Χαιρετισμός της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χ. Παπακωνσταντίνου στο ένθετο της Καθημερινής «ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 2022»
06/11/2022 - Άρθρα & Συνεντεύξεις
Στην παρούσα συγκυρία, η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων. Παράλληλα, η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή καθιστούν επιτακτική την ανάγκη προσαρμογής των ασφαλιστικών εταιρειών σε νέες συνθήκες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, είναι αρωγός στην προσπάθεια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς να αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις και να διευρύνει τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ευημερία.
Κύριο μέλημα της εποπτικής δράσης, ανεξαρτήτως μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είναι η προστασία των καταναλωτών των ασφαλιστικών προϊόντων, τόσο νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος μεριμνά ώστε οι καταναλωτές να κατανοούν το προϊόν που αγοράζουν και να γνωρίζουν τους κινδύνους που εκχωρούν και αυτούς που διακρατούν.
Μέσω της αποτελεσματικής εποπτείας εδραιώνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ως προς την ικανότητα της ιδιωτικής ασφάλισης να καλύψει τις ανάγκες προστασίας τους. Επιπλέον, τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες καταναλωτικές ανάγκες.
Στην ισχυροποίηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ασφαλιστική αγορά συμβάλλει το κατάλληλο και επίκαιρο θεσμικό πλαίσιο. Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ενισχύεται μέσω της ευθυγράμμισης με τις επιταγές του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ». Το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο αυξάνει την ανθεκτικότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και διασφαλίζει ότι θα είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA), η οποία έχει βασικό σκοπό την ενίσχυση των εθνικών εποπτικών μηχανισμών, τον συντονισμό των εθνικών στρατηγικών εποπτικών δράσεων και την προώθηση της εποπτικής σύγκλισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λειτουργώντας μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαφάνειας, εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας η ιδιωτική ασφάλιση είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει προστασία έναντι ενός μεγάλου εύρους κινδύνων. Επίσης, οι κατάλληλες επενδύσεις των διαθεσίμων των ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι παρούσες προκλήσεις δύνανται να μετατραπούν σε ευκαιρίες για ταχύτερη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.