EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Ομιλία του Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Αναστασίου Χ. Βασιλαδιώτη στην επίσημη παρουσίαση της ειδικής έκδοσης των αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων 2004

03/03/2003 - Ομιλίες

Ομιλία του Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Αναστασίου Χ. Βασιλαδιώτη στην επίσημη παρουσίαση της ειδικής έκδοσης των αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ειδική έκδοση των αναμνηστικών νομισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελείται από 6 σειρές που η καθεμιά περιλαμβάνει 1 χρυσό και 2 αργυρά νομίσματα.

Τα Χρυσά Νομίσματα εικαστικά, αντλούν τη θεματολογία τους από τον πολιτισμό μας και απεικονίζουν μνημεία της πατρίδας μας. Τα Αργυρά Νομίσματα παραπέμπτουν στα ιδεώδη του Ολυμπισμού, με εικόνες αθλημάτων. Υπενθυμίζουν τις ρίζες του αθλητισμού από την αρχαιότητα, δημιουργώντας ένα δυναμικό συνδυασμό σε δύο ανάγλυφα επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζεται ο σύγχρονος αθλητής, ενώ στο δεύτερο, με ανάγλυφη αποτύπωση φθαρμένου μαρμάρου, ο αρχαίος πρόγονός του.

Τα νομίσματα είναι σχεδιασμένα από τον ζωγράφο και χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλο, ενώ τα ανάγλυφα είναι έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Καζάκου, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους.

Τα Χρυσά Νομίσματα είναι βαθμού καθαρότητας 999/1000, βάρους 10 γραμμαρίων, διαμέτρου 25 χιλιοστών, ποιότητας ΠΡΟΥΦ, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ.

Τα Αργυρά Νομίσματα είναι βαθμού καθαρότητας 925/1000, βάρους 34 γραμμαρίων, διαμέτρου 40 χιλιοστών, ποιότητας ΠΡΟΥΦ, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.

Το ύψος της έκδοσης θα ανέλθει εως 160.000 τεμάχια για όλα τα χρυσά και 800.000 τεμάχια για όλα τα αργυρά νομίσματα.

 

1η ΣΕΙΡΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 3.3.2003

Α. ΧΡΥΣΟ: ΚΡΗΤΗ – ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

Στην Κρήτη αναπτύχθηκε λαμπρός πολιτισμός, γνωστός ως Μινωικός (2.600 – 1.100 π.Χ.). Το πιο ένδοξο μνημείο του Μινωικού πολιτισμού, που αποτελεί και το θέμα του πρώτου χρυσού νομίσματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι το ανάκτορο της Κνωσού, με την περίφημη τοιχογραφία των ταυροκαθαψίων που αναπαριστά το σύνολο των διαφορετικών φάσεων του αρχαίου αθλήματος.

Β. ΑΡΓΥΡΑ:

1. ΔΡΟΜΕΑΣ

Κατά τη διάρκεια των 13 πρώτων Ολυμπιάδων (776 - 728 π.Χ.), το αγώνισμα του δρόμου ήταν το μόνο αθλητικό γεγονός. Στο νόμισμα, ο σύγχρονος αθλητής απεικονίζεται στο σημείο εκκίνησης, ενώ στο βάθος φαίνονται οι αρχαίοι δρομείς, όπως απεικονίζονται σε μελανόμορφο αγγείο του 6ου π.Χ. Αιώνα.

2. ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ

Το αγώνισμα της δισκοβολίας είναι ένα από τα πλέον «ευγενή» αγωνίσματα και παραμένει απαράλλαχτο στους 28 αιώνες της ιστορίας του. Στο νόμισμα, ο σύγχρονος αθλητής παρουσιάζεται σε στάση μισής περιστροφής, ενώ ο αρχαίος αθλητής στο βάθος έχει «αιχμαλωτισθεί» σε γρήγορη κίνηση κάμψης και ο δίσκος βρίσκεται ψηλά, πάνω από το κεφάλι του.

 

2η ΣΕΙΡΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 2.6.2003

Α. ΧΡΥΣΟ: ΟΛΥΜΠΙΑ – Η ΚΡΥΠΤΗ

Το μαγευτικό περιβάλλον της αρχαίας Ολυμπίας επελέγη από τους αρχαίους Έλληνες ως χώρος όπου θα διεξάγονταν οι πλέον ένδοξοι και ξακουστοί πανελλήνιοι αγώνες στην αρχαιότητα, που έδωσαν ζωή στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα από τα μνημεία της Ολυμπίας, που απεικονίζεται στο δεύτερο χρυσό νόμισμα, είναι η Κρύπτη, ένα μακρύ και στενό θολωτό πέρασμα, μέσω του οποίου εισέρχονταν στο Στάδιο οι αθλητές και οι Ελλανοδίκες.

Β. ΑΡΓΥΡΑ:

1. ΑΚΟΝΤΙΟ

Η σύνθεση στο αργυρό νόμισμα απεικονίζει τον σύγχρονο αθλητή να τρέχει προς το σημείο έναρξης της ρίψης και τον αρχαίο αθλητή στη θέση προετοιμασίας για τη ρίψη, παράσταση σε μελανόμορφο αγγείο του 5ου π.Χ. Αιώνα.

2. ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ

Το άλμα εις μήκος είναι ένα από τα κλασσικά αθλήματα στίβου, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Η σύνθεση στο νόμισμα δείχνει έναν σύγχρονο αθλητή τη στιγμή που αγγίζει το έδαφος, ενώ ο αρχαίος αθλητής στο βάθος ξεκινά το άλμα του, παράσταση σε μελανόμορφο αγγείο του 5ου π.Χ. Αιώνα.

 

3η ΣΕΙΡΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 1.9.2003

Α. ΧΡΥΣΟ: ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – 1896

Το Παναθηναϊκό Στάδιο που αποτελεί το θέμα του τρίτου χρυσού νομίσματος, είναι το ωραίο μαρμάρινο στάδιο (Καλλιμάρμαρο) των Αθηνών, που βρίσκεται στον λόφο του Αρδηττού, στη θέση που κάποτε υπήρχε το αρχαίο στάδιο.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι το σύμβολο της αναβίωσης των Αγώνων διότι εκεί έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Β. ΑΡΓΥΡΑ:

1. ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ

Οι σκυταλοδρομίες αναφέρονται ως το αρχαίο έθιμο αποστολής μηνυμάτων μέσω σειράς αγγελιοφόρων (σκυταλοδρόμων ή «δρομέων με ράβδο μηνυμάτων»).

Στο νόμισμα απεικονίζονται τρείς σύγχρονοι δρομείς κρατώντας τις ράβδους τους, ενώ στο βάθος παρουσιάζονται τρείς αθλητές που διανύουν αγώνα δρόμου ημιαντοχής, απόστασης περίπου 3.800 μέτρων, που είναι γνωστός ως δόλιχος.

2. ΙΠΠΑΣΙΑ

Ιππικοί αγώνες περιελήφθησαν, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα των 25ων αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν το 680 π.Χ.

Στη σύνθεση του νομίσματος, ο σύγχρονος αναβάτης ίππου απεικονίζεται καθώς υπερπηδά εμπόδιο, ενώ στο βάθος παρουσιάζονται δύο αρχαίοι ιππείς από παράσταση σε μελανόμορφο αγγείο του 5ου π.Χ.

 

4η ΣΕΙΡΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 3.11.2003

Α. ΧΡΥΣΟ: ΖΑΠΠΕΙΟ – ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ 1896

Το Ζάππειο Μέγαρο κτίσθηκε μεταξύ του 1874 και του 1888 με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα.

Το Ζάππειο αποτελεί το θέμα του τέταρτου χρυσού νομίσματος και σχετίζεται με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, επειδή εκείνη την εποχή, η έλλειψη αναγκαίας υποδομής και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων κατέστησε επιτακτική τη χρήση του ως «Ολυμπιακού Χωριού» και ως τόπου διεξαγωγής αθλημάτων, όπως η ξιφασκία.

Β. ΑΡΓΥΡΑ:

1. ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η Γυμναστική είναι από τα αρχαιότερα αθλήματα. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις γυμνός και «γυμνάσιο» τόπο στον οποίο συγκεντρώνονταν οι αθλητές για να ασκηθούν, να συναγωνισθούν σε αθλήματα και να λάβουν παιδεία στη φιλοσοφία, τη μουσική και τη φιλολογία.

Η σύνθεση στο νόμισμα αναπαριστά νεαρή γυναίκα, που κρατά πολύχρωμη κορδέλα, φιγούρα γεμάτη χάρη, ενώ στο βάθος δύο αθλήτριες της αρχαιότητας, εκτελούν σειρά από ακροβατικές φιγούρες. Η ιδέα της παράστασης πάρθηκε από τερακότα της Κάτω Ιταλίας.

2. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξοικειωμένοι με την κολύμβηση, όπως φαίνεται σε αγγεία και τοιχογραφίες, από το 1.600 π.Χ. Στο νόμισμα απεικονίζεται κολυμβήτρια, που προετοιμάζεται για κατάδυση από την εξέδρα καταδύσεων, ενώ στο βάθος άλλη αθλήτρια πρόκειται να καταδυθεί στο νερό. Η ιδέα της παράστασης πάρθηκε από αρχαϊκό χάλκινο αγαλματίδιο.

 

5η ΣΕΙΡΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 1.3.2004

Α. ΧΡΥΣΟ: Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ακρόπολη των Αθηνών, ένα από τα πλέον θαυμαστά δημιουργήματα του ελληνικού πνεύματος και το υπέρτατο επίτευγμα του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών, είναι το κορυφαίο σύμβολο, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της Ανθρωπότητας.

Η Ακρόπολη, που είναι και το θέμα του 5ου χρυσού νομίσματος, είχε άμεση σχέση με τα αθλητικά γεγονότα, αφού κατά τη διάρκεια των εορτών των Παναθηναίων γινόταν νυκτερινή λαμπαδηδρομία που ξεκινούσε από τον βωμό του Προμηθέα στην Ακαδημία και κατέληγε μπροστά από τον βωμό της Αθηνάς στην κορυφή του βράχου.

Β. ΑΡΓΥΡΑ:

1. ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Αν και η άρση βαρών δεν περιλαμβανόταν στο αθλητικό πρόγραμμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ιστορικές πηγές φανερώνουν ότι ήταν πολύ δημοφιλές άθλημα μεταξύ των Ελλήνων. Στο νόμισμα, αθλητής της άρσης βαρών εκτελεί κίνηση «αρασέ»: κρατώντας τα βάρη πάνω από το κεφάλι του, ενώ ο αρχαίος αθλητής στο βάθος επιχειρεί να σηκώσει δύο φυσικές πέτρες, απεικόνιση που έχει ληφθεί από παράσταση μελανόμορφου αγγείου του 6ου – 5ου π.Χ. Αιώνα.

2. ΠΑΛΗ

Η πάλη ήταν ένα από τα αγωνίσματα στο πρόγραμμα των πρώτων αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 776 π.Χ. Στο νόμισμα, ο σύγχρονος αθλητής εφαρμόζει λαβή μέσης στον αντίπαλό του και προετοιμάζεται να τον στριφογυρίσει και να τον ρίξει στο έδαφος, ενώ στο βάθος δύο αρχαίοι αθλητές απεικονίζονται στη στάση που είναι γνωστή ως ακροχειρισμός (κράτημα δακτύλων και πίεση κεφαλιών). Η παράσταση αυτή υπάρχει σε μελανόμορφο αγγείο της Αρχαϊκής Περιόδου.

 

6η ΣΕΙΡΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ 31.5.2004

Α. ΧΡΥΣΟ: Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ακαδημία αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό της σύγχρονης Ελλάδος, έχοντας ως αποστολή την προώθηση των Τεχνών και των Επιστημών και είναι το θέμα του έκτου χρυσού νομίσματος.

Ο σκοπός είναι να τονισθεί η ιδέα ότι στην πόλη της Αθηνάς και του Απόλλωνα, αγάλματα των οποίων κοσμούν το κτίριο της Ακαδημίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Β. ΑΡΓΥΡΑ:

1. ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Η χειροσφαίριση θεωρείται ένα από τα παλαιότερα αθλήματα στην ιστορία του αθλητισμού. Αναφορές στη Οδύσσεια του Ομήρου αποδεικνύουν την ύπαρξη αγωνίσματος παρόμοιου με τη χειροσφαίριση στο νησί των Φαιάκων (Κέρκυρα). Στο νόμισμα, ο σύγχρονος αθλητής κατευθύνει την μπάλα που έχει στα χέρια του προς τον στόχο, ενώ στο βάθος απεικονίζεται ο αρχαίος αθλητής έτοιμος να ρίξει τη μπάλα. Η παράσταση αυτή υπάρχει σε μελανόμορφο αγγείο της Αρχαϊκής περιόδου.

2. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αγώνες ποδοσφαίρου γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου από την αρχαιότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μπάλα ήταν το σύμβολο του Ήλιου του οποίου η «κατάκτηση» θα εξασφάλιζε τη γονιμότητα της γης και την καλή σοδειά. Η σύνθεση στο νόμισμα αναπαριστά έναν σύγχρονο ποδοσφαιριστή έτοιμο να λακτίσει τη μπάλα, ενώ ο αρχαίος αθλητής δείχνει τη δεξιοτεχνία του, με την μπάλα να αναπηδά στο μηρό και τα χέρια δεμένα στην πλάτη. Η αναπαράσταση υπάρχει σε μαρμάρινο ανάγλυφο του 4ου π. Χ. Αιώνα.

 

Η ΚΟΙΝΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Η άλλη όψη (οπισθία) είναι κοινή για όλα τα νομίσματα και έχει δύο ομόκεντρους κύκλους. Τον εξωτερικό, ο οποίος φέρει τα δώδεκα αστέρια, χαρακτηριστικό όλων των νομισμάτων της Ευρωπαϊκής ζώνης, και τον εσωτερικό, στον οποίο είναι εγγεγραμμένα: η ονομαστική αξία των 100 Ευρώ για τα χρυσά και των 10 Ευρώ για τα αργυρά νομίσματα, ο κότινος που είναι το κύριο σύμβολο των Αγώνων, ο λογότυπος του «ΑΘΗΝΑ 2004», οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι και το ανθέμιο, το γνωστό σύμβολο του Ελληνικού Νομισματοκοπείου.

Σας ευχαριστώ

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι