EN

Ομιλίες

  • Κοινοποίηση:

Χαιρετισμός του Υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρου Μ. Μητράκου στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΤτΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) με θέμα: “Distressed loans in the Greek banking system:restructuring portfolios, reviving enterprises"

10/03/2016 - Ομιλίες

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Με πολύ μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Τράπεζα της Ελλάδος τον κ. Nick Tesseyman, Managing Director Financial Institutions της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τους εκλεκτούς ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα κατ’ αρχάς να χαιρετίσω το ρόλο της EBRD στην Ελλάδα. Το 2015 η EBRD ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις αυτές είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο έως το 2020. Στο πλαίσιο του νέου της ρόλου στη χώρα μας, είναι ενδεικτικό ότι, όπως ίσως γνωρίζετε, η EBRD άνοιξε πρόσφατα Γραφείο Αντιπροσωπίας στην Αθήνα.

Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθεί σημαντικά από την τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση που μπορεί να συνεισφέρει η EBRD σε έργα που αποσκοπούν στη διατηρήσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου. Ήδη συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών το Νοέμβριο του 2015, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ενώ συνολικά έχει επενδύσει 300 περίπου εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, Επιπρόσθετα, στις αρχές Μαρτίου υπέγραψε Σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την ενεργοποίηση του Προγράμματος Παροχής Εγγυοδοσίας της EBRD για το διασυνοριακό εμπόριο. Μέσω του Προγράμματος, διασφαλίζεται η πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος, διευκολύνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα και μειώνοντας το σχετικό κόστος. Ταυτόχρονα στηρίζεται η προσπάθεια συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Αναμένεται ότι αντίστοιχες Συμβάσεις θα υπογραφούν σύντομα και με άλλες ελληνικές τράπεζες με πολλαπλά οφέλη.

Γενικότερα, η δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα ήθελα λοιπόν από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω την κα Sabina Dziurman, Διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, για τη μέχρι τώρα συμβολή της, καθώς και για την ιδέα της από κοινού διοργάνωσης συνεδρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Κυρίες και κύριοι,

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως όλοι γνωρίζετε, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει σταθεί αρωγός στην Πολιτεία όσον αφορά τη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες αυτές. Επιτρέψτε μου όμως πολύ συνοπτικά να αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

• την έκδοση της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/2014 για τις εποπτικές απαιτήσεις και την αυξημένη πληροφόρηση σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες,

• την ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θεσπίζει τις γενικές αρχές συμπεριφοράς ανάμεσα στο δανειολήπτη που δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του και το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα που το χορήγησε,

• τη διενέργεια σειράς επιτόπιων ελέγχων για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του εποπτικού πλαισίου,

• την εκπόνηση, με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου, μελέτης για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αξιολόγηση των εργαλειοθήκης των τραπεζών για την αντιμετώπισή τους,

• την έκδοση της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 82/2016 (υπό δημοσίευση) σχετικά με το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση (κατ’ εφαρμογή του ν. 4354/2015).

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες, επιχειρησιακών στόχων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η σύσταση Γραφείου Συντονισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή ημερίδα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τρία κυρίως επιμέρους θέματα:

Πρώτον, τη συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων. Δεδομένου ότι κατά κανόνα τα μεγάλα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές, η κοινή δράση των πιστωτών είναι αναγκαία για τη συμφωνία και εφαρμογή βιώσιμων λύσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Δεύτερον, την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων. Με τον πρόσφατο ν. 4354/2015 η Πολιτεία διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων. Υπό τη μορφή πάνελ οι ομιλητές θα ανταλλάξουν απόψεις για τις αναγκαίες ενέργειες και υποδομές για τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή / και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια σε καθυστέρηση.

Τρίτον, την αναδιάρθρωση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η στροφή των τραπεζών σε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και, αν χρειάζεται, στη διοίκησή τους, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στη μετάβαση σε ένα νέο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στα τέλη του 2015 αποτέλεσε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται pro forma περίπου στο 18% συγκρινόμενος πλέον ευνοϊκά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι επόμενοι σταθμοί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, η ανάκτηση των καταθέσεων μέσα από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων σχετίζεται άμεσα με το πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για όλους μας. Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει το Σεπτέμβριο του 2015 σε περίπου 107 δισεκ. ευρώ, αποτελώντας το 43,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Γίνεται αντιληπτό ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ολόκληρη. Θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία ενισχύοντας τις επενδύσεις και την απασχόληση. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ξαναπαίξει τον εξαιρετικά σημαντικό του ρόλο στην κατεύθυνση της προστασίας και ενδυνάμωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τον κοινωνικό του ρόλο.

Προσδοκώ ότι η σημερινή ημερίδα θα συμβάλει στην ανάδειξη της σημαντικής προόδου που έχει ήδη συντελεστεί στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων αυτών και την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων από τις τράπεζες. Είμαι, επίσης, βέβαιος ότι στη διάρκεια της σημερινής ημερίδας θα γίνει μια ουσιαστική και πολύ χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Το μεγάλο ενδιαφέρον στελεχών της αγοράς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη σημασία του ζητήματος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αποτελεί νομίζω τον καλύτερο οιωνό για την επιτυχία της.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους σας για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

 

 

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι