EN

Για να επιτελέσει τo έργο της, η διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα συνεργατών.

Τα βιογραφικά ανά συνεργάτη μπορείτε να τα δείτε παρακάτω. Πατώντας το σύμβολο (+) μπορείτε να δείτε το αναλυτικό περιεχόμενο.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Δρακάτος (Πρόεδρος της ΕΜΕΚΑ, 2009-2013)

Γεννήθηκε στην Ιθάκη. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Οικονομικής Στατιστικής στο London School of Economics (βραβείο Bowley 1963).
Γεννήθηκε στην Ιθάκη. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Οικονομικής Στατιστικής στο London School of Economics (βραβείο Bowley 1963). Aπό το 1957 ως το 1976 εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών). Το 1969 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής της Στατιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1996, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος. Διετέλεσε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής (1978-1979), διοικητής της ETBA (1989-1991), μέλος της Επιτροπής Αγγελοπούλου (1989-1990), πρόεδρος του Δ.Σ. του KEΠE (1990-1993), πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών, πρόεδρος του επιστημονικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Δ.E. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, καθώς και μέλος διαφόρων διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2013. Κύρια αυτοτελή έργα: Συναρτήσεις παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας (Aθήναι 1964), Ελληνικές οικονομικές στατιστικές (Aθήναι 1982), Στατιστική (Aθήναι 1984), H ελληνική οικονομία σε κρίση (Aθήναι 1988), Δυσχέρειες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση (Aθήναι 1992), Περιγραφική οικονομική στατιστική (Aθήναι 1993), H ελληνική οικονομία προς σταθεροποίηση (Aθήναι 1996), O μεγάλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας (Aθήναι 1997), - Προβλήματα συγκλίσεως (Aθήναι 2000), O στόχος της αναδιαρθρώσεως (Aθήναι 2004). Επίσης δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός (Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ)

Γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών από το 1973 και από το 2010 ομότιμος καθηγητής, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Academia Europaea, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και σε άλλα διεθνή επιστημονικά Ιδρύματα. Εταίρος (Fellow) του Institute of Physics (UK) και ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, η οποία τον τίμησε με εύφημο μνεία (1998). Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος (1997) και τιμητικές διακρίσεις από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2013) και το 2008 για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το οποίο συμβραβεύθηκε με τον τ. αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore, με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007. Διάκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών, Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης, Yoram Kaufman Award της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (2015), Παρασημοφόρηση από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (2015), Blaise Pascal Medal από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών (2015). Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στη διεθνή βιβλιογραφία και επιστημονικά συγγράμματα. Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, τέως Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, καθώς και εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών.

Καθηγήτρια Μαργαρίτα Αριανούτσου–Φαραγγιτάκη

Είναι Διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σημαντική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της Οικολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Οικοσυστημάτων, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 40 χρόνια. Έχει εκλεγεί και διατελέσει δύο φορές Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολόγων της Μεσογείου (ISOMED) μεταξύ των ετών 1987-1991 και 2000-2010. Από την Ένωση αυτή έχει λάβει και τιμητική διάκριση για την προσφορά της στην έρευνα της Οικολογίας των Μεσογειακών Οικοσυστημάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας το διάστημα 2010-2012. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών, ενώ διετέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Η κ. Αριανούτσου είναι μέλος της Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου της ΓΓΕΤ για το περιβάλλον. Μεταξύ των ετών 2002 και 2005 συμμετείχε ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση 5 βιβλίων από τους εκδοτικούς οίκους Kluwer, Plenum Press, Millpress και Springer. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 διεθνή και ελληνικά συνέδρια, σε πολλά από τα οποία ως προσκαλεσμένη ομιλήτρια. Στο δυναμικό της συγκαταλέγεται και η διοργάνωση 4 διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει συντονίσει πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εθνικούς φορείς (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Παιδείας). Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 10 διδακτορικών διατριβών και περισσότερων από 40 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Βιολογίας, μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Χημείας (ΔΙΧΗΝΕΤ) και στο Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών) του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, και έχει εκδώσει ένα βιβλίο στο αντικείμενο αυτό. Πληροφορίες για την πλήρη επιστημονική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα μπορεί να αναζητηθούν εδώ.

Καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1973) και Διδάκτορας του University College London, (1976), Yφηγητής (D.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1973) και Διδάκτορας του University College London, (1976), Yφηγητής (D.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Τομείς Της επιστημονικής του δραστηριότητας είναι: Φυσική Δομημένου Περιβάλλοντος - Ατμοσφαιρική ρύπανση, Ανάπτυξη τεχνολογίας περιβαλλοντικών μετρήσεων, επιτόπιων και από απόσταση, Μελέτη του ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος της ατμόσφαιρας, Ήπιες μορφές και Εξοικονόμηση ενέργειας, Εφαρμοσμένη Κλιματολογία - Κλιματικές Αλλαγές. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και επιστημονικές εκθέσεις. Είναι Fellow of the Institute of Electrical Eng. (FIEE, UK), Chartered Eng. (UK), Fellow of the Royal Meteorological Society (FRMS, UK), μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Chartered Eng. (GR), μέλος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβαλλοντικών Ερευνών (EERO) και της Γεωργιανής Ακαδημίας Επιστημών.

Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος

Διαθέτει διδακτορικό στο μοντελισμό ατμοσφαιρικών διεργασιών από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Αγγλία, Μάστερ Επιστημών στην Τηλεπληροφορική από το Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλία, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαθέτει διδακτορικό στο μοντελισμό ατμοσφαιρικών διεργασιών από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Αγγλία, Μάστερ Επιστημών στην Τηλεπληροφορική από το Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλία, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 2000. Ήταν Κύριος συγγραφέας (lead author) στο 4th Assessment Report της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα (IPCC) του ΟΗΕ (βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης το 2007) στο βιβλίο Climate Change 2007: Impacts, adaptation and vulnerability. Είναι Κύριος Ερευνητής στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ENSEMBLES (το οποίο έχει στόχο τη μείωση της αβεβαιότητας στις μελλοντικές κλιματικές προσομοιώσεις), DeSurvey (το οποίο έχει στόχο την εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης στη λεκάνη της Μεσογείου) και CIRCE (το οποίο στοχεύει στην εκτίμηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου). Επίσης έχει εμπειρία σε παγκόσμια μοντέλα χημείας και κυκλοφορίας και έχει συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Κλίμα (WCRP) του ΟΗΕ στην εκτίμηση της συμπεριφοράς των ατμοσφαιρικών μοντέλων. Είχε ενεργό συμμετοχή στη μετεωρολογική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετέχοντας σε δράσεις με σκοπό τη βελτίωση προγνωστικής ικανότητας επιφανειακών θερμοκρασιών και ανέμου και την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου με σκοπό τη καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις Ολυμπιακές πόλεις του Βόλου και του Ηρακλείου. Συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την επικαιροποίηση του χάρτη αιολικού δυναμικού της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας 30 άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 55 άρθρων σε διεθνή συνέδρια.

Καθηγητής Γεώργιος Α. Γιαννόπουλος

Είναι Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών).
Είναι Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών). Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του οποίου ήταν αντιπρόεδρος (πρόεδρος τη διετία 2010-2012), ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΑΠΘ ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής για 20 χρόνια και ιδρυτής και Διευθυντής για 10 χρόνια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στις Μεταφορές. Έχει δημοσιεύσει 250 περίπου επιστημονικές εργασίες, μονογραφίες και άρθρα και έχει συγγράψει 10 βιβλία, εκ των οποίων τα 2 στην αγγλική. Έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο διακεκριμένης διεθνούς δραστηριότητας του Transportation Research Board της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι επίσης σήμερα μέλος, και πρώην πρόεδρος, του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα στις Μεταφορές (Transport Advisory Group) και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας για την έρευνα στις Μεταφορές του US/TRB.

Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας

Είναι Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής. Είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1977), με Μάστερ (1978) και διδακτορικό (1981) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Είναι Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής. Είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1977), με Μάστερ (1978) και διδακτορικό (1981) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες μελέτες κυκλοφορίας και βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων και μη ερευνών της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έμφαση στην Κυκλοφοριακή Τεχνική και στην Οδική Ασφάλεια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2900 αναφορές στο έργο του (h-index: 27). Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων για τα προβλήματα κυκλοφορίας και αστικής ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια και έχει έντονη σχετική παρουσία στα ΜΜΕ. Συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές και την ποιότητα ζωής. Διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταφορών, Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, μέλος της Επιτροπής για την αξιολόγηση Σχολών Πολιτικών Μηχανικών της Κροατίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταφορών. Είναι μέλος του ΤΕΕ, ΣΠΜΕ, ΟΔΟΜΕΛ, ΣΕΣ και ASCE.

Καθηγητής Γεώργιος Δονάτος

Είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έλαβε Master’s από το Τμήμα Στατιστικής του Concordia University και Διδακτορικό και Υφηγεσία από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε Research Fellow του Center for Econometric Research του Concordia University και επιστημονικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ. Διετέλεσε πρόεδρος Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης ελληνικών πανεπιστημίων και μέλος Συγκλήτου και Δ.Ε. πανεπιστημίων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων κ.λπ. Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και είναι συγγραφέας βιβλίων, ερευνητικών μονογραφιών και σημαντικού αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας (1956-2018)

Ήταν καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στη Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984).
Ήταν καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στη Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984). Έχει συντονίσει 50 ερευνητικά προγράμματα, και υπήρξε κύριος ερευνητής σε άλλα 25. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος σε περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μελέτες και προγράμματα. Έχει κάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2400 αναφορές στο έργο του (h factor: 27). Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.) (2008-2010) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010). Από το 2008 ήταν επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ που διενεργεί τις Εθνικές Απογραφές των αερίων του θερμοκηπίου για το Πρωτόκολλο του Κιότο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (2014) διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας των Διεθνών Διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Υπήρξε μέλος πολλών ομάδων εργασίας της ΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος. Από το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς επιτροπές.

Καθηγητής Παντελής Κάπρος

Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.
Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Από το 2000 έως το τέλος 2004 ήταν Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000). Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, της Μακροοικονομίας, της Επιχειρησιακής Έρευνας και του Μαθηματικού Προγραμματισμού. Έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις ενεργειακές αγορές, το περιβάλλον και τη γενική οικονομική ισορροπία και έχει εικοσαετή επαγγελματική πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της ενεργειακής και οικονομικής πολιτικής.

Καθηγητής Ανδρέας Καραμάνος

Από το 1980 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας. Από το Μάρτιο του 2014 Ομότιμος Καθηγητής του Γ.Π.Α. Αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ του Παν/μίου του Reading στη Γεωργική Βοτανική.
Από το 1980 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας. Από το Μάρτιο του 2014 Ομότιμος Καθηγητής του Γ.Π.Α. Αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ του Παν/μίου του Reading στη Γεωργική Βοτανική. Διευθυντής του Τομέα Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α (1988/89). Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Γ.Π.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου Ιδρύματος (1991-1997). Πρύτανης του Γ.Π.Α. (2000-2004). Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. (2009-2013). Το Μάρτιο του 2004 ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007. Διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος του τριμελούς Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2003), εκλεγμένο τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων (2003-2004), εκλεγμένος εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (2003-2004), μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του κλάδου Γεωπονίας του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (1997-2000). Από το 2005 έως το 2011 προήδρευσε της Διοικούσας Επιτροπής (Steering Committee) της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη (2005-2007). Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δια Βίου Μάθησης και προήδρευσε της Διυπουργικής Επιτροπής για την εκπόνηση του σχεδίου Νόμου (τώρα ν. 3653/2008) για την έρευνα και την τεχνολογία (2005-2007). Μέλος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) (Μάιος-Νοέμβριος 2015). Μέλος του Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κυπριακής Δημοκρατίας (από Νοέμβριο 2015). Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έχει προταθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως υποψήφιος της Ελλάδος για το Διεθνές Βραβείο Bertebo της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας (1999). Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συναντήσεις του ΟΟΣΑ, σε συνέδρια και στη Γενική Συνέλευση της UNESCO (Παρίσι, 2005).

Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης

Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος του ΕΟΤ.
Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος του ΕΟΤ. Καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2002 - σήμερα) και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 1985-2002 (Τμήμα Περιβάλλοντος). Έχει διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό-ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε θέματα ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης στην ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη χωροταξία και την περιβαλλοντική διαχείριση και σχεδιασμό. Σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, World Bank, FAO, UNEP κ.λπ.) σε θέματα σχεδιασμού για τουρισμό, χωροταξίας και περιβάλλοντος, διαχείρισης παράκτιων περιοχών, νησιωτικής ανάπτυξης με αποστολές σε μεσογειακές και αφρικανικές χώρες.

Αν. Καθηγήτρια Αρετή Κοντογιάννη

Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια (2013) στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, με γνωστικό αντικείμενο την οικονομική αξιολόγηση επιπτώσεων περιβαλλοντικών και ενεργειακών πόρων.
Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια (2013) στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, με γνωστικό αντικείμενο την οικονομική αξιολόγηση επιπτώσεων περιβαλλοντικών και ενεργειακών πόρων. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει: 13 χρόνια διδακτικής εμπειρίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετοχή σε 50 ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων σε περισσότερα από 100 συνέδρια και ημερίδες. Έχει 3 βιβλία σε διαδικασία συγγραφής και 65 δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από το 1998, είναι Ερευνητικός Εταίρος επί τιμή στο Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), University of East Anglia (UK). Υπήρξε εξωτερική σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (DEFRA) του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα συμμετοχικών μεθόδων και περιβαλλοντικής αξιολόγησης, και εξωτερική εμπειρογνώμονας σε μια σειρά εθνικών περιβαλλοντικών επιτροπών και ομάδων εργασίας (task forces). Το διάστημα 1998-2004 διετέλεσε Ακαδημαϊκή Συντονίστρια για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. Από το 2009 είναι μέλος της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (EMEKA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι: διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διαχείριση φυσικών πόρων, ανάλυση κόστους-οφέλους των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με έμφαση στη μη αγοραία αποτίμηση), ολοκληρωμένη ανάλυση σεναρίων, οικονομικά της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ανάλυση συγκρούσεων (stakeholder analysis) στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Καθηγητής Εμμανουήλ Μπαλτατζής

Ομότιμος Καθήγητης Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του ΕΚΠΑ. Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Manchester και Υφηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.
Ομότιμος Καθήγητης Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του ΕΚΠΑ. Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Manchester και Υφηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Διευθυντής του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας. Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Υπότροφος του Υπουργείου Συντονισμού, του ΕΙΕ και της Royal Society of London. Μέλος επιστημονικών εταιρειών εξωτερικού και εσωτερικού και μέλος της Επιτροπής Γεωλογίας του ΔΙΚΑΤΣΑ. Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ. Συμμετοχές σε πολλά διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πλήθος αναφορών στο έργο του. Τρεις βραβεύσεις από την Ακαδημία Αθηνών. Μέλος συντακτικής επιτροπής διεθνών περιοδικών. Εξωτερικός κριτής διδακτορικών διατριβών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Καθηγητής Αναστάσιος Νάστης

Πτυχιούχος Δασολογίας και πτυχιούχος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. MS και Ph.D. Λιβαδοπονίας από το Utah State University των ΗΠΑ. Υφηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ.
Πτυχιούχος Δασολογίας και πτυχιούχος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. MS και Ph.D. Λιβαδοπονίας από το Utah State University των ΗΠΑ. Υφηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και ως καθηγητής από το 1990 έως το 2009 στον Τομέα Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας του ΑΠΘ. Επισκέπτης Καθηγητής στο Utah State University των ΗΠΑ. Εμπειρογνώμονας στο INRA της Γαλλίας. Εργασιακή εμπειρία στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Νιγηρία. Επιστημονικός υπεύθυνος σε 15 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, τρία ελληνικά, συμμετοχή σε πολυάριθμα και εκπόνησε 76 μελέτες εφαρμογής. Οργάνωσε 7 εθνικά και 7 διεθνή συνέδρια. Δημοσίευσε 174 εργασίες και έχει συγγράψει δύο βιβλία. Έχει περισσότερες από 1000 βιβλιογραφικές αναφορές. Διετέλεσε μέλος της συγκλήτου για έξη έτη, Πρόεδρος για δύο και Αναπληρωτής Πρόεδρος για τέσσερα έτη στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, μέλος της επιτροπής ερευνών του Α.Π.Θ. για δύο θητείες, μέλος της “Standing Committee for Agricultural Research” της ΕΕ για πέντε έτη, μέλος της Agrimed-EU committee for the “Agrosilvopastoral systems”, Μέλος της Agrimed-CIHEAM committee for “Sheep and Goat Nutrition” και διαφόρων επιτροπών στο πρώην Υπουργείο Γεωργίας, μέλος του ΕΣΕΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης για δύο θητείες, μέλος επιστημονικών εταιρειών και της επιτροπής αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής στην Κύπρο για τέσσερα έτη. Έλαβε υποτροφίες: ΙΚΥ, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Utah State University, USA και διακρίσεις της "Xi Sigma Pi" ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωϊκής Παραγωγής.

Καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, ειδικευμένη Παθολογοανατόμος-Κυτταρολόγος. Εισήγαγε την Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, ειδικευμένη Παθολογοανατόμος-Κυτταρολόγος. Εισήγαγε την Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οργάνωσε, υλοποίησε, διηύθυνε (2004-2014) και είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του 2ετούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία». Ασχολείται με την έρευνα και τη διάγνωση. Διαθέτει εμπειρία στη διοργάνωση σεμιναρίων, εντατικών μαθημάτων και συνεδρίων, στη δόμηση ιατρικών, διδακτικών γνωστικών αντικειμένων και στο συντονισμό Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διετέλεσε μέλος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Υγεία. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου HCWH-Ευρώπη. Γραμματέας του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος. Μέλος της IPPNW, από το 1983, όλα τα μέλη της οποίας τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1985.

Καθηγητής Αναστάσιος Ξεπαπαδέας

Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Τμήμα ΔΕΟΣ έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος. Υπήρξε επίσης Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Τμήματος. Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ΜΑ) στα Οικονομικά από το Οικονομικό Τμήμα του University of Manchester και Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, University of Helsinki, Université Louis Pasteur, Strasbourg, Fontazionne ENI (FEEM), International Centre for Theoretical Physics). Υπήρξε Πρόεδρος της European Association of Environmental and Resource Economists και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Beijer Institute of Ecological Economics της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Κατά την δεκαετία (2005-2014) ήταν εκδότης (editor in chief) του περιοδικού Environment and Development Economics, του οποίου είναι τώρα μέλος του Editorial Board. Είναι associate editor των περιοδικών Dynamic Games and Applications και Studies in Non Linear Dynamics and Econometrics, ενώ έχει διατελέσει συν-εκδότης (co-editor) του Journal of Environmental Economics and Management, και associate editor των περιοδικών Environmental and Resource Economics και Water Resources Research. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα American Economic Review, European Economic Review, Journal of Economic Dynamics and Control, Journal of Environmental Economics and Management, Journal of Mathematical Economics, Journal of Public Economics, Journal of Risk and Uncertainty, Environmental and Resource Economics, Regional Science and Urban Economics, Resource and Energy Economics, ενώ έχει εκδώσει σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τρία βιβλία ως συγγραφέας και πέντε ως επιμελητής έκδοσης. Με βάση το Google Scholar έχει σήμερα (Μάρτιος 2016) 4354 αναφορές (citations) και h-index = 34. Έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής και συντονιστής σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα οικονομικής θεωρίας και πολιτικής με εθνική και διεθνή χρηματοδότηση. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα χωροχρονικής ανάλυσης δυναμικών συστημάτων με εφαρμογές στην οικονομική μεγέθυνση και διαχείριση πόρων, οικονομικών της κλιματικής αλλαγής, περιβαλλοντικής πολιτικής, ανάλυσης οφέλους-κόστους και σχεδιασμού μικροοικονομικής πολιτικής, ανάλυσης κινδύνου.

Καθηγητής Γιώργος Οικονομίδης

Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του York της Μεγάλης Βρετανίας και διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κύπρου (2001-2002). Είναι επίσης ερευνητικός εταίρος του διεθνούς Ινστιτούτου CESifo, που εδρεύει στο Μόναχο. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική, ενώ τελευταία έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στη μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στον σχεδιασμό οικονομικών πολιτικών με τη χρήση δυναμικών στοχαστικών υποδειγμάτων γενικής ισορροπίας. Είναι συγγραφέας πλήθους άρθρων που έχουν δημοσιευτεί μετά από κρίση σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει με την ιδιότητα του εισηγητή σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, ενώ έχει υπάρξει κριτής άρθρων για πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επιπλέον, έχει επιμεληθεί ειδικές εκδόσεις των επιστημονικών περιοδικών European Journal οf Political Economy (δύο φορές) και CESifo Economic Studies.

Δρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946. Είναι πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Βιολογίας).
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946. Είναι πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Βιολογίας). Έχει εξειδικευθεί στην Ιχθυολογία και την Αλιεία σε ερευνητικά ιδρύματα της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Από το 1975 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ). Από το 1989 μέχρι το 2012 εκλεγόταν διαδοχικά Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΘΕ και στο διάστημα 2010-2011 διετέλεσε διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ. επίσης, από το 1993 μέχρι το 2010 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της ημεδαπής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Αθηνών), αλλά και της αλλοδαπής όπως στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι (Ιταλία). Έχει ερευνητική εμπειρία περισσότερο από 35 χρόνια στην αλιευτική βιολογία, οικολογία, εκτίμηση των ιχθυοπληθυσμών και διαχείρισή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και σε 25 εξ αυτών ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει κάνει περισσότερες από 250 επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Επίσης, είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε δέκα επιστημονικά βιβλία σχετικά με το ερευνητικό του αντικείμενο, ενώ έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στην οικολογία και αλιευτική διαχείριση των βιολογικών πόρων. Έχει διατελέσει μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών και οργανισμών, καθώς επίσης και αντιπρόσωπος ή σύμβουλος σε μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών συναντήσεων που σχετίζονταν με την αειφόρο διαχείριση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου.

Αν. Καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου

Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Queen Mary College, University of London (1981) και κατόπιν απέκτησε πτυχία M.Sc (1982) στο London School of Economics και D.Phil. (1990) στο Merton College, Oxford University.
Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Queen Mary College, University of London (1981) και κατόπιν απέκτησε πτυχία M.Sc (1982) στο London School of Economics και D.Phil. (1990) στο Merton College, Oxford University. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λέκτορας στο University College London, Fellow Οικονομικής στο Stockholm Environment Institute, Επίκουρος Καθηγητής στο Franklin and Marshall College, και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του σχετίζεται κυρίως με ζητήματα περιβαλλοντικής οικονομικής, θεσμικής οικονομικής και μικροοικονομικής. Μεταξύ των δημοσιεύσεων του είναι το βιβλίο με τίτλο Εxternalities and institutions (1994), Oxford University Press.

Καθηγητής Δημήτριος Παπανικολάου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε το Πτυχίο Φυσιογνωσίας - Γεωγραφίας και Γεωλογίας. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες εκλεγόμενος Καθηγητής Δυναμικής και Τεκτονικής Γεωλογίας το 1993.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε το Πτυχίο Φυσιογνωσίας - Γεωγραφίας και Γεωλογίας. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες εκλεγόμενος Καθηγητής Δυναμικής και Τεκτονικής Γεωλογίας το 1993. Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία στην Λωζάνη και διετέλεσε professeur associe στο Πανεπιστήμιο της Reims. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ένωσης, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Διευθυντής του ΕΚΘΕ, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και Project Leader του Προγράμματος IGCP 276 της UNESCO/IUGS. Από το 2003 είναι Crosby Lecturer στο ΜΙΤ και από το 2008 Barnes distinguished Lecturer στο Texas University at Austin. Σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης και Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών και Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθηγητής Σωφρόνιος Παπουτσόγλου

Γεωπόνος, Υδροβιολόγος (M.Sc.), Ιχθυολόγος (Ph.D.), Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει μαθήματα Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας (Υδατοκαλλιεργειών). Ιδρυτής και Διευθυντής του ομώνυμου Εργαστηρίου (1977).
Γεωπόνος, Υδροβιολόγος (M.Sc.), Ιχθυολόγος (Ph.D.), Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει μαθήματα Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας (Υδατοκαλλιεργειών). Ιδρυτής και Διευθυντής του ομώνυμου Εργαστηρίου (1977). Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στη Σουηδία και στις ΗΠΑ Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και επιστημονικών εταιρειών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επτά βιβλία. Ερευνητικές του εργασίες δημοσιεύονται κυρίως σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ εκλαϊκευμένα άρθρα και επιστημονικές απόψεις του που αφορούν την καταλληλότητα του περιβάλλοντος διαβιώσεως των ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί από ελληνικά και ξενόγλωσσα μέσα ενημέρωσης.

Επ. Καθηγητής Χρήστος Ρεπαπής

Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής, τέως Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική και στη Μετεωρολογία των Φυσικών Επιστημών.
Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής, τέως Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική και στη Μετεωρολογία των Φυσικών Επιστημών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα πραγματοποίησε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευ-νών των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Minnesota των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας. Το 1972 διορίσθηκε Βοηθός στην Έδρα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ακολούθως Επιμελητής και κατόπιν Υφηγητής (ά. επίκουρος καθηγητής). Το 1984 εξελέγη για πρώτη φορά Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και έκτοτε επανεκλεγόταν μέχρι της αποχωρήσεώς του το 2007. Έχει συγκαθοδηγήσει πολλές διδακτορικές διατριβές και έχει συγγράψει μόνος ή με συνεργάτες πολλές μελέτες σε θέματα κλιματολογίας και φυσικής της ατμοσφαίρας. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και είναι μέλος του Δ.Σ. του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Ισαάκ Σαμπεθάι

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1950. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ (B.A. από το Wesleyan University, M.A. από το Brown University). Προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος το 1976, διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών το 2001-2012 και στη συνέχεια Σύμβουλος της Διοίκησης.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1950. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ (B.A. από το Wesleyan University, M.A. από το Brown University). Προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος το 1976, διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών το 2001-2012 και στη συνέχεια Σύμβουλος της Διοίκησης. Το 1977 συμμετέσχε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2001-2003) και του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ (2006-2010). Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη διαρροή εγκεφάλων (1976), τις συνέπειες της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και την κοινωνική πολιτική (1981), τους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας-αντιπαραβολή νομοθετικών ρυθμίσεων και συνδικαλιστικής δράσης (1982), την ελληνική αγορά εργασίας (1997 και 2000) και τη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας (2006), ενώ έχει συμβάλει σε συλλογικές εκδόσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΜΕΚΑ.

Καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης

Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Τόκυο, Πανεπιστήμιο Bolzano Iταλίας, Metropolitan University of London, National University of Singapore και στο Cyprus Institute.
Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Τόκυο, Πανεπιστήμιο Bolzano Iταλίας, Metropolitan University of London, National University of Singapore και στο Cyprus Institute. Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Επιστημονικός Εκδότης των Διεθνών περιοδικών Advances in Building Energy Research, και Energy and Buildings Μέλος της εκδοτικής επιστημονικής επιτροπής των διεθνών Περιοδικών: Solar Εnergy, Energy and Buildings, Buildings Environment, Journal of Sustainable Energy, Journal of Low Carbon Technologies, Journal of Open Construction and Building Technology, and of the Journal of Ventilation. Εκδότης της επιστημονικής σειράς βιβλίων BEST του εκδοτικού οίκου Earthscan, London. Εκδότης 12 διεθνών επιστημονικών βιβλίων σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Υποδιευθυντής του Air Infiltration and Ventilation Center. Αντιπρόεδρος της World Society for Sustainable Energy Technologies. Συγγραφέας 210 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επιμελητής δέκα ειδικών εκδόσεων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Συντονιστής μεγάλων διεθνών επιστημονικών ερευνητικών έργων.

Καθηγητής Ευτύχιος Σαρτζετάκης

Καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας, Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη και εκτελεστικός Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.
Καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας, Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη και εκτελεστικός Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου. Ιδρυτικός Διευθυντής του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομικά» (συνεργασία μεταξύ ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc in Sustainable Development στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Carleton University, University of British Columbia και Thompson Rivers University στον Καναδά. Στο τελευταίο διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή των οικονομικών και της διαχείρισης του περιβάλλοντος. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, έχει παρουσιάσει την ερευνητική του δουλειά σε ένα μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων, είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού Environment and Development Economics και έχει διατελέσει κριτής σε πλειάδα διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Copernicus Alliance (the European Network on Higher Education for Sustainable Development). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος ενός μεγάλου αριθμού χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, υπεύθυνος του πιστοποιημένου με EMAS Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετείχε ως Lead Author στη σύνταξη του Millennium Ecosystem Assessment, έχει εκπονήσει μελέτες και έχει προσφέρει υπηρεσίες ως ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς στον Καναδά και την Ελλάδα.

Μιλτιάδης Σεφερλής

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1966. Βιολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (θέμα διδακτορικής διατριβής: Ευτροφισμός και βαρέα μέταλλα σε φύκη του Θερμαϊκού Κόλπου) και MSc (Environment Pollution Control, τίτλος thesis: "Accumulation of heavy metals by the green alga Ulva rigida (Agardh) under three salinity regimes and extra metal loading") του Victorian University of Manchester, UK.
Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1966. Βιολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (θέμα διδακτορικής διατριβής: Ευτροφισμός και βαρέα μέταλλα σε φύκη του Θερμαϊκού Κόλπου) και MSc (Environment Pollution Control, τίτλος thesis: "Accumulation of heavy metals by the green alga Ulva rigida (Agardh) under three salinity regimes and extra metal loading") του Victorian University of Manchester, UK. Από το 1998 εργάζεται στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε έργα που αφορούν τη διαχείριση υδατικών πόρων, την ποιότητα των υδάτων κ.ά. Η ερευνητική δραστηριότητά του αφορά καλλιέργεια φυτοπλαγκτού, κοινωνίες φυτοπλαγκτού, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης, μεθόδους αναλυτικής χημείας για την ποιότητα του νερού, φασματογραφία ατομικής απορρόφησης, επιστημονική κατάδυση.

Αν. Καθηγητής Δημήτρης Σιδέρης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό πτυχίο (MSc) στο Birckbeck College, University of London στο Ηνωμένο Βασίλειο, και διδακτορικό (PhD) στο European University Institute. Εργάστηκε επί σειρά ετών στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έχει συμμετάσχει και συνεχίζει να συμμετέχει ως τακτικό μέλος σε επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και των Ηνωμένων Εθνών. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομετρίας, και ειδικότερα στις Διεθνείς Νομισματικές Σχέσεις, τα Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και την Ελληνική Οικονομία.

Καθηγητής Μιχαήλ Σκούρτος

Τακτικός καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ερευνητικός Εταίρος του Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), Πανεπιστημίου East Anglia, Μ. Βρεταννία.
Τακτικός καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ερευνητικός Εταίρος του Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), Πανεπιστημίου East Anglia, Μ. Βρεταννία. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Οικονομική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο J.W. Goethe της Φρανκφούρτης, Γερμανία. Ο κος Σκούρτος έχει υπερεικοσαετή εμπειρία διδασκαλίας και έρευνας στα οικονομικά του περιβάλλοντος. Υπηρέτησε ως εμπειρογνώμονας και εθνικός εκπρόσωπος σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και fora πολιτικής (European Commission, OECD, UNEP/MAP, UNESCO, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΞ). Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για την Παρακολούθηση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής και των Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (1998-2004). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οικονομική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη χρήση οικονομικών εργαλείων στην περιβαλλοντική προστασία, τα οικονομικά των υδάτινων πόρων, και τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής.

Καθηγητής Γεώργιος Στουρνάρας

Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Φυσιογνωστικού Τμήματος ΑΠΘ, Diplôme d’Etudes Approfondies (DEA) Géologie Appliquée, Doctorat de Spécialité, Géologie Appliquée Option Hydrogéologie, Université Joseph Fourier (Grenoble 1).
Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Φυσιογνωστικού Τμήματος ΑΠΘ, Diplôme d’Etudes Approfondies (DEA) Géologie Appliquée, Doctorat de Spécialité, Géologie Appliquée Option Hydrogéologie, Université Joseph Fourier (Grenoble 1). Μετεκπαιδεύθηκε στο Bundensanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (Hannover), Université Joseph Fourier, Institut Dolomieu (Grenoble 1). Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημίου Joseph Fourier (Grenoble 1), Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής Υδρογεωλογίας Διερρηγμένων Πετρωμάτων (ΙΑΗ), Μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων International Committee of Waste Disposal (IAEG) (Συντάκτης της Εθνικής Καταγραφής), COST Action 620-Vulnerability and Risk Mapping for the Protection of Karst Aquifers (EU) Εθνικός εκπρόσωπος, Global Water Partnership (Mediterranean), ISARM – INWEB (UNESCO, “Water and Culture in the Mediterranean” (Cornell University)), Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συνέδρια και ιδρύματα, Περισσότερες από 103 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και συνέδρια και περισσότερες από 120 βιβλιογραφικές αναφορές. 15 Εκπαιδευτικές Πανεπιστημιακές Μονογραφίες. Συμμετοχή σε 30 επιστημονικά προγράμματα σε 24 χώρες εκτός της Ελλάδας σε αναπτυξιακά και έργα υποδομής και σε ερευνητικά θέματα.

Καθηγητής Γρηγόριος Ι. Τσάλτας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης).
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης). Μέλος του Δ. Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, κάτοχος έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες), μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer, μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal. Ανακηρύχθηκε Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques από το γαλλικό κράτος. Έχει διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (2010-2012), Αντιπρόεδρος της Association Internationale du droit de l’urbanisme (AIDRU), Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής και πρώην επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (I.C.A.D.E.). Κατέχει Doctorat D’Etat en Droit (άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νίκαιας, Γαλλίας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλίας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλίας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: πολιτικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γεωγραφία στις διεθνείς σπουδές.

Βασιλική Τσιαούση

Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ το 1990 και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Βιολογία στο ίδιο Τμήμα το 1995.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ το 1990 και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Βιολογία στο ίδιο Τμήμα το 1995. Στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) εργάζεται από το 1994, όπου συμμετέχει σε δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη διατήρηση της φύσης, την ποιότητα των υδάτων, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή. Έχει εργαστεί σε έργα διατήρησης της φύσης προστατευόμενων περιοχών, σε δράσεις συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 (π.χ. έργο αναγνώρισης περιοχών, επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων) και σχετικά με τη βιοποικιλότητα (π.χ. σύνταξη σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και Σχεδίου Δράσης, συμμετοχή σε Διασκέψεις για τη βιοποικιλότητα). Συμμετέχει σε δράσεις για την αναγνώριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Δραστηριοποιείται σε θέματα ποιότητας υδάτων, καθώς το ΕΚΒΥ είναι φορέας λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των λιμνών σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα.

Δρ. Γεώργιος Τσελιούδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1961. Αποφοίτησε από το Φυσικό Tμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πήρε Μάστερ στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (Φλόριντα) και διδακτορικό στην Κλιματική Αλλαγή από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1961. Αποφοίτησε από το Φυσικό Tμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πήρε Μάστερ στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (Φλόριντα) και διδακτορικό στην Κλιματική Αλλαγή από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Γκόνταρντ της ΝΑSΑ και στο τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στη συγγραφή της Τρίτης Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Οικονομικά της Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) (Bachelor of Science) και Διδάκτωρ (Doctor of Philosophy) του Πανεπιστημίου Υork Αγγλίας.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Οικονομικά της Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) (Bachelor of Science) και Διδάκτωρ (Doctor of Philosophy) του Πανεπιστημίου Υork Αγγλίας. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σε διαφορετικές Κυβερνήσεις, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές συναντήσεις. συμμετείχε ως σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization), η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat), και δίδαξε σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε πολυάριθμα ξένα πανεπιστήμια. Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες χώρες της υφηλίου για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ. Έχει γράψει 23 βιβλία και 260 περίπου άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Οι μελέτες έχουν εκδοθεί από έγκυρους εκδοτικούς οίκους, όπως το Oxford University Press και το Springer, και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρουμάνικα, ρωσικά και αζέρικα.

Δρ. Πάνος Χατζηνικολάου

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου.
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα μέχρι το 2005. Στη συνέχεια διετέλεσε μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 έως το 2008 ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick και από το 2008 έως το 2015 διετέλεσε Αναπληρωτής Επιστημονικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Είναι σημείο επαφής για την περιοχή Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική του Πειράματος CORDEX από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Έρευνας για το Κλίμα (WCRP). Έχει πάνω από 20 χρόνια ερευνητικής και επαγγελματικής ενασχόλησης στις Ατμοσφαιρικές Επιστήμες, με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή ατμοσφαιρικών και κλιματικών μοντέλων παγκόσμιας και περιφερειακής κλίμακας. Άλλα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η σχέση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι