Η παρατεταμένη άνοδος των τιμών πολλών καταναλωτικών ειδών συνεπάγεται απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων των τιμών που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό αποταμιεύσεων και επενδύσεων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.
Η παρατεταμένη άνοδος των τιμών πολλών καταναλωτικών ειδών συνεπάγεται απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων των τιμών που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό αποταμιεύσεων και επενδύσεων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα καθώς αυτό χάνει γρήγορα την αξία του.
Από την άλλη πλευρά ο αποπληθωρισμός, δηλαδή μια συνεχιζόμενη, ευρείας κλίμακας πτώση των τιμών σε όλη την οικονομία η οποία δεν οφείλεται σε βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, μπορεί να έχει και πάλι σημαντικές αρνητικές προεκτάσεις, γιατί μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά μειώσεων των τιμών.
Για παράδειγμα, οι καταναλωτικές αποφάσεις μπορεί να αναβάλλονται συστηματικά αν υπάρχουν προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν έτσι να έχουν πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Μπορεί μάλιστα να χρειαστεί να μειώσουν ή να παγώσουν τους μισθούς ή ακόμη και να προχωρήσουν σε περικοπές του προσωπικού τους όσο υποχωρεί η ζήτηση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας. Η οικονομία θα αρχίσει να επιβραδύνεται καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά. Τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν καθώς μειώνονται οι μισθοί και οι δαπάνες, αλλά το δημόσιο χρέος δεν θα μειώνεται και θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν περικοπές και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, για παράδειγμα στις υποδομές και την υγεία. Επομένως, οι αρνητικές συνέπειες του αποπληθωρισμού γίνονται αισθητές σε όλους.
Συνεπώς, οι μακρόχρονες περίοδοι υψηλού πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού ασκούν αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία.
Η διατήρηση σταθερών τιμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας, γι' αυτό και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται ως πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο στόχος αυτός αντικατοπτρίζει ιστορικά διδάγματα και αντανακλά τη γενικά αποδεκτή άποψη ότι, με τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, η νομισματική πολιτική συμβάλλει σημαντικά στη διατηρήσιμη ανάπτυξη, την οικονομική ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.