Τίτλος: ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος | FRAMES OF REFERENCE: From the Bank of Greece Collection (δίγλωσσο)
Συγγραφέας: Χάρις Κανελλοπούλου
Εκδότης: Τράπεζα της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης)
Έτος έκδοσης: 2018
Αριθμός σελίδων: 272
Διάσταση: 30 x 28 εκ.
Είδος βιβλίου: Λεύκωμα
ISBN: 978-960-7032-81-2
Κεντρική διάθεση:
α. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα (Αμερικής 13, τηλ.: 210 3614143) και τη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11, τηλ.: 2310 288036)
β. Εταιρία «Ι. Νικολόπουλος & Σία ΕΕ – Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου» (Ζαλόγγου 9, 106 78 Αθήνα, τηλ.: 210 3800520).
Το λεύκωμα αποτελεί τη συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την οποία οργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας με αφορμή την επέτειο 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της το 1928.
Είναι την ίδια χρονιά, το 1928, που η Τράπεζα ξεκινά να συλλέγει τα καλλιτεχνικά αποκτήματά της, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, για να φθάσει σήμερα η Συλλογή της να αριθμεί περίπου 3.000 έργα τέχνης. Στην έκδοση παρουσιάζεται μια επιλογή 157 έργων αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών. Για τη μελέτη τους λαμβάνονται υπόψη κύριες θεματικές που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν «τόπους αναφοράς» διαχρονικής σημασίας για τη νεοελληνική τέχνη: η αναφορά στην αρχαιότητα, η προσέγγιση του καθημερινού κόσμου, το τοπίο ως οδηγός για την καλλιτεχνική έκφραση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πολλαπλές αναγνώσεις των έργων και στις ερμηνείες με τις οποίες κάθε θεματική εξυπηρέτησε ανά εποχή διαφορετικούς στόχους – καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς – προωθώντας τα αντίστοιχα μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία. Έτσι, και η ίδια η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος προσεγγίζεται ως ένας «τόπος αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να διατυπώσουν διαχρονικά όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.
Βιογραφικό συγγραφέα
Η Χάρις Κανελλοπούλου είναι ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη και επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται συστηματικά με την επιμέλεια εκθέσεων, συνεργαζόμενη με φορείς όπως το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κ.ά. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη· στην τέχνη στον δημόσιο χώρο· στον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης· και στη σχέση τέχνης και αρχείου (με συναφή́ την έκδοση, σε επιστημονική επιμέλειά της, του συλλογικού τόμου Κριτική+Τέχνη Νο6. Σύγχρονη Τέχνη και Αρχείο: αρχειακές συλλογές, καλλιτεχνικές πρακτικές, προβληματισμοί. Αθήνα: AICA Hellas, 2015, επανέκδοση 2020). Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης Aica Hellas και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.