Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
13/11/2013 - Δελτία Τύπου
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, ήταν ο κύριος ομιλητής στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα παρουσία εκπροσώπων του τραπεζικού και επιχειρηματικού κλάδου από τις δύο χώρες. Στην ομιλία του ο κ. Γ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις ισχυρές και διευρυνόμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά και στην συντελούμενη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που έχει οδηγήσει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες σε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Παράλληλα, ο κ. Γ. Προβόπουλος εστίασε στις εξελίξεις που συντελούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Με την έξαρση της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου που έχει επιτευχθεί είναι εντυπωσιακή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, έχοντας αντέξει μια τέτοια θύελλα, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένος και ανακτά την ανταγωνιστικότητά του.
Αυτό είναι αποτέλεσμα δύσκολων αποφάσεων, σκληρής δουλειάς και μεθοδικής προσπάθειας. Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος. Οι τράπεζες θα διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το ενεργητικό τους και αυτό θα απελευθερώσει κεφάλαια απαραίτητα για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων.»
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνιστά στρατηγική επιλογή που συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, κάποιες συγχωνεύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια αγοράς που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους.
Τέλος, αναφερόμενος στις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε: «Υπό το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί αναμένω η ελληνική οικονομία από το 2014 να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης - ήδη οι αγορές δείχνουν να το αντιλαμβάνονται αυτό. Επωμιστήκαμε ένα μεγάλο κόστος, κάναμε πολύ κόπο, τώρα αναμένουμε τους καρπούς.»