EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Εγκαίνια έργων ζωγραφικής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. στην Washington

03/10/2002 - Δελτία Τύπου

Έγιναν σήμερα με την παρουσία πλήθους διακεκριμένων καλεσμένων, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Η Γένεση της Νεώτερης Ελληνικής Ζωγραφικής», στο κεντρικό κτίριο της Federal Reserve System (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών) στην Ουάσιγκτον.

Η έκθεση περιλαμβάνει τριάντα εννέα έργα των σημαντικότερων ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830-1930 από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος και εμπλουτίζεται από ορισμένα έργα που έχουν δανείσει έλληνες συλλέκτες, η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Η έκθεση θα διαρκέσει από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2002.

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται υπάρχουν πίνακες των κορυφαίων ζωγράφων, Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Θεόδωρου Βρυζάκη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Ιωάννη Ζαχαριά, Περικλή Πανταζή, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Γιάννη Τσαρούχη, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Βικεντίου Λάντσα, Ορέστη Κανέλλη κ.α.

Ετσι, το φιλότεχνο κοινό της Αμερικής θα γνωρίσει σπουδαία δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής κατά την πρώτη εκατονταετία μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας (1830-1930).

Τα εγκαίνια της έκθεσης, έγιναν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (FED) κ. Άλαν Γκρίνσπαν και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί – όπως ήδη ανέφερε ο κ. Alan Greenspan – καρπό της συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών μας και σύμβολο της δέσμευσής μας να υποστηρίζουμε την Τέχνη και τον πολιτισμό των χωρών μας.

Γνωρίζω ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ασχολείται ενεργά εδώ και αρκετές δεκαετίες με την απόκτηση και έκθεση έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων μορφών Τέχνης, προβάλλοντας τους καλλιτέχνες και τις πολιτιστικές αξίες της Αμερικής. Ομοίως, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μακρά παράδοση στην υποστήριξη της ελληνικής Τέχνης και των Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι προσπάθειες αυτές προάγουν την πολιτιστική ανάπτυξη των κοινωνιών, στην υπηρεσία των οποίων έχουν ταχθεί οι κεντρικές μας τράπεζες.

Η συλλογή και έκθεση έργων τέχνης, είναι μια δραστηριότητα που έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος από το 1928. Τα έργα αυτά, προβάλλουν τις διαφοροποιήσεις, το βαθμό ευαισθησίας και το σύστημα αξιών, που βίωνε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τον αμέσως μετά την εθνική ανεξαρτησία αιώνα.

Η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει μακρά παράδοση, σχεδόν ενός αιώνα, και αποσκοπεί σε αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι βέβαια ουσιώδης για την οικονομική ευημερία και για την ευρωστία των χρηματοπιστωτικών μας συστημάτων, όμως στο ευρύτερο κοινό – αν όχι και σε μας τους ίδιους – φαντάζει κάπως αποκομμένη από την καθημερινή ζωή. Οι συνάδελφοί μου και εγώ χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η έκθεση μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε τη συνεργασία αυτή σε μια διαφορετική διάσταση, πιο κατανοητή από το ευρύτερο κοινό.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η έκθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι, αναβλήθηκε όμως λόγω των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων, να εκφράσω το θαυμασμό μου για το αξιοσημείωτο κουράγιο και το σθένος που επέδειξε ο αμερικανικός λαός. Το ίδιο το γεγονός ότι η έκθεση τελικά πραγματοποιείται αποδεικνύει περίτρανα πως η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου δεν διέκοψε παρά μόνο προσωρινά την καθημερινή ζωή.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω το χαιρετισμό μου εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στα πρόσωπα που κατέστησαν εφικτή τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Alan Greenspan για τη θερμή υποστήριξή του. Είμαι ευγνώμων στον κ. Λουκά Παπαδήμο και τη σύζυγό του, Shanna, για την ουσιαστική συνδρομή τους στη διοργάνωση της έκθεσης όπως αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ευχαριστίες οφείλονται επίσης στην κ. Mary Anne Goley, το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον – ιδιαίτερα την κ. Connie Mourtoupallas – καθώς και στην κ. Μαίρη Μιχαηλίδου και τον κ. Μανώλη Βλάχο για τη σημαντική συμβολή τους».

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας Πωλ Σαρμπάνης στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την οικονομική πορεία της Ελλάδας επιτυχημένη και τόνισε τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδoς στην πορεία αυτή.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Γεώργιος Σαββαΐδης και η πρέσβειρα της Κύπρου κ. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλή.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α. για καλλιτεχνικά θέματα, ιστορικός τέχνης κ. Μαίρη Ανν Γκόλεϋ με την συνδρομή (από ελληνικής πλευράς) της ιστορικού τέχνης κ. Μαίρης Μιχαηλίδου. Σημαντική ήταν και η συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Τον κατάλογο της έκθεσης επιμελήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλης Βλάχος. Κείμενα του καταλόγου έγραψαν οι Μαίρη Ανν Γκόλεϋ, Μανόλης Βλάχος και οι συνεργάτες του, νεώτεροι ιστορικοί της τέχνης, Ζήνα Καλούδη, Μαρία Πλατή, Απόστολος Τριφύλλης, Δέσποινα Τσουργιάννη.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι