκών. Από την αρχή όμως του τρέχοντος έτους, που η Ελλάδα συμμετέχει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Τράπεζα καταρτίζει ένα νέο νομισματικό μέγεθος, το Μ3 (σύμφωνα με ενιαίο για όλες τις χώρες ορισμό του Ευρωσυστήματος), το οποίο, αθροιζόμενο με τα αντίστοιχα μεγέθη των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, παρέχει τη συνολική ποσότητα χρήματος Μ3 της ζώνης του ευρώ. Το Μ3 ορίζεται ως το άθροισμα του νομίσματος σε κυκλοφορία και των ανεξόφλητων ποσών ορισμένων υποχρεώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ προς τους κατοίκους της, οι οποίες έχουν σε υψηλό βαθμό «χαρακτήρα χρήματος». Συγκεκριμένα, το Μ3 περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία, τις καταθέσεις διάρκειας μίας ημέρας (εκτός της κεντρικής κυβέρνησης), τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και υπό προειδοποίηση μέχρι τριών μηνών, τις καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια μέχρι δύο ετών, τις συμφωνίες επαναγοράς (repos), μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων, καθώς και χρεόγραφα διάρκειας μέχρι δύο ετών.
Σημειώνεται ότι αυτό που έχει σημασία για την αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είναι η εξέλιξη του νομισματικού μεγέθους Μ3 για το σύνολο της ζώνης του ευρώ και όχι η εξέλιξη της εθνικής συμβολής κάθε χώρας στο μέγεθος αυτό. Τα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ παρουσιάζονται στους Πίνακες ΙV.1 και ΙV.2 του Δελτίου, ενώ η ελληνική συμβολή σε αυτά εμφανίζεται στους Πίνακες ΙV.3.1 και IV.3.2.
Επίσης, προσαρμόστηκε η ανάλυση των πιστωτικών μεγεθών κατά νόμισμα (Πίνακας IV.6) και από την αρχή του τρέχοντος έτους τα δάνεια σε ευρώ και στις εθνικές υποδιαιρέσεις του περιλαμβάνονται στα δάνεια σε δραχμές και όχι στα δάνεια σε συνάλλαγμα.
2) Η νέα μεθοδολογία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών
Τα στατιστικά στοιχεία των εξωτερικών συναλλαγών βασίζονται στη νέα μεθοδολογία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία αυτή, η οποία στηρίζεται στο εννοιολογικό πλαίσιο κατάρτισης που έχει υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο ισοζύγιο πληρωμών καταγράφονται όλες οι συναλλαγές μεταξύ κατοίκων Ελλάδος και κατοίκων άλλων χωρών (μη κατοίκων), ανεξάρτητα από το νόμισμα στο οποίο διενεργείται η συναλλαγή.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι από την 1/1/2001 το ύψος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας έχει επηρεασθεί από τη σταδιακή αποδέσμευση των ανακαταθέσεων σε συνάλλαγμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και επιπλέον από τη μεταβολή στον υπολογισμό των συναλλαγματικών διαθεσίμων, ο οποίος γίνεται πλέον σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ειδικότερα, από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με το νέο ορισμό, εξαιρούνται: α) οι απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, β) οι απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ και γ) η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ. (Το συνολικό ύψος των κονδυλίων αυτών, που δεν περιλαμβάνεται στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ανερχόταν στο τέλος Απριλίου 2001 σε 4.891 εκατ. ευρώ).