Ιστορία της Βιβλιοθήκης
Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια από τις σημαντικότερες και αρτιότερες επιστημονικές βιβλιοθήκες στη χώρα στον τομέα της οικονομικής επιστήμης.
Αποτελεί μια από τις πρώτες υπηρεσιακές μονάδες που δημιουργήθηκαν στην Τράπεζα − από την ίδρυσή της το 1928 − και στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα σε έναν χώρο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς στα θέματα που σχετίζονται με τις εργασίες της Τράπεζας, όπως η οικονομική επιστήμη, η τραπεζική και η κεντρική τραπεζική, τα χρηματοοικονομικά, η νομισματική πολιτική, η ελληνική οικονομία και η ιστορία της, η παγκόσμια οικονομία, η στατιστική, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο και η διοίκηση επιχειρήσεων.
Οι συλλογές
Η
έντυπη συλλογή της Βιβλιοθήκης αριθμεί περίπου 180.000 τόμους και περιλαμβάνει, εκτός από τις εκδόσεις της Τράπεζας, βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, ελληνικές και ξενόγλωσσες εφημερίδες, ετήσιες εκθέσεις κεντρικών τραπεζών και δοκίμια εργασίας. Σημαντικό τμήμα της συλλογής καταλαμβάνουν οι εκδόσεις διεθνών οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Η
ηλεκτρονική συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 50 βάσεις δεδομένων που περιέχουν ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία, στατιστικά δεδομένα και εφημερίδες. Στον αριθμό περιλαμβάνονται τα βασικά εργαλεία αναζήτησης στις πηγές της Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, περιλαμβάνει συλλογή με CD-ROM και DVD, μικροφίσες, μικροταινίες που περιέχουν εφημερίδες (όπως Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελληνικές εφημερίδες), σειρές δοκιμίων εργασίας κ.λπ.
Η
συλλογή σπάνιων βιβλίων της Βιβλιοθήκης αποτελείται από περίπου 1.000 τόμους. Το παλαιότερο βιβλίο είναι τα «Άπαντα του Πλάτωνος» που εκδόθηκε στη Βασιλεία το 1534.
Συμμετοχή σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς
Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει ως μέλος:
- στη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων (International Federation of Library Associations and Institutions − IFLA) από το 1993,
- στην Ομάδα Βιβλιοθηκών Κεντρικών Τραπεζών (Central Bank Librarians’ Group) από το 2003,
- στον Εθνικό Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – ΕΚΤ) από το 1994,
- στο Συλλογικό Κατάλογο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΚΕΑΒ) από το 2008.