EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Τιμητική εκδήλωση για τον Νάσο Δετζώρτζη

13/12/2016 - Δελτία Τύπου

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα τιμήσει τον Νάσο Δετζώρτζη σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00, στο Κεντρικό Κατάστημα (2ος όροφος - Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων - Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου).

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας και θα μιλήσουν η Ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά, η Επίκουρος Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Βλαβιανού, ο συγγραφέας-αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο Καθηγητής Ν. Ε. Καραπιδάκης, διευθυντής της «Νέας Εστίας», ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.

Περισσότερα για τον Νάσο Δετζώρτζη

Ο Νάσος Δετζώρτζης (1911-2003) ήταν λογοτέχνης, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων και αρθρογράφος και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1942 μέχρι το 1968.

Ο Δετζώρτζης εργάστηκε αρχικά στη σύνταξη της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» του Πυρσού υπό τον Κ. Θ. Δημαρά και αργότερα διαδέχθηκε τον Τέλλο Άγρα στη γραμματεία συντάξεως της «Νέας Εστίας». Το 1938 εξέδωσε μαζί με τους Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, Ηρώ Κορμπέτη και Παναγιώτη Παπαληγούρα το μηνιαίο περιοδικό «Προπύλαια», ενώ το 1945 ανέλαβε την επιμέλεια του συνόλου των εκδόσεων «Οι Φίλοι του Βιβλίου» του Σπύρου Μόσχου μέχρι την παύση των εργασιών του οίκου, το 1950. Το ίδιο έτος άρχισε να συνεργάζεται συστηματικά με το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο.

Ο Δετζώρτζης, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στα ελληνικά γράμματα, ήταν προσωπικός φίλος σημαντικών λογοτεχνών και φιλολόγων, όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Τέλλος Άγρας, ο Ιωάννης Συκουτρής και ο Κώστας Βάρναλης, και συνεργάστηκε με πλειάδα συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Ηλίας Βενέζης, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μ. Καραγάτσης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Κώστας Γραμματόπουλος και ο Γιάννης Μόραλης.

Το 1961, ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφών Ζολώτας και ο Υποδιοικητής Γιάγκος Πεσμαζόγλου του ανέθεσαν (κατόπιν εισήγησης του Ηλία Βενέζη) τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια του περιοδικού των υπαλλήλων της Τράπεζας «Ο Κύκλος», του οποίου μετά από λίγο καιρό ανέλαβε και την αρχισυνταξία. Λόγω της Επταετίας ο Δετζώρτζης αναγκάστηκε να αποτραβηχθεί σταδιακά από το περιοδικό, του οποίου η έκδοση διακόπηκε οριστικά με το τεύχος Δεκεμβρίου 1968, οπότε και ο ίδιος παραιτήθηκε από την Τράπεζα.

Το 1974, ο Δετζώρτζης τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταγλωττίσεως των δελτίων ειδήσεων του τότε ΕΙΡ και το 1975 ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Ράλλης του ανέθεσε την αναθεώρηση της «Νεοελληνικής Γραμματικής» του ΟΕΔΒ. Κατά το διάστημα 1994-1997 εκδόθηκε το σύνολο του έργου του («Άπαντα τα ελάχιστα ευρισκόμενα»), το οποίο καταλαμβάνει επτά θεματικούς τόμους. Το 1995 απονεμήθηκε στον Δετζώρτζη το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του λογοτεχνικού και μεταφραστικού έργου του.

Αναμνηστικό τεύχος του «Κύκλου»

Με αφορμή την εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της Τράπεζας «Ο Κύκλος», που περιλαμβάνει: τέσσερα κείμενα του Δετζώρτζη που δημοσιεύθηκαν στον «Κύκλο», εργοβιογραφικό κείμενο της Αντιγόνης Βλαβιανού και πολυάριθμα τεκμήρια από το προσωπικό αρχείο του τιμώμενου.

Συνημμένα:

1. Εξώφυλλο αναμνηστικού «Κύκλου»
2. Νέος στην Κέρκυρα
3. Στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά την επίδοση επάθλων του Γ΄ λογοτεχνικού διαγωνισμού του «Κύκλου», το 1963. Από αριστερά: Ν. Δετζώρτζης, Μ. Δημάκης, Γ. Πεσμαζόγλου, Η. Βενέζης, Δ. Γαλάνης και Ξ. Ζολώτας
4. Στο γραφείο του στον εκδοτικό οίκο «Οι Φίλοι του Βιβλίου»

 

 

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι