EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Συμπληρώθηκαν 100 αιμοδοσίες στην Τράπεζα της Ελλάδος

09/11/2018 - Δελτία Τύπου

• Η εθελοντική αιμοδοσία στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε πειραματικά το 1979

• Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 25.000 μονάδες αίματος και 8.000 μονάδες έχουν δοθεί στο κοινωνικό σύνολο

• Το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος τίμησε 238 αιμοδότες, οι οποίοι έχουν προσφέρει αίμα περισσότερο από 30 φορές

Τη σημασία της αιμοδοσίας ως πράξης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης θέλησε να αναδείξει το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος (ΑΤΠΣΥΤΕ) με την εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 αιμοδοσιών εργαζομένων της Τράπεζας, που έγινε στη μνήμη του αείμνηστου πρωτεργάτη της προσπάθειας Ευθύμιου Μπίλιου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος και σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Επίτιμος Διοικητής Νικόλαος Γκαργκάνας, ο πρώην Διοικητής Γεώργιος Προβόπουλος, καθώς και οι νυν Υποδιοικητές Ιωάννης Μουρμούρας και Θεόδωρος Μητράκος.

Η εθελοντική αιμοδοσία στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε πειραματικά το 1979, μετά την κατάργηση της επ΄ αμοιβή αιμοδοσίας που ίσχυε μέχρι τότε. Ύστερα από τις πρώτες προσπάθειες υπαλλήλων στην Αθήνα επεκτάθηκε σταδιακά στα υποκαταστήματα, χάρη στο άοκνο έργο του Ευθύμιου Μπίλιου, ο οποίος προχώρησε και στην οργάνωση παντραπεζικών αιμοδοσιών ανά την Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1981 έως το 1984 συγκεντρώθηκαν 1.800 μονάδες αίματος, ενώ από 1989 έως και το 2018 έχουν συγκεντρωθεί 22.179 μονάδες αίματος, με πλεόνασμα περί τις 8.000 μονάδες για το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα η αιμοδοσία στο Ταμείο Υγείας της Τράπεζας Ελλάδος, λόγω αυξημένων αναγκών, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Οι αιμοδότες στην Τράπεζα της Ελλάδος αριθμούν διαχρονικά τους 4.320.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Διοικητής κ. Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που «το Ταμείο Υγείας των υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας βραβεύει και αναδεικνύει την κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία των αιμοδοτών έναντι των συνανθρώπων τους που το έχουν ανάγκη». «Η βράβευση των πρωτοπόρων της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ταμείο Υγείας και γενικότερα στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Διοίκηση, αποκτά ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό για τη συνέχιση και βελτίωση της θεάρεστης αυτής πράξης», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ του ΑΤΠΣΥΤΕ Γεωργίου Καρπέτα, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του ΑΤΠΣΥΤΕ και ότι αποτελεί μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. «Σήμερα, στην κρίση της οικονομίας και των αξιών, ο εθελοντισμός με ανιδιοτέλεια και η αλληλοβοήθεια φαντάζουν ακόμη περισσότερο απαραίτητα και αναγκαία», ανέφερε ο κ. Καρπέτας. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουν να δίνουν αίμα οι υγιείς άνθρωποι, είτε είναι συνάδελφοι είτε μέλη των οικογενειών μας, ακόμα και φίλοι μας μπορούν να αποκτήσουν κάρτα μέλους αιμοδότη.» Μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος Ευάγγελος Γερανιωτάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιωάννης Γοζαδίνος, ο πρόεδρος του ΔΣ Συλλόγου Προσωπικού ΑΤΠΣΥΤΕ Ευάγγελος Τσαλαπάτης και ο Διοικητής του ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς» Βασίλειος Κεκερής.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν συνολικά 238 αιμοδότες, οι οποίοι έχουν προσφέρει αίμα περισσότερο από 30 φορές. Οι πρώτοι πέντε από τους τιμώμενους αιμοδότες, με περισσότερες από 70 συμμετοχές σε εθελοντικές αιμοδοσίες, είναι οι: Ιωάννης Σπυράτος, Φαίδων Καλφάογλου, Γεώργιος Καλογρίδης, Φώτης Αναστασίου και Κομνηνός- Ευάγγελος Διαμαντάρας. Βραβεύθηκε επίσης ο αιμοπεταλιοδότης Νικόλαος Θωμαδάκης. Στους τιμηθέντες προσφέρθηκε συλλεκτικό μετάλλιο με τη μαρμάρινη πλάκα του Ιπποκράτη στην Κω, το οποίο σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο χαράκτη Γιώργο Σταματόπουλο και τυπώθηκε στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του καθηγητή Αιματολογίας Γεράσιμου Πάγκαλη για το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Ακαδημαϊκός Κική Δημουλά και πολλοί υπάλληλοι της Τράπεζας.

Φωτογραφικό υλικό:

Φωτογραφία 1: Από αριστερά: οι νυν Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, ο πρώην Διοικητής Γεώργιος Προβόπουλος, ο Επίτιμος Διοικητής Νικόλαος Γκαργκάνας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΑΤΠΣΥΤΕ Γεώργιος Καρπέτας και η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά

Φωτογραφία 2: Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΑΤΠΣΥΤΕ Γεώργιος Καρπέτας

Φωτογραφία 3: Βραβευθέντες στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 αιμοδοσιών εργαζομένων της Τράπεζας

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι