EN

Κυριάκος Βαρβαρέσος: Η Βιογραφία ως Οικονομική Ιστορία

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Η βιογραφία ως οικονομική ιστορία

Συγγραφέας: Ανδρέας Κακριδής

Εκδότης: Τράπεζα της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης)

Έτος έκδοσης: 2017

Αριθμός σελίδων: 622

Διάσταση: 24 x 17 εκ.

Είδος βιβλίου: Οικονομική Ιστορία

ISBN: 978-960-7032-77-5

Κεντρική διάθεση:
α. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα (Αμερικής 13, τηλ.: 210 3614143) και τη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11, τηλ.: 2310 288036)
β. Εταιρία «Ι. Νικολόπουλος & Σία ΕΕ –
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου»
(Ζαλόγγου 9, 106 78 Αθήνα, τηλ.: 210 3800520).

 

Το βιβλίο ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το έτος 2018, στην κατηγορία «Μαρτυρία - Bιογραφία - Χρονικό - Ταξιδιωτική Λογοτεχνία».


Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στον χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και αργότερα καθηγητής, Υπουργός Οικονομικών κατά την πτώχευση του 1932, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έως το 1946, Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης στη διάρκεια της Κατοχής και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 1945, υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας, ο Βαρβαρέσος συνέδεσε το όνομά του με τις πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η δράση του στο διεθνές προσκήνιο. Από το Συνέδριο της Ειρήνης μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου συμμετείχε ως απλός σύμβουλος, μέχρι το Bretton Woods, όπου προΐστατο της ελληνικής αποστολής, ο Βαρβαρέσος ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις της εποχής. Διαπραγματεύθηκε τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και η μεταπολεμική βοήθεια. Απέκτησε τη φήμη οξυδερκούς εμπειρογνώμονα και ικανού διαπραγματευτή. Στηρίχθηκε στη φήμη αυτή, το 1946, για να εκλεγεί στο πρώτο συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1957.

Σήμερα, όσοι τον θυμούνται έχουν κυρίως υπόψη τους την περίφημη «Έκθεση επί του Οικονομικού Προβλήματος της Ελλάδος», ένα μακροσκελές κείμενο που υπέβαλε στην κυβέρνηση Πλαστήρα, το 1952, με τις προτάσεις του για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρά τη σημασία της, η «Έκθεση» δεν παύει να αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του – ψηφίδα μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας του ανθρώπου και της εποχής του.

Αυτή είναι η εικόνα που φιλοδοξεί να αναδείξει η βιογραφία Βαρβαρέσου, ανοίγοντας ένα παράθυρο στις αγωνίες, τις επιτυχίες και τις απογοητεύσεις τεσσάρων δεκαετιών ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Ανδρέας Κακριδής είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου· από το 2017 είναι επίσης ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος. Σπούδασε οικονομικά στο Balliol College της Οξφόρδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς την οικονομική ιστορία και την ιστορία της οικονομικής σκέψης, και το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την οικονομική σκέψη και το ζήτημα της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Έχει διδάξει ως Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το 2014-15 διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ελληνική οικονομική ιστορία και η ιστορία της οικονομικής σκέψης, με έμφαση στα νομισματικά ζητήματα και την οικονομική ανάπτυξη.


Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι