EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Παρουσίαση του Αρχείου του Ιωάννη (Γιάγκου) Πεσμαζόγλου

19/06/2019 - Δελτία Τύπου

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) παρουσιάζει το Αρχείο του Ιωάννη («Γιάγκου») Πεσμαζόγλου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 και ώρα 12:00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα (είσοδος Ελ. Βενιζέλου 21 - 2ος όροφος - αίθουσα Ν.212-214).

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Θα μιλήσουν οι αρχειονόμοι Βίκυ Ασκητή και Σπύρος Τακτικός, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Βασίλης Πεσμαζόγλου, γιος του Γιάγκου Πεσμαζόγλου.

Το Αρχείο Πεσμαζόγλου

Το προσωπικό αρχείο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου απόκειται και φυλάσσεται στο ΙΑΤΕ και, έχοντας δεχθεί εργασίες ταξινόμησης, ευρετηρίασης και τεκμηρίωσης από τους αρχειονόμους της Τράπεζας της Ελλάδος, τίθεται πλέον στη διάθεση των ερευνητών. Το υλικό του αρχείου δεν καλύπτει μόνο την περίοδο του βίου του Γιάγκου Πεσμαζόγλου (1918-2003), αλλά περιέχει επίσης και έγγραφα του πατέρα του, Στέφανου, από το 1885, καθώς και προσθήκες μέχρι το 2018.

Το αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια σχετικά με τη δραστηριότητα του Γιάγκου Πεσμαζόγλου στα υπουργεία Συντονισμού και Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος (1955-1960) και μετέπειτα Υποδιοικητής (1960-1967). Περιέχει επίσης ιστορικά τεκμήρια από τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση και, αργότερα, την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Ακόμη, ενσωματώνει αρχειακό υλικό από την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, από την αντιδικτατορική του δράση, καθώς και από το πολιτικό του έργο στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το περιεχόμενο του αρχείου συνθέτουν έγγραφα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, τα συγγράμματα και οι ομιλίες του Γιάγκου Πεσμαζόγλου, αλληλογραφία και πολυάριθμα δημοσιεύματα από τον ελληνικό και ξένο Τύπο. Τα θέματα που αναδύονται παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον επιθυμεί να μελετήσει την οικονομική και πολιτική ιστορία της χώρας τον 20ό αιώνα.

Το ερευνητικό κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση τόσο στο αρχείο αυτό όσο και στα άλλα αρχεία ιστορικών προσωπικοτήτων που φιλοξενεί το ΙΑΤΕ.

Περισσότερα για το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το ΙΑΤΕ είναι Τμήμα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τραπεζικά αρχεία της χώρας. Αναδεικνύει τη συμβολή της Τράπεζας στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ιστορία του ελληνικού κράτους και συνιστά πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές που αναζητούν ιστορικά τεκμήρια και υλικό, όχι μόνο από την ίδρυση της Τράπεζας και μετά, αλλά ήδη από παλαιότερα, εφόσον περιλαμβάνει τα προσωπικά αρχεία Διοικητών της.

Το ΙΑΤΕ συγκροτήθηκε το 1999 και, εκτός από το γενικό αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, περιλαμβάνει επίσης τα προσωπικά αρχεία των πρώην Διοικητών Εμμανουήλ Τσουδερού, Κυριάκου Βαρβαρέσου, Γεωργίου Μαντζαβίνου και Ξενοφώντος Ζολώτα, όπως επίσης και το αρχείο του ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού, καθώς και τη σχετική με την Τράπεζα φωτογραφική συλλογή του Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου.

Το ΙΑΤΕ στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και διαθέτει αρχειοστάσια που εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος και ασφάλειας για τη φύλαξη του υλικού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Διαθέτει επίσης σύγχρονο εργαστήριο ψηφιοποίησης και φωτογράφισης του υλικού, καθώς και αναγνωστήριο για την εξυπηρέτηση του ερευνητικού κοινού.

Το ΙΑΤΕ είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 09:00-14:00, αφού προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση. Η πρόσβαση πραγματοποιείται από την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Ελ. Βενιζέλου 21. Για την είσοδο στο κτήριο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου.

Επικοινωνία με το ΙΑΤΕ: τηλ. 210 3203530, 210 3203555, 210 3203564-65, e-mail: sec.HistArchives@bankofgreece.gr

Σχετικός σύνδεσμος
: Το banner της εκδήλωσης

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι