EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε την Κική Δημουλά

08/11/2013 - Δελτία Τύπου

Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε την διακεκριμένη ποιήτρια και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κική Δημουλά σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τραπέζης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής κ. Γεώργιος Προβόπουλος και μίλησαν ο Ακαδημαϊκός κ. Νάσος Βαγενάς, η μεταφράστρια των έργων της Κικής Δημουλά στα αγγλικά κυρία Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου και η ίδια η ποιήτρια. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας κ. Γιάννης Ευσταθιάδης. Ποιήματα της Κικής Δημουλά διάβασαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Δημήτρης Καταλειφός, ενώ προβλήθηκε αρχειακό υλικό με το έργο και τη ζωή της. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απένειμε τιμητική πλακέτα στην Κική Δημουλά.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί «το τιμώμενο πρόσωπο δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες φωνές της παγκόσμιας ποίησης σήμερα, αλλά υπήρξε στο παρελθόν και μέλος της οικογένειας της Τράπεζας, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1949 έως το 1974». Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε το διττό χαρακτήρα της εκδήλωσης: «Είναι κατ’ αρχάς μια χειρονομία ευγνωμοσύνης και τιμής, μια αυτονόητη εκδήλωση σεβασμού στο πρόσωπο της μεγάλης μας ποιήτριας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια έμπρακτη δήλωση της σημασίας που δίνει η Τράπεζα στον πολιτισμό.»

Ο κ. Βαγενάς αναφέρθηκε στην ομιλία του στον «οικονομικό λόγο» της ποιήτριας, τονίζοντας ότι «η ποίηση αποτελεί την οικονομικότερη μορφή λόγου, καθώς με λιγότερες φράσεις μπορείς να πεις τα περισσότερα», όπως κάνει με την ποίησή της η Κική Δημουλά.

Η κυρία Ιγγλέση-Μαργέλλου επικέντρωσε την ομιλία της στο ανατρεπτικό χιούμορ της Κικής Δημουλά, «αυτό το μοναδικό γνώρισμα της ποιητικής ιδιοσυστασίας της, που σπάνια απασχολεί τους μελετητές της».

«Αναδρομική νεότητα» ήταν ο τίτλος της ομιλίας της Κικής Δημουλά, η οποία εξέφρασε τη βαθιά της συγκίνηση και τις ευχαριστίες της για την τιμή στο πρόσωπό της - «έναν από τους αμέτρητους διανομείς της ποίησης που είμαι με ανεξακρίβωτη την αποτελεσματικότητά του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμαι απόψε, κύριε Διοικητά, σε μια εποχή που η ευφρόσυνη έννοια των αναδρομικών έχει εκλείψει, να παραβώ αυτή την έλλειψη και να εισπράξω αναδρομικά την πολύ ακριβή διάκριση που μου προσφέρετε, σε μια στιγμή μάλιστα που η λιτότητα είναι επιβεβλημένη», προσέθεσε. «Μια διάκριση που δεν τη δικαιούμαι εγώ, αλλά η διάχυτη έννοια της ποίησης γενικά, για όσα εκείνη πράγματι θεραπεύει ή έστω καταπραΰνει.»

Στη συνέχεια η Κική Δημουλά έκανε μία νοσταλγική και πνευματώδη αναδρομή στην πορεία της μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος από την καταμέτρηση των φθαρμένων χαρτονομισμάτων ως τη σύνταξη του περιοδικού «ΚΥΚΛΟΣ» των εργαζομένων της Τράπεζας. Η τιμώμενη έκλεισε την ομιλία της απαντώντας στο ερώτημα «πώς γεννιέται η ποίηση;» «Με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε και εμείς: εν αγνοία μας», ανέφερε. «Και όταν εγώ η ίδια αναρωτιέμαι συχνά ποιος άραγε να έγραψε το πρώτο ποίημα, προεξοφλώ ότι το έγραψε η ανυπαρξία θέλοντας να υπάρξει».

Με αφορμή την εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «Ο ΚΥΚΛΟΣ», με κείμενα της Κικής Δημουλά από την εποχή που αρθρογραφούσε στο περιοδικό.

Αντικείμενο του νεοσυσταθέντος «Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης» είναι η ανάδειξη της συμβολής της Τράπεζας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη μέσω:

-της λειτουργίας και οργάνωσης του Ιστορικού Αρχείου, της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Τράπεζας, 
- της διαχείρισης και του εμπλουτισμού των συλλογών της, όπως νομίσματα, πίνακες, αντικείμενα τέχνης, βιβλία, περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές, 
- εκδόσεων και οι επιστημονικών δημοσιεύσεων πρωτότυπου υλικού, 
- της διενέργειας ερευνών που σχετίζονται με την ιστορία της Τράπεζας και τις συλλογές, 
- της διοργάνωσης περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων με υλικό από τις συλλογές της τράπεζας, 
- της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 
- συνεδρίων και σεμιναρίων.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση
(σε αρχεία μορφής jpg και σε υψηλή ανάλυση)

Εικόνα 1

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς κ. Γεώργιος Προβόπουλος επιδίδει τιμητική πλακέτα στην Κική Δημουλά.

Εικόνα 2

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος και η Κική Δημουλά.

Εικόνα 3

Οι ομιλητές της εκδήλωσης. Από αριστερά Νάσος Βαγενάς, Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, Γιάννης Ευσταθιάδης, Μαρία Ναυπλιώτου και Δημήτρης Καταλειφός. 

Εικόνα 4

Η Κική Δημουλά.

 

 

 

 

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι