Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

H Ιστορία του Κεντρικού Κτιρίου 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1928. Μέχρι το 1938 φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Κτηματικής Τράπεζας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 28. Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας (εμβαδού 6.025 μ2) βρίσκεται στην καρδιά της πόλης των Αθηνών, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα έκφρασης ακαδημαϊσμού της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα του μεσοπολέμου.

Το 1929 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στον οποίο απονεμήθηκαν έπαινοι στα σχέδια των αρχιτεκτόνων:

Α Έπαινος: 1) Κ. Λάσκαρης και Δ. Τριποδάκης, 2) Εμ. Λαζαρίδης, 3) Β. Κασσάνδρας και Λ. Μπόνης.
Β Έπαινος: 1) Α. Μαγιάσης, 2) Ι. Δεσποτόπουλος, 3) Εμ. Λαζαρίδης.

Τα προσχέδια της μελέτης επεξεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες Ν. Ζουμπουλίδης και Κ. Παπαδάκης. Οι εργασίες ανέργεσης ξεκίνησαν το 1930 υπό την εποπτεία της νεοσυσταθείσας Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος, με προϊστάμενο τον Κ. Παπαδάκη και τεχνικό σύμβουλο τον Ν. Ζουμπουλίδη.

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1933 και εγκαινιάστηκε στις 4 Απριλίου 1938. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτίριο επεκτάθηκε αρχικά προς τις οδούς Ομήρου και Εδουάρδου Λω και αργότερα, τη δεκαετία του 1970, στην οδό Σταδίου (μελέτη-επίβλεψη Τεχνικής Υπηρεσίας, αρχιτέκτων Ν. Σαπουντζής, τεχνικός προϊστάμενος, αρχιτέκτων Αλ. Παπαναστασίου, σύμβουλος αρχιτέκτων Ε. Βουρέκας), καταλαμβάνοντας έτσι ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο.

Τέλος, το 1982 κατασκευάσθηκε ένας ακόμη όροφος (μελέτη-επίβλεψη αρχιτέκτονες Τεχνικής Υπηρεσίας: Εμ. Δαλακλής, Ι. Καραγιαννάκη, τεχνικός προϊστάμενος Ν. Σαπουντζής, τεχνικός σύμβουλος Εμ. Βουρέκας).

Το 1989, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Κεντρικού Κτιρίου πατήστε εδώ
  

To νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος 

Το νεόδμητο κτίριο στην οδό Αμερικής 3, που εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2004, αποτελείται από 6 υπόγειους ορόφους, πρώτο και δεύτερο ισόγειο και οκτώ υπέργειους ορόφους, συνολικής επιφάνειας 13.279 μ2.

Στο κτίριο αυτό στεγάζονται οι Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης,  Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Μονάδα Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
 
Στο πρώτο και δεύτερο ισόγειο  λειτουργεί από το 2010 το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Στους χώρους αυτούς, και με την ευκαιρία των εγκαινίων του κτιρίου, φιλοξενήθηκε έκθεση έργων του ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού από τη συλλογή που δώρησε στην Τράπεζα η κόρη του καλλιτέχνη κυρία Άννα Αξελού-Κοντομάτη.