EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Εγκαίνια έκθεσης για τον Ξενοφώντα Ζολώτα στο Κατάστημα Ρόδου της Τράπεζας της Ελλάδος

30/06/2016 - Δελτία Τύπου

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στη Ρόδο και στο εκεί Κατάστημά της την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα.


Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, στις 19.00, και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στο Κατάστημα Βόλου από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο του 2016 και μετά τη Ρόδο πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα. 


Η έκθεση

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα. 

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του. 

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

2. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.

3. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

4. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητής (1944-1945) και Διοικητής (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί. 

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη¬νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα. 


Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.


Το κτίριο του Καταστήματος Ρόδου

Το κτίριο του Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στη Ρόδο βρίσκεται στo κέντρο της πόλης, στο Μανδράκι, και όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος - Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη «αποτελεί μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση που χρήζει διεξοδικότερης παρουσίασης». 

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1930 για να στεγάσει το παράρτημα της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας (Banca d’ Italia di Rodi), που είχε ιδρυθεί στη Ρόδο λίγα χρόνια νωρίτερα. Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά εκεί το 1947, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και τη μεταβίβαση του κτιρίου στο Ελληνικό Δημόσιο. Στην κυριότητα της Τράπεζας της Ελλάδος περιήλθε επισήμως το 1952. 

Το όνομα του αρχιτέκτονα δεν είναι γνωστό, όμως οι 11 διαφορετικές σχεδιαστικές προτάσεις που σώζονται στα αρχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μαρτυρούν την ιδιαίτερη προσοχή που εκείνος κατέβαλε, προκειμένου να εντάξει το κτίριο στην αρχιτεκτονική της ιπποτικής Ρόδου, με απλοποιημένα βέβαια στοιχεία.


Στο εσωτερικό, η πλούσια διακόσμηση παραπέμπει άμεσα στο μεσαιωνικό παρελθόν του νησιού, ενώ το μεγάλο υαλόφρακτο στο κέντρο της αίθουσας συναλλαγών, τα μαρμάρινα δάπεδα, τα ξύλινα guichet, η επίπλωση και τα φωτιστικά επιχειρούν με επιτυχία να ενώσουν το χθες με το σήμερα.

Εσωτερικά το κτίριο ακολουθεί την ίδια τυπολογία με τα άλλα υποκαταστήματα της Banca d’ Italia, αλλά και τα μεταγενέστερα ελληνικά τραπεζικά καταστήματα. Όλοι οι χώροι είναι δουλεμένοι με επιμέλεια, όπως και οι τοιχογραφίες, οι οροφογραφίες, τα vitraux και τα ξύλινα έπιπλα. Οι φθορές που υπέστησαν στη διάρκεια του χρόνου αποκαταστάθηκαν με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια από την τότε Υπηρεσία Συντήρησης Έργων Τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμερα αποτελεί Τμήμα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης.

«Επισκευασμένο και συντηρημένο πια, το Υποκατάστημα Ρόδου αποτελεί πραγματικό κόσμημα μεταξύ των υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος», επισημαίνει η κυρία Αδάμη.

Πληροφορίες:

• Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
• Ο κατάλογος θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.
• Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Ρόδου:
o Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30
o Παρασκευή: 08.00-14.00
• Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Ρόδου, 7ης Μαρτίου 1, Τηλ: 22410 43911-2


Φωτογραφικό υλικό:

(Επιλέξτε τους τίτλους για εικόνες υψηλής ανάλυσης)


O Ξενοφών Ζολώτας με τη μητέρα του Κωνσταντίνα (Web, Print)

Ο Ξενοφών Ζολώτας σε νεαρή ηλικία, καθώς διαβάζει βιβλίο, 1.1.1927 (Web, Print)

Φοιτητική ταυτότητα του Ξενοφώντος Ζολώτα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Νομικής, 1920-1921 (Web, Print)

Ο Ξενοφών Ζολώτας κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, 9.4.1959 (Web, Print)

Ο Ξενοφών Ζολώτας κατά την ορκωμοσία του επί τη ανανεώσει της θητείας του ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Διακρίνεται στο βάθος ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 1975-1980), 24.11.1978 (Web, Print)

Πορτραίτο του Ξενοφώντος Ζολώτα από τη διάσημη φωτογράφο  Nellys, 1928 (Web, Print)

 

Φωτογραφία των “Τεσσάρων Σοφών” από άρθρο στην εφημερίδα The Christian Science Monitor, σχετικά με την ίδρυση και τον σκοπό του ΟΟΣΑ, 3.10. 1961 (Web, Print)

Άρθρο στην εφημερίδα Το Βήμα, όπου δημοσιεύεται ο δεύτερος λόγος στα αγγλικά με λέξεις ελληνικής προέλευσης που εκφώνησε ο Ξενοφών Ζολώτας στο ΔΝΤ, 4.10. 1959 (Web, Print)

Ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών κατά το γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου Don Juan Carlos, 14.5.1962 (Web, Print)

Ο Ξενοφών Ζολώτας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Διακρίνονται οι Υποδιοικητές Δημήτριος Γαλάνης και Γιάγκος Πεσμαζόγλου, 22.4.1964(Web, Print)

Ο Ξενοφών Ζολώτας σε δεξίωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με την Elizabeth Taylor. Δεξιά στη φωτογραφία ο σύζυγός της Michael Todd, 4.2.1958 (Web, Print)

 

Εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού Εικόνες με τον Ξενοφώντα Ζολώτα και τη σύζυγό του στην κατοικία τους, 10.3.1967 (Web, Print)

 

Ο Ξενοφών Ζολώτας με τη σύζυγό του Λόλα τη δεκαετία του ΄80 (Web, Print)

 

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη με τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα και τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, 21.11.1989 (Web, Print)

 

 


Η αφίσα της έκθεσης

(Web, Print)

 


Τραπεζογραμμάτιο της Τράπεζας της Ελλάδος (1955) που φέρει την υπογραφή του Ξενοφώντος Ζολώτα ως Διοικητή (Print)

 

 

Κατάστημα Ρόδου

(Web, Print)

Κατάστημα Ρόδου

(Web, Print)

 

 

 

Αίθουσα συναλλαγών Καταστήματος Ρόδου

 

(Web, Print)

Οροφογραφίες προστώου Καταστήματος Ρόδου

(Web, Print)

 

 

Η οροφή της αίθουσας συναλλαγών Καταστήματος Ρόδου

 

(Web, Print)


Λεπτομέρεια του κεντρικού μοτίβου του υαλογραφήματος της αίθουσας συναλλαγών Καταστήματος Ρόδου, όπου διακρίνονται τα σύμβολα του νησιού, το ελάφι και το ρόδο.

(Web, Print)

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι