Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Τον Απρίλιο του 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 953 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006 και διαμορφώθηκε σε 3.174 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διεύρυνση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε.
Η διεύρυνση του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου κατά 398 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2006 οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 819 εκατ. ευρώ ή 33%). Η επίδραση της εξέλιξης αυτής υπερκάλυψε τη μειωτική επίδραση που άσκησαν στο συνολικό εμπορικό έλλειμμα η άνοδος των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 164 εκατ. ευρώ (ή 20,2%), η μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 231 εκατ. ευρώ καθώς και η μικρή μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 26 εκατ. ευρώ).
Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 83 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές και από λοιπές υπηρεσίες μειώθηκαν.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 304 εκατ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 333 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2006, κυρίως επειδή οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση μειώθηκαν κατά 354 εκατ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)
Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 1.877 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 12.185 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, πρώτον, την μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, δεύτερον, τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και τρίτον, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Αντίθετα, παρατηρήθηκε άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 729 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 717 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 415 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 403 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ ή 7,8%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 994 εκατ. ευρώ ή 8,8%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 127 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου των μεταφορικών υπηρεσιών, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,2% και οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 6,4%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 443 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 833 εκατ. ευρώ οφείλεται αφενός στην αύξηση των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ (η οποία παρατηρήθηκε κυρίως το μήνα Φεβρουάριο) και αφετέρου στη μείωση των εισπράξεων (τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο).
Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Τον Απρίλιο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 355 εκατ. ευρώ, κατά 79 εκατ. ευρώ μικρότερο από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2006. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).
Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2007
το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.273 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 1.101 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2006. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά αποκλειστικά τη άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2.766 εκατ. ευρώ, κατά 268 εκατ. ευρώ υψηλότερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2006.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων (με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 2.818 εκατ. ευρώ τον
Απρίλιο του 2007, μεγαλύτερο κατά 1.032 εκατ. ευρώ από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Στο τετράμηνο
Ιανουαρίου - Απριλίου 2007 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 9.912 εκατ. ευρώ, έναντι 9.136 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Απρίλιο του 2007 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αφορούσαν κατά κύριο λόγο εισροή 322 εκατ. ευρώ για την απόκτηση από την LAFARGE SA της συμμετοχής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕ, και δευτερευόντως εισροή 26 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της SIEMENS ENTERPRISES COMMUNICATION AE από τη NOKIA. Την ίδια περίοδο, οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους έφθασαν τα 207 εκατ. ευρώ, και κυρίως αφορούσαν εκροή ύψους 64 εκατ. ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της PIRAEUS BANK στη Σερβία (38 εκατ. ευρώ) και σε αυτό της TIRANA BANK στην Αλβανία (26 εκατ. ευρώ), καθώς και εκροή 25 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την BELVEN ASSOCIATES AE ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελβετία. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 425 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους (ύψους 1.438 και 157 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από αγορές κυρίως ομολόγων και δευτερευόντως εντόκων γραμματίων και παραγώγων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος, ύψους 859, 117 και 168 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.766 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά την αύξηση των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό τη μείωση του υπολοίπου των αντίστοιχων καταθέσεων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό μόνο βαθμό από την εκροή κεφαλαίων για αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και σε άλλους κατοίκους Ελλάδος.
Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2007 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 1.973 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 424 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 2.397 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 11.476 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου (έναντι μόνο 755 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006), δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 12,2 και 4,2 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχα) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα εκδόσεως εξωτερικού (ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η σχετικά μικρή καθαρή εισροή ύψους 717 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα αντισταθμίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τοποθετήσεις κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, από αποπληρωμές δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους σε κατοίκους.
Στο τέλος Απριλίου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)
Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Μαΐου 2007 θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου 2007.