EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2001

07/11/2001 - Δελτία Τύπου

Τον Αύγουστο 2001 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 64 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων που υπεραντιστάθμισαν τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων σε σχέση με τον Αύγουστο του 2000.

Η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο 2001 είναι αποτέλεσμα του περιορισμού του ελλείμματος των εκτός καυσίμων αγαθών, ενώ οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο 2000. Όσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, η μείωση του πλεονάσματος προέρχεται από τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Εξάλλου, η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων οφείλεται στις εισπράξεις από άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς οι οποίες περιλαμβάνονται στην κατηγορία ''λοιποί τομείς'', ενώ η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων οφείλεται στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2001 περιορίστηκε κατά 225 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 4.383 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και στην αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και μεταβιβάσεων. Το έλλειμμα όμως του ισοζυγίου των εισοδημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε.

Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων στο οκτάμηνο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη σημαντική άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων, η οποία υπερκάλυψε την άνοδο των πληρωμών για εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να περιοριστεί κατά 385 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες οδήγησε σε σημαντική διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, το οποίο κάλυψε μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορικού ελλείμματος από ό,τι το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2000. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων προέρχεται κυρίως από την άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφανίζει αυξημένο πλεόνασμα, κυρίως λόγω των εισπράξεων από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Αύγουστο του 2001 παρατηρείται σημαντική εισροή κεφαλαίων στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου η οποία οφείλεται στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου και προμετόχων από μη κατοίκους. Αντίθετα, σημαντική εκροή παρουσιάζει η κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η οποία είναι αποτέλεσμα της μείωσης των καταθέσεων μη κατοίκων στην Ελλάδα και της παράλληλης αύξησης των καταθέσεων των κατοίκων (κυρίως τραπεζών) στο εξωτερικό.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2001 οι άμεσες επενδύσεις εμφανίζουν καθαρή εισροή 700 εκατ. ευρώ, έναντι σημαντικής εκροής την ίδια περίοδο του 2000, εξέλιξη η οποία οφείλεται στην εισροή κεφαλαίων για την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της INTERAMERICAN από την EUREKO τον Ιούλιο του 2001. Η καθαρή εισροή για επενδύσεις χαρτοφυλακίου κατά το οκτάμηνο αυτό διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 8.120 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000, λόγω της συνεχιζόμενης εισροής κεφαλαίων για την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και προμετόχων, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παρά τη σταδιακή μείωση της διαφοράς των ελληνικών επιτοκίων από αυτά των χωρών της ζώνης του ευρώ. Όσον αφορά την εμφανιζόμενη ως ‘’εκροή’’ στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη σταδιακή αποδέσμευση, από την αρχή του τρέχοντος έτους, των ανακαταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σε συνάλλαγμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οφείλεται επίσης στην εξόφληση δανείων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και στην στατιστική απεικόνιση της μεταβολής των συναλλαγματικών διαθεσίμων λόγω εναρμόνισης προς τον ενιαίο ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, από την αρχή του τρέχοντος έτους έπαψαν να προσμετρώνται στα συναλλαγματικά διαθέσιμα: (α) οι απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, (β) οι απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ και (γ) η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο μετοχικό κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ε.Κ.Τ.

Οι εξελίξεις στα ισοζύγια τρεχουσών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών διαμόρφωσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας (με βάση τον ορισμό της ΕΚΤ) σε 7,8 δισεκ. ευρώ (7,1 δισεκ. δολάρια) στο τέλος Αυγούστου 2001.

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι