EN

Άρθρα & Συνεντεύξεις

  • Κοινοποίηση:

Άρθρο γνώμης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» με τίτλο «Πολύ θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία»

29/12/2024 - Άρθρα & Συνεντεύξεις

Η καινούρια χρονιά ξεκινά με πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να σημειώνει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας προς τα μέσα επίπεδα των χωρών-μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται πλέον σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα άλλων χωρών της ΕΕ και η καλή εικόνα συμπληρώνεται από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ξένων οίκων. Παράλληλα, κρίσιμα ζητήματα, όπως τα δημοσιονομικά προβλήματα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αναδιάρθρωση των τραπεζών έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες διατηρήθηκαν απολύτως ασφαλείς.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει θετική δυναμική και ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τους υψηλούς ρυθμούς που καταγράφηκαν το 2023. Η οικονομική δραστηριότητα θα εξακολουθήσει να τροφοδοτείται κυρίως από τις επενδυτικές δαπάνες, που ενισχύονται σημαντικά από τους ευρωπαϊκούς πόρους, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, χάρη στην αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία οφείλεται στη βελτίωση της απασχόλησης και στη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για όλους αυτούς τους λόγους έχω επανειλημμένα αναφερθεί στο «success story» της ελληνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη, λοιπόν, του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ισχυρές από το παρελθόν, με σημαντική πρόοδο στα βασικά οικονομικά τους μεγέθη και στους εποπτικούς δείκτες, γεγονός που τις καθιστά πιο έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανούς κραδασμούς. Η πρόοδος αυτή αποδεικνύεται από τις πρώτες αναβαθμίσεις συστημικών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία, καθώς και από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της στρατηγικής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη μείωση της συμμετοχής του στα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Βεβαίως, οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και το 2025. Αυτές αφορούν την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, ιδίως σε ένα περιβάλλον με υψηλά επιτόκια και αυξημένους διεθνείς κινδύνους. Εξίσου κρίσιμη είναι η διατήρηση της τρέχουσας κερδοφορίας τους, καθώς και η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Παράλληλα, καλούνται να ανταποκριθούν σε γεωπολιτικές αβεβαιότητες, να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε συνθήκες κανονικότητας, καθίσταται επίσης απαραίτητο οι τράπεζες να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο. Μέσα από τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υλικό κεφάλαιο και καινοτόμες τεχνολογίες, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη σταθεροποίηση και ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδίως μέσω της στήριξης των μικρότερων τραπεζών, μπορεί να βελτιώσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον πυρήνα της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στη χώρα.


​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι