EN

Μουσείο

Σας πληροφορούμε ότι, για την ολοκλήρωση απαραίτητων τεχνικών εργασιών, το Μουσείο της ΤτΕ θα παραμείνει προσωρινά κλειστό.

Οι επισκέψεις στο Μουσείο πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία των κλειστών μουσείων. Συγκεκριμένα, για την είσοδο των επισκεπτών απαιτείται επίδειξη:
• πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
• αρνητικού αποτελέσματος ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) που έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν από την ώρα επίσκεψης, ή
• πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν,
σε συνδυασμό με αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο αποδεικτικό έγγραφο, προκειμένου να γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Η παραπάνω υποχρέωση αφορά άτομα από δώδεκα ετών και άνω.

Κατά τις ομαδικές επισκέψεις, τα παραπάνω συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο συνοδό / εκπαιδευτικό για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες και ελέγχονται πριν την είσοδο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο, τις λειτουργίες και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει στο Μουσείο της τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και την ένταξη της χώρας σε αυτήν.

Ο επισκέπτης του Μουσείου, ακολουθώντας το ιστορικό νήμα της παρουσίασης, αναζητεί τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί τη σταδιακή εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

Με μια σειρά εφαρμογών πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα και με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών, η επίσκεψη μετατρέπεται σε μια εμπειρία που συνδυάζει γνώση και ψυχαγωγία.

Τα εκθέματα, προερχόμενα από τις Συλλογές της Τράπεζας, λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για την κατανόηση της οικονομικής και νομισματικής ιστορίας, καθώς και της διαδικασίας σχεδιασμού και παραγωγής των τραπεζογραμματίων και νομισμάτων του νεότερου ελληνικού κράτους.

Στις Συλλογές της Τράπεζας περιλαμβάνονται επίσης και αντικείμενα αισθητικού ενδιαφέροντος: νομίσματα, τραπεζογραμμάτια και νομισματόμορφα αντικείμενα (όπως παράσημα, μετάλλια, κ.ά.), έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεραμικά), αρχιτεκτονικά στοιχεία (υαλογραφήματα, ψηφιδωτές συνθέσεις, τοιχογραφίες), έπιπλα, διακοσμητικά, αντίκες, φωτογραφίες. Πολλά από τα αντικείμενα αυτά κοσμούν χώρους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συντήρηση και η διατήρηση των αντικειμένων των Συλλογών συντελείται από επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των εργαστηρίων συντήρησης καμβά, χαρτιού και μετάλλου.

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι