EN

Ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ) είναι ένα δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), τις τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Το ΕΣΧΕ καλύπτει τόσο τη μακροπροληπτική όσο και τη μικροπροληπτική εποπτεία. Βασικό καθήκον του είναι να διασφαλίζει συνεπή και αποτελεσματική χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) είναι αρμόδιο για τη μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΕΕ.

Μεταξύ των κύριων καθηκόντων του ΕΣΣΚ περιλαμβάνονται:

  • η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών για τον εντοπισμό συστημικών κινδύνων,
  • η έκδοση προειδοποιήσεων όταν οι συστημικοί κίνδυνοι θεωρούνται σημαντικοί,
  • η έκδοση συστάσεων για τη λήψη μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί,
  • η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις προειδοποιήσεις και συστάσεις του,
  • η συνεργασία και ο συντονισμός με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και τα διεθνή φόρα.

Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές είναι οι εξής:

  • η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ),
  • η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) και
  • η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ).

Το έργο των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών επικεντρώνεται στην εναρμόνιση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην ΕΕ. Αυτή επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων, μιας δέσμης εποπτικών προτύπων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές μεριμνούν για τη συνεπή εφαρμογή του εγχειριδίου κανόνων με σκοπό τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης. Επίσης, έχουν αναλάβει το καθήκον να αξιολογούν τυχόν κινδύνους και ευπάθειες εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  • ΕΑΤ
  • ΕΑΑΕΣ
  • ΕΑΚΑΑ

Το έργο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στοχεύει στην εξασφάλιση αποτελεσματικού επιπέδου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα ώστε να διατηρείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ και η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΑΤ έχει καθήκον, μέσω της θέσπισης δεσμευτικών τεχνικών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών, να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό ενιαίο εγχειρίδιο εποπτικών κανόνων για τον τραπεζικό τομέα. Οι κανόνες αυτοί συμβάλλουν στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού και σε υψηλά επίπεδα προστασίας καταθετών, επενδυτών και καταναλωτών.

Επιπλέον, αξιολογεί τους κινδύνους και τις ευπάθειες του τραπεζικού τομέα της ΕΕ παράγοντας τακτικές εκθέσεις εκτίμησης κινδύνων και διενεργώντας πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Μεταξύ των άλλων καθηκόντων της ΕΑΤ είναι η διερεύνηση της ανεπαρκούς εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ από τις εθνικές αρχές και η παροχή ανεξάρτητων συμβουλών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή την Επιτροπή.

Το έργο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) περιλαμβάνει την πρόληψη των κινδύνων αποσταθεροποίησης του ασφαλιστικού τομέα.

Η ΕΑΑΕΣ έχει καθήκον να διασφαλίζει τη σταθερότητα των ασφαλιστικών αγορών και την προστασία των ασφαλισμένων και των μελών των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της προστασίας των επενδυτών και η προώθηση της σταθερής και εύρυθμης λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

 Content Editor


​Κοιν​ά όργ​​​ανα

  • Συμβο​ύλιο Προσφυγών: Το Συμβούλιο Προσφυγών είναι ένα ανεξάρτητο όργανο αρμόδιο για τις προσφυγές όσων επηρεάζονται από τις αποφάσεις των τριών Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών.
  • Μεικτή Επιτροπή: Η Μεικτή Επιτροπή των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών διασφαλ​ίζει τη συνεπή ανάπτυξη και εφαρμογή του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων σε διατομεακό επίπεδο.​​​​
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι