EN

Για να επιτελέσει τo έργο της, η διεπιστημονική Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα συνεργατών.

Τα βιογραφικά ανά συνεργάτη μπορείτε να τα δείτε παρακάτω. Πατώντας το σύμβολο (+) μπορείτε να δείτε το αναλυτικό περιεχόμενο.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Δρακάτος (Πρόεδρος της ΕΜΕΚΑ, 2009-2013)

Γεννήθηκε στην Ιθάκη. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Οικονομικής Στατιστικής στο London School of Economics (βραβείο Bowley 1963).
Γεννήθηκε στην Ιθάκη. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Οικονομικής Στατιστικής στο London School of Economics (βραβείο Bowley 1963). Aπό το 1957 ως το 1976 εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών). Το 1969 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής της Στατιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1996, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος. Διετέλεσε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής (1978-1979), διοικητής της ETBA (1989-1991), μέλος της Επιτροπής Αγγελοπούλου (1989-1990), πρόεδρος του Δ.Σ. του KEΠE (1990-1993), πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών, πρόεδρος του επιστημονικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Δ.E. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, καθώς και μέλος διαφόρων διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2013. Κύρια αυτοτελή έργα: Συναρτήσεις παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας (Aθήναι 1964), Ελληνικές οικονομικές στατιστικές (Aθήναι 1982), Στατιστική (Aθήναι 1984), H ελληνική οικονομία σε κρίση (Aθήναι 1988), Δυσχέρειες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση (Aθήναι 1992), Περιγραφική οικονομική στατιστική (Aθήναι 1993), H ελληνική οικονομία προς σταθεροποίηση (Aθήναι 1996), O μεγάλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας (Aθήναι 1997), - Προβλήματα συγκλίσεως (Aθήναι 2000), O στόχος της αναδιαρθρώσεως (Aθήναι 2004). Επίσης δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός (Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ)

Γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών από το 1973 και από το 2010 ομότιμος καθηγητής, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Academia Europaea, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και σε άλλα διεθνή επιστημονικά Ιδρύματα. Εταίρος (Fellow) του Institute of Physics (UK) και ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, η οποία τον τίμησε με εύφημο μνεία (1998). Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος (1997) και τιμητικές διακρίσεις από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2013) και το 2008 για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το οποίο συμβραβεύθηκε με τον τ. αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore, με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007. Διάκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών, Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης, Yoram Kaufman Award της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (2015), Παρασημοφόρηση από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (2015), Blaise Pascal Medal από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών (2015). Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στη διεθνή βιβλιογραφία και επιστημονικά συγγράμματα. Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, τέως Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, καθώς και εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών.

Καθηγήτρια Μαργαρίτα Αριανούτσου–Φαραγγιτάκη

Είναι Διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σημαντική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της Οικολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Οικοσυστημάτων, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 40 χρόνια. Έχει εκλεγεί και διατελέσει δύο φορές Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολόγων της Μεσογείου (ISOMED) μεταξύ των ετών 1987-1991 και 2000-2010. Από την Ένωση αυτή έχει λάβει και τιμητική διάκριση για την προσφορά της στην έρευνα της Οικολογίας των Μεσογειακών Οικοσυστημάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας το διάστημα 2010-2012. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών, ενώ διετέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Η κ. Αριανούτσου είναι μέλος της Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου της ΓΓΕΤ για το περιβάλλον. Μεταξύ των ετών 2002 και 2005 συμμετείχε ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση 5 βιβλίων από τους εκδοτικούς οίκους Kluwer, Plenum Press, Millpress και Springer. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 διεθνή και ελληνικά συνέδρια, σε πολλά από τα οποία ως προσκαλεσμένη ομιλήτρια. Στο δυναμικό της συγκαταλέγεται και η διοργάνωση 4 διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει συντονίσει πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εθνικούς φορείς (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Παιδείας). Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 10 διδακτορικών διατριβών και περισσότερων από 40 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Βιολογίας, μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Χημείας (ΔΙΧΗΝΕΤ) και στο Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών) του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, και έχει εκδώσει ένα βιβλίο στο αντικείμενο αυτό. Πληροφορίες για την πλήρη επιστημονική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα μπορεί να αναζητηθούν εδώ.

Καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1973) και Διδάκτορας του University College London, (1976), Yφηγητής (D.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1973) και Διδάκτορας του University College London, (1976), Yφηγητής (D.Sc.) του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Τομείς Της επιστημονικής του δραστηριότητας είναι: Φυσική Δομημένου Περιβάλλοντος - Ατμοσφαιρική ρύπανση, Ανάπτυξη τεχνολογίας περιβαλλοντικών μετρήσεων, επιτόπιων και από απόσταση, Μελέτη του ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος της ατμόσφαιρας, Ήπιες μορφές και Εξοικονόμηση ενέργειας, Εφαρμοσμένη Κλιματολογία - Κλιματικές Αλλαγές. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και επιστημονικές εκθέσεις. Είναι Fellow of the Institute of Electrical Eng. (FIEE, UK), Chartered Eng. (UK), Fellow of the Royal Meteorological Society (FRMS, UK), μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Chartered Eng. (GR), μέλος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβαλλοντικών Ερευνών (EERO) και της Γεωργιανής Ακαδημίας Επιστημών.

Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος

Διαθέτει διδακτορικό στο μοντελισμό ατμοσφαιρικών διεργασιών από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Αγγλία, Μάστερ Επιστημών στην Τηλεπληροφορική από το Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλία, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διαθέτει διδακτορικό στο μοντελισμό ατμοσφαιρικών διεργασιών από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Αγγλία, Μάστερ Επιστημών στην Τηλεπληροφορική από το Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλία, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 2000. Ήταν Κύριος συγγραφέας (lead author) στο 4th Assessment Report της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα (IPCC) του ΟΗΕ (βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης το 2007) στο βιβλίο Climate Change 2007: Impacts, adaptation and vulnerability. Είναι Κύριος Ερευνητής στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ENSEMBLES (το οποίο έχει στόχο τη μείωση της αβεβαιότητας στις μελλοντικές κλιματικές προσομοιώσεις), DeSurvey (το οποίο έχει στόχο την εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης στη λεκάνη της Μεσογείου) και CIRCE (το οποίο στοχεύει στην εκτίμηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου). Επίσης έχει εμπειρία σε παγκόσμια μοντέλα χημείας και κυκλοφορίας και έχει συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Κλίμα (WCRP) του ΟΗΕ στην εκτίμηση της συμπεριφοράς των ατμοσφαιρικών μοντέλων. Είχε ενεργό συμμετοχή στη μετεωρολογική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετέχοντας σε δράσεις με σκοπό τη βελτίωση προγνωστικής ικανότητας επιφανειακών θερμοκρασιών και ανέμου και την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου με σκοπό τη καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις Ολυμπιακές πόλεις του Βόλου και του Ηρακλείου. Συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την επικαιροποίηση του χάρτη αιολικού δυναμικού της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας 30 άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 55 άρθρων σε διεθνή συνέδρια.

Καθηγητής Γεώργιος Α. Γιαννόπουλος

Είναι Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών).
Είναι Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών). Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του οποίου ήταν αντιπρόεδρος (πρόεδρος τη διετία 2010-2012), ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΑΠΘ ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής για 20 χρόνια και ιδρυτής και Διευθυντής για 10 χρόνια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στις Μεταφορές. Έχει δημοσιεύσει 250 περίπου επιστημονικές εργασίες, μονογραφίες και άρθρα και έχει συγγράψει 10 βιβλία, εκ των οποίων τα 2 στην αγγλική. Έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο διακεκριμένης διεθνούς δραστηριότητας του Transportation Research Board της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι επίσης σήμερα μέλος, και πρώην πρόεδρος, του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα στις Μεταφορές (Transport Advisory Group) και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας για την έρευνα στις Μεταφορές του US/TRB.

Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας

Είναι Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής. Είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1977), με Μάστερ (1978) και διδακτορικό (1981) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Είναι Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής. Είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1977), με Μάστερ (1978) και διδακτορικό (1981) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες μελέτες κυκλοφορίας και βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων και μη ερευνών της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έμφαση στην Κυκλοφοριακή Τεχνική και στην Οδική Ασφάλεια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2900 αναφορές στο έργο του (h-index: 27). Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων για τα προβλήματα κυκλοφορίας και αστικής ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια και έχει έντονη σχετική παρουσία στα ΜΜΕ. Συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές και την ποιότητα ζωής. Διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταφορών, Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, μέλος της Επιτροπής για την αξιολόγηση Σχολών Πολιτικών Μηχανικών της Κροατίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταφορών. Είναι μέλος του ΤΕΕ, ΣΠΜΕ, ΟΔΟΜΕΛ, ΣΕΣ και ASCE.

Καθηγητής Γεώργιος Δονάτος

Είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έλαβε Master’s από το Τμήμα Στατιστικής του Concordia University και Διδακτορικό και Υφηγεσία από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε Research Fellow του Center for Econometric Research του Concordia University και επιστημονικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ. Διετέλεσε πρόεδρος Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης ελληνικών πανεπιστημίων και μέλος Συγκλήτου και Δ.Ε. πανεπιστημίων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων κ.λπ. Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και είναι συγγραφέας βιβλίων, ερευνητικών μονογραφιών και σημαντικού αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας (1956-2018)

Ήταν καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στη Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984).
Ήταν καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στη Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984). Έχει συντονίσει 50 ερευνητικά προγράμματα, και υπήρξε κύριος ερευνητής σε άλλα 25. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος σε περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μελέτες και προγράμματα. Έχει κάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2400 αναφορές στο έργο του (h factor: 27). Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.) (2008-2010) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010). Από το 2008 ήταν επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ που διενεργεί τις Εθνικές Απογραφές των αερίων του θερμοκηπίου για το Πρωτόκολλο του Κιότο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (2014) διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας των Διεθνών Διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Υπήρξε μέλος πολλών ομάδων εργασίας της ΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος. Από το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς επιτροπές.

Καθηγητής Παντελής Κάπρος

Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.
Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολό&gamma